Petrol İş Batman Şubesi: Düşük ücretler revize edilsin
Petrol İş Sendikası Batman Şube Başkanı Veysel Kartal, petrol emekçilerinin ücretlerinin yükseltilmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Fotoğraf: Petrol-İş
Petrol İş Sendikası Batman Şubesi, TPAO işçilerin ücretlerinin artırılması ücret talebi için açıklama yaptı. Şube Başkanı Veysel Kartal imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, “TPAO yönetimine çağrımız yetkilerinde olan kapsam içi personel ücret düzenlemesini yaparak, TPAO çalışanlarının yaşamına olan etkilerini olumlu yönde kullanmalarıdır” denildi. Açıklama şöyle:
“Kurulduğu 1954 yılından bugüne 70 yıldır çıkardığı petrol ve doğal gazı ekonomik değere dönüştüren kamu kuruluşumuz Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) yurdun çıkarları doğrultusunda son derece stratejik bir faaliyet yürütmektedir. Ekonomik ve politik açıdan oldukça kritik olan petrol ve doğal gazı, binlerce emekçinin alın teriyle değere dönüştürmektedir. Petrol üretiminde rekorlar kırılırken çalışanlara reva görülen ücretler ve uygulamalar akıl kârı değildir.
Sadece TPAO’nun kurucu ve öncü bölgesi olan diğer bölgelere ise her türlü teknik destek ve lojistiği sağlayan Batman Bölge Müdürlüğünde günlük total 500 bin varil üzerinde üretim yapılmaktadır. TPAO Emekçisinin enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için canla başla yaptığı çalışmanın karşılığı ne yazık ki ödenmemektedir.
Faaliyet gösterilen sektörün fazla çalışma zorunlu olmaktadır. Ancak 2023 yılı ağustos ayından yılın sonuna kadar TPAO emekçisinin yaptığı fazla çalışmanın ücretleri, Bölge Müdürlüklerine göre farklılık göstermekle birlikte ya ödenmemiş ya da kısmen ödenmiştir. Sendikamızın sayısız girişimine rağmen, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından mesai kotası uygulandığı gerekçe gösterilerek fazla çalışma ücretlerinin tam olarak ödenmesi konusu çözüme kavuşmamıştır.
“KAMUDA TASARRUF TPAO İŞÇİSİ İÇİN FİİLEN VARDI”
Kamuda tasarruf tedbirleri ilgili Genelge 2024 mayıs ayında yayımlanmadan çok önce fiilen TPAO’da başlatılmıştır. Fakat emekçilerin alın teri dökerek hak ettiği ücretin ödenmemesinin tasarruf tedbirleri ile açıklanmasının haklı hiçbir izahı olamaz.
TPAO üst yönetiminin bu sorunların çözümünde adım atmayarak üretimde verimliliğin ve sürekliliğin olumsuz etkilenmesine zemin hazırlamaktadır
Enerji sektöründe Türkiye’nin lokomotif kuruluşu olan TPAO’da kök ücretlerin düşük kalması, istihdamda bazı sıkıntılara da yol açmaktadır. Emekliliği gelen kalifiye/emektar çalışanlar, emekli maaşları ile ücretleri arasında bir karşılaştırma yaparak daha avantajlı olacağını düşünerek emeklilik kararını daha kolay verebilmektedir. Ayrıca son derece zor süreçlerden geçerek TPAO’da çalışmaya başlayan yeni personelin bir bölümünün ise düşük ücret koşulları nedeniyle işi bırakmakta ya da işe başlamama kararı vermektedir.
TPAO yönetimine çağrımız, yetkilerinde olan kapsam içi personel ücret düzenlemesini yaparak, TPAO çalışanlarının yaşamına olan etkilerini olumlu yönde kullanmalarıdır.” (Batman/EVRENSEL)