01 Temmuz 2024 20:06

Diyarbakır Sağlık Platformu: Yangın bölgesinde koordineli çalışma yürütülmeli

15 kişinin yaşamını yitirdiği ve binlerce hayvanın telef olduğu yangına ilişin ön raporunu açıklayan Diyarbakır Sağlık Platformu, yangın bölgesinde koordineli çalışma yürütülmesi gerektiğini söyledi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Diyarbakır Sağlık Platformu, Diyarbakır-Mardin arasındaki kırsal alanda çıkan ve 15 kişinin yaşamını yitirdiği, binlerce hayvanın telef olduğu ve binlerce dönüm tarım arazisinin yandığı faciaya ilişkin ön rapor hazırladı.

Böylesi büyük etkiye sahip bir yangın sonrası solunum için zararlı birçok gaz ve dumanın ortaya çıktığının ifade edildiği raporda, “Bu irritan maddelere maruziyet riskli gruplarda Astım, KOAH başta olmak üzere solunum yolu rahatsızlıklarını alevlendirme ve akciğer hasarları oluşturma potansiyeline sahiptir. Bu durum hakkında bilgilendirme ve takibin yapılmadığı, tedbirlerin alınmadığı görülmektedir” denildi. 

Mezopotamya Psikologları Derneğinin (Der-Mez) bölgede yaptığı ziyaret sonrasında psikososyal etkilere dair tespitlerde yangına maruz kalan kişilerin zamanında müdahale edilmemesi, yakınlarının kaybı durumuna karşı öfke, kızgınlık, suçluluk, korku gibi duygular yaşadığına dikkat çekilen raporda şu tespitlere yer verildi: “Aynı zamanda afet bölgesindeki kişilerde uykusuzluk, iştahsızlık, olaya dair geriye dönüşler, huzursuz hissetme gibi fiziksel belirtiler oluşmuştur. Çocukların oyun ve diyaloglarında yangına ilişkin çok fazla unsur ortaya çıkmıştır. Çocuklar günlük olarak hayvancılık, tarım, ev işlerinde çalıştıkları için gerek hayvanların ölümü gerek tarlaların yanması ve yas süreci sebebi ile günlük yaşantısına devam edebilecek, normal rutini sürdürecek koşullar imkansız hale gelmiştir.” 

Afet süreçlerine yaklaşım bağlamında kamu otoritelerine, yerel yönetimler, meslek örgütleri ve demokratik kitle örgütleriyle ortaklaşarak afet öncesi, afet dönemi ve afetten sonraki süreçlerde koordineli bir şekilde çalışılması gerekliliğinin hatırlatıldığı rapor, “Oluşabilecek her türlü yıkımın sonuçlarını önleyecek, hafifletecek ve olağan sürece geçişi hızlandıracak iş birliğinin kaçınılmaz bir gereklilik olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz” denildi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İzmir'de 5 kişinin yaşamını yitirdiği patlamaya ilişkin 2 kişi adliyeye sevk edildi

SONRAKİ HABER

KESK Denizli işten atılan Filidea işçileri ziyaret etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa