02 Temmuz 2024 02:38

Öğrencilerin KYK çilesi

İzmir’de nöbetçi yurtlardan birisi olan İzmir Kız Yurduna sabah saatlerinde öğrenciler gelmeye başlayarak yerleşmek için akşama kadar bekledi.

Fotoğraf: Evrensel 

Reklam

Selin Kurşun
İzmir

Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğüne göre öğrencilerin yaz dönemi için sadece sınav, staj vb. sebeplerle kurum yurtlarında barınma imkanı bulunuyor. Her yıl nöbetçi yurtlar belirleniyor ve diğer yurtlarda bulunan öğrenciler bir gün için kalacak dahi olsa eşyalarını taşıyarak yurt değiştirmek durumunda kalıyor. Öğrenciler yurda kalacakları gün sayısı kadar günlük ücret ödüyor.

Bu yıl İzmir’de nöbetçi yurtlardan birisi olan İzmir Kız Yurduna sabah saatlerinde öğrenciler gelmeye başlayarak yerleşmek için akşama kadar bekledi. Saat 22.00’de sıra hâlâ 700’lerdeydi ve kayıtlar devam ediyordu. Saatlerce güneşin altında beklemek durumunda kaldığını söyleyen öğrenciler, eşyalarıyla birlikte yurda yerleştirilmelerini beklemek durumunda kaldı. Yurdun bahçesi bavullar ve yurda yerleşmeyi bekleyen öğrencilerle doluydu.

“KALACAK BAŞKA YERİMİZ YOK”

143’üncü sırada olan bir öğrenci sabah 9.30’da sıraya girdiğini ve sıranın kendisine 16.00’da geldiğini belirtti. 7 saat beklediğini, kantinde oturacak yer olmadığını ve odalara yerleşene kadar çok yorulduklarını söyledi. Memur sayısının az olduğunu ve memurların öğle yemeğine de gitmeleriyle birlikte sıcağın altında saatlerce beklemek zorunda kaldıklarını anlatan öğrenci, “Sırf kalacak başka yerlerimiz olmadığı için saatlerce beklemek zorunda kaldık” dedi.

Öğrenciler gerekli belgeler yok diyerek kırtasiyelere yolladıklarını ancak belgeler geldiğinde de yüzüne bile bakmadılarını söyledi.  Öğrencilerin hepsi 1 Temmuz’da nöbetçi yurda yerleşmesi gerektiği için bu durumun tek bir güne sıkıştırılması tepki çekti. Her yıl nöbetçi yurtlara taşınırken zorluk yaşayan öğrenciler bu yıl yine fikirleri dahi alınmadan konumlarını değiştirmek zorunda kaldı.

“KALDIĞIMIZ YURTLAR DAHA GEÇ KAPATILABİLİR”

İsim listesinde 600’lerde olan öğrencilerden birisi de “Benim sınavım 2 gün sonra, sadece iki gün için bu kadar uğraşmak zorunda kaldım” dedi. Sınavları devam eden öğrenciler (çoğunlukla hukuk fakültesi öğrencileri) ve büte kalanlar bu yaşadıkları bu durum için, “Kaldığımız yurtlar bu durumlara göre ayarlanıp daha geç kapatılabilirdi” diye ifade etti.

Gün içerisinde yerleştirilmeyi bekleyen öğrencilerin sayısı bine yaklaşırken öğrenciler İzmir’in uzak yerlerindeki yurtlardan da gelmek zorunda kaldı. Bu uygulama her yıl uygulanıyor ancak bugün de göze çarpan durum öğrencilerin gün içerisinde yaşadıkları zorlukların onları oldukça yormasıydı. Gün içerisinde acıkan öğrenciler dışarıdan yemek isteyip yerde, kaldırım taşında yemek yedi. Saat 22.45’de öğrencilerin alımı tamamlanmamıştı.

Reklam