01 Temmuz 2024 22:17

Sivas'ta katledilenler Dersim'de anıldı

Dersim Emek ve Demokrasi Platformu 31. yılında Sivas Katliamı'nda hayatını kaybedenleri andı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Dersim Emek ve Demokrasi Platformu 31. yılında Sivas Katliamı'nda hayatını kaybedenleri, Seyit Rıza Meydanı'nda yaptıkları etkinlikle andı. Anmada konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Dersim Şube Başkanı Ali Ekber Kaya, 31 yıllık hukuk mücadelesinin karşılık bulmadığını söyleyerek, "Sivas Madımak otelinin utanç müzesi yapılması, Madımak davasının da 'İnsanlığa Karşı İşlenmiş Suçlar' kapsamına alınması talebimiz duyulmadı" dedi.

“EN KORKUNÇ KATLİAMLARDAN BİRİ”

İnsanlık tarihinin, belki de en korkunç katliamlardan biri Anadolu'da yaşandığını söyleyen Kaya, "Bu vahşi katliamın üzerinden otuz bir yıl geçti. Acımız ilk günkü kadar taze,öfkemiz ise her geçen gün katlanarak büyüyor. Otuz bir yıl halklarımızın bir arada yaşama arzusunu hançerlemeyi hedef alan bu katliamın hesabı verilmemiş, adalet sağlanmamıştır" diye konuştu.

“HUKUK MÜCADELEMİZ KARŞILIK BULMADI”

Otuz bir yıllık hukuk mücadelesinin karşılık bulmadığını söyleyen Kaya, "Ezilen, emekçi halklar olarak mahkeme kararını tanımıyoruz. Herkes bilmelidir ki Madımak Katliamı İnsanlığa karşı işlenmiş zamansız suçlardan biridir ve İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı olamaz. Madımak davasında Katilleri savunan avukatlar belediye başkanı, Milletvekili yapılarak ödüllendirilmiştir. Sivas Madımak otelinin utanç müzesi yapılması, Madımak davasının da İnsanlığa Karşı İşlenmiş Suçlar kapsamına alınması talebimiz ise hiç duyulmadı" ifadelerini kullandı.

“BİLİMDEN UZAK EĞİTİM SİSTEMİ İLE KARŞI KARŞIYAYIZ”

Kaya, katliam sırasında atılan sloganlar ve bildirilerde kaleme alınan talepleri hatırlatarak "Ne demişlerdi: Yaşasın Şeriat, Kahrolsun Laiklik. Cumhuriyet burada kuruldu, burada yıkılacak. İslam’ın ordusu, kafirlerin korkusu Bugün hangi noktadayız? Yaşamın her alanı dinselleştirilmeye çalışılıyor. Halk iradesi neredeyse tamamen ortadan kalkmış, parlamento işlevini yitirmiş, kendi yazdıkları yasalar ve anayasa ayaklar altına alınmış durumda. Anayasa mahkemesi ve AİHM kararları dikkate bile alınmıyor, seçilmiş milletvekilleri ve belediye başkanları hapistedir. Eğitim ve eğitim kurumları tümü ile tarikat ve cemaatlerin kontrolüne terk edilmiştir. Gerici, tekçi bir müfredat ve akıldan, bilimden uzak bir eğitim sistemi ile karşı karşıyız" dedi.

''TALEBİMİZE YENİ DİN DERSLERİ İLE KARŞILIK VERİLDİ”

Alevilerin demokratik taleplerine daha çok hak gasbı ile karşılık veren bir iktidar ile karşı karşıya olunduğunu söyleyen Kaya, "Zorunlu din dersleri kaldırılsın talebimize yeni din dersleri ile karşılık verildi. Laik ve bilimsel eğitim talebimize ÇEDES ve benzeri binlerce proje ve protokol ile yanıt verildi. Bilimi ve aklı, toplumsal cinsiyet eşitliğini, eşit yurttaşlığı, doğa ve çevre bilincini, kadın haklarını, çocuk haklarını, barışı ve kardeşliği, sevgiyi ve emeğin kutsallığını esas alan bir yaşam ve eğitim sisteminden yanayız" diye konuştu.

Açıklamanın ardından Dersimli müzisyenler Hüsnü Güngör ve Zeynep Kılıç'ın ezgileriyle anma devam etti. (Dersim/EVRENSEL)

Evrensel aboneliği, üniversitelilere yüzde 50 indirimli
ÖNCEKİ HABER

Klas Metal işçileri çay ve yemek boykotu yaptı

SONRAKİ HABER

Petrol İş Batman Şubesi: Düşük ücretler revize edilsin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...