01 Temmuz 2024 17:42

Madımak Katliamı’nın 31. Yılı | “Gerçek failler hesap vermedi”

Madımak Katliamı’nın üzerinden tam 31 yıl geçti. Sanıklar affedildi, sanık avukatları ödüllendirildi. Yıllarca süren yargılamada katliamın gerçek sorumluları hiçbir zaman hesap vermedi.

Sivas'ta, 2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nin yakılması sonucu yaşamlarını yitirenler, katliamın 14. yıldönümünde anıldı. | Fotoğraf: İsa Sansar/AA

Paylaş

Nisa Sude DEMİREL
İstanbul

İkisi otel çalışanı, 33’ü aydın 35 kişinin yakılarak katledildiği Madımak Katliamı’nın üzerinden tam 31 yıl geçti. Polisin faillere; itfaiyenin yangına müdahale etmediği katliam sonrası 190’a yakın gözaltı yapıldı; sonrasında 66 kişi serbest bırakıldı. Kalanlar “Laik anayasal düzeni değiştirip din devleti kurmaya kalkışmak” suçuyla yargılandı. Ancak yargılama sonunda verilen en yüksek ceza 15 yıl oldu. Ardından Yargıtay kararı bozdu, sanıklar yeniden yargılandı. 33 sanık idam cezası aldı, idam cezasının kaldırılması ile cezalar müebbet hapse çevrildi.

Sanıkları savunan avukatlardan bazıları milletvekili hatta bakan oldu. 1997’den sonra 8 sanık firar etti, 2014 yılında dava zaman aşımı ile kapatıldı. Geçtiğimiz yıl da firari 3 sanığın yargılandığı dava zaman aşımına uğratıldı. Yıllarca süren yargılamada katliamın gerçek sorumluları hiçbir zaman hesap vermedi.

Otelde katledilen Şair Metin Altıok’un kızı Zeynep Altıok ve Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Başkanı Mustafa Aslan katliama ilişkin gazetemize konuştu.

ZAMAN AŞIMINA ‘HAYIRLI OLSUN’ ANLAYIŞI

Sivas Katliamı davasının geçtiğimiz yıla kadar zaman aşımına uğramış diğer davalar açısından emsal sayılabilecek nitelikte olma ihtimali taşıdığını vurgulayan Altıok “Bu davanın mücadele süreci kıymetliydi. Bundan sonra da adalet talebi yinelenmeye devam edilecek. Ancak yasal olarak ne yazık ki bu artık hukuki yollarla mümkün değil” dedi.

İkinci davada üst mahkemenin karar vermek için 10 yıl oyalandığını ifade eden Altıok, sanık avukatlarının ve failleri hukuken koruyan anlayışın her türlü mevki ile ödüllendirildiğini, tutukluların affedildiğini söyledi. Altıok zaman aşımı karşısında bir ‘hayırlı olsun anlayışı’ ile karşı karşıya kaldıklarına dikkat çekti.

"YENİ KATLİAMLAR OLMASIN İSTEDİK"

Madımak’ın tarihteki ilk katliam olmadığını hatırlatan Altıok, “Ancak bizler bu son olsun istedik. Asla kendi kayıplarımızın adaleti üzerinden değil, daha önce yaşanan katliamlar ve insanlık suçları için, sonrasında yenilerin olmaması için şekillendirdik mücadelemizi” ifadelerini kullandı.

Madımak’ın bugünün sorumlularına iktidar yolunu açan laiklik karşıtı, gerici hareketin en kuvvetli olabildiği katliam olduğunu söyleyen Altıok “Bugün ülkemizin içinde bulunduğu tüm karanlığın habercisi olan tüm adımlar 30 yıllık cezasızlık süreci ve öncesinden de aktarılan katliamlarla atıldı, cumhuriyet ve laikliğin açıktan hedef alındığı bir noktaya geldi” diyerek insanlık suçlarına karşı bütünlüklü bir mücadele hattına ihtiyaç olduğunu vurguladı.

"GERÇEK FAİLLERİ TANIYORUZ"

Madımak Katliamı’nın faili meçhul cinayetlerin, infazların, kayıpların en yoğun olduğu dönemde gerçekleştirildiğini ifade eden ABF Başkanı Mustafa Aslan da “Katliamın üzerinden 31 yıl geçmesine rağmen halen hakikat arayışı içindeyiz. Bu ülkede yaşanan katliamların, soykırımların gerçek faillerinin kim olduğunu biliyoruz ama bunlar adalet önünde bir türlü hesap vermediler” dedi.

Kamu görevlilerinin, devleti yönetenlerin, emniyetin, genelkurmay başkanlığının, bakanların 2 Temmuz 1993’te 8 saat boyunca vahşice insanların yakılmasını izlediklerini vurgulayan Aslan, bu zihniyetin hiç değişmediğine dikkat çekti: “30 yıl boyunca her mahkeme salonunda ailesini, çocuğunu, yakınını, kardeşini, evladını kaybedenleri adaletsizlikle, hukuksuzlukla tekrar yaktılar. 30 yıl sonra katiller serbest bırakıldı; katillikleri tespit edilen bazı şahıslar devlet tarafından affedildi” diyor.

Bu topraklarda yaşanan katliamlarla ilgili devletin hesap vermesi için mücadeleye devam edeceklerini söyleyen Aslan, gerici zihniyete teslim olmadıklarını ve olmayacaklarını vurgulayarak “Bu zihniyete karşı mücadele etmenin kolay olmayacağını biliyoruz ama mücadelemize devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

Özel'den Erdoğan'a Kayseri yanıtı: Bunun da sorumlusu sensin

SONRAKİ HABER

Cihaz yok, kanser hastaları kaderlerine terk

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa