Elazığ Eti Krom işçileri ‘grev’ dedi

Elazığ’da Eti Krom maden ocaklarında çalışan 600 işçi çalışma koşullarının düzeltilmesi ve ücretlerine zam yapılması için iş bıraktı. İşçiler talepleri karşılanmazsa greve çıkacaklarını duyurdu.

02 Temmuz 2024 19:12
Paylaş

Özkan ZÜLFİKAR
Elazığ

Elazığ’ın Alacakaya ilçesinde bulunan Eti Krom Yıldırımlar AŞ’ye ait Kef Bölgesi maden ocaklarında çalışan yaklaşık 600 işçi, talepleri karşılanmayınca 1 Temmuz günü öğleden sonra iş bıraktı. 27 Haziran’dan itibaren grev hazırlığında olan işçiler, firma yetkililerine süre tanımışlardı. Pazartesi günü sürenin dolmasıyla maden işçileri talepleri karşılanana kadar grevde olacaklarını duyurdu.

Yıl içerisinde ikramiye, banka promosyonu, taban maaşına zam, Kurban Bayramı’nda kurban parası, mesai ücretlerine de 1’e 3 zam talepleriyle iş bırakan işçiler, normalde mesaiye kaldıklarında 1’e 1 ücret aldıklarını söyleyerek şimdiye kadar sadece bayramlarda 1’e 1 buçuk yevmiye aldıklarını ifade etti.

Yıldırımlar Holdinge bağlı Kef Bölgesi maden ocaklarında çalışan işçiler bir süredir aldıkları ücretlerin düşük olduğunu ifade ederek, seçtikleri işçi temsilcileri aracılığıyla yönetimle çeşitli görüşmeler gerçekleştirdi. Dün öğleden sonra işveren temsilcileriyle yapılan son görüşme de sonuçsuz kalınca işçiler iş bırakma kararı aldı. İşçiler, talepleri karşılanıncaya kadar iş bırakma eylemlerine devam edeceklerini belirtti.

"VERGİ DİLİMLERİ İLE MAAŞLAR ERİYOR"

Maden işçileri maaşlarının sadece görünürde asgari ücretin üstünde olduğunu, yıl sonuna doğru girdikleri vergi dilimiyle maaşlarının asgari ücretin bile altına düştüğünü söyledi.

Grev öncesinde servis araçlarını bekleyip iş yerlerine gitmeye çalışan birkaç işçiyle yapılan görüşmelerde işçiler çok zor bir iş yaptıklarını, hayatlarının risk altında olduğunu dile getirdi. “Ülkede maden sektöründe çalışan işçiler ne alıyorsa biz de aynı statüde olalım. Ağır sanayi işçisiyiz, çaycıyla aramızda 3 bin lira fark var. Jumbo operatörü 35 bin alıyor, diğer yerlerde en düşük alan 45-60 bin lira. Hakkımız olanı istiyoruz, fazlasını değil. Yerin yüzlerce metre altında çalışıyoruz. Taleplerimiz karşılansın” diyen işçiler “Bazı kodlar var, bunlardan dolayı işten atılmaktan korkuyoruz” sözleriyle işten atılma endişelerini de dile getiriyor.

ÖNCEKİ HABER

Prof. Dr. Bedri Gencer'in isminin geçtiği haberlere erişim engeli

SONRAKİ HABER

İzmir'de 5 kişinin yaşamını yitirdiği patlamaya ilişkin 2 kişi adliyeye sevk edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa