02 Temmuz 2024 08:11

Evrensel'in manşeti | Açlığı bile çok gördü

Bakan Şimşek, dünyanın en yüksek enflasyonlarından biri altında her geçen gün yoksullaşan emekçilere yönelik ‘iyileştirmeye gerek olmadığını’ belirtti, ‘ücretler iyi’ dedi!

Fotoğraf: Mustafa Hatipoğlu/AA

Paylaş

Bakan Şimşek, uyguladıkları programın ‘acımasız’ yüzünü ortaya koydu! IMF nezdinde arzulanan seviyeye gelindiğini söyleyen Şimşek, dünyanın en yüksek enflasyonlarından biri altında her geçen gün yoksullaşan emekçilere yönelik ‘iyileştirmeye gerek olmadığını’ belirtti, ‘ücretler iyi’ dedi!

‘ASGARİ’, İYİYMİŞ!

İstisna olmaktan çıkmış, neredeyse genel ücret düzeyine gelmiş, açlık sınırının altında kalmış, sene sonunda açlık sınırının yüzde 70’ine kadar düşecek olan, Avrupa’nın en düşük 5. asgari ücreti için Maliye Bakanı Mehmet Şimşek katıldığı yayında şu ifadeleri kullandı: “Türkiye’de asgari ücret düşük değildir.”

EMEKLİ YÜKMÜŞ

Merkez Bankasına 820 milyar zarar ettiren, bütçeden 152 milyar lira yutan kur korumalı mevduatı; garanti ödeme altında müteahhitlere aktarılan milyarlarca lirayı; hükümetin sermayeye kaynak aktarmasını ‘yük’ saymayan Şimşek emeklileri yük gördü: “Muhalefetin itelemesiyle EYT’liler bütçeye 724 milyar lira yük oldu.”

‘PARALI’ ÇIKSIN…

Bakan, yurt dışı çıkış harçlarına yapılması planlanan zam için şunları söyledi: “İmkanı olmayan birisi yurt dışına gidebilir mi? Biz de imkanı olandan vergi alınmasını taslağa aldık.” Emekliyi ‘yük’, asgari ücreti ‘iyi’ bulan

Şimşek, harçlar üzerinden ‘Parası olanlar ve iş adamları yurt dışına çıksın’ mesajı verdi.

TÜRK-İŞ'İN FİYATI DONDU

Türk-İş, haziranda açlık sınırını 18 bin 978 lira, yoksulluk sınırını 61 bin 820 lira olarak hesapladı. Hesaptaki ayrıntı şüpheye neden oldu; hesaba göre haziranda Ankara’da gıda enflasyonu adeta ‘dondu’, bir önceki aya göre artış sadece yüzde 0.05! Aynı dönemde İstanbul’da gıdaki artışını İTO yüzde 2.66 olarak hesapladı!

ENFLASYON TIRMANIYOR

Hükümet enflasyonda ‘düşüş’ propagandası yaparken İstanbul Ticaret Odası, İstanbul’da haziran ayı enflasyonunun ‘hatırı sayılır’ yükseliş gösterdiğini açıkladı. Perakende fiyatlar haziranda yüzde 3.42, toptan fiyatlar yüzde 3.85 arttı.  Yıllık enflasyon perakendede yüzde 82’yi aştı.

ÜCRETLERE ZAM ŞART

Asgari ücret ve vergi raporu yayımlayan DİSK, artan hayat pahalılığı yanında işçilerin geçinmelerini zorlaştıran bir diğer etkenin de ‘vergi ve kesintiler’ olduğuna dikkat çekti. Yılın sonuna doğru açlık sınırına göre gerileyecek, vergi kesintileri artacak olan ücretlere zam yapılması gerektiğini vurguladı. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Öğrencilerin KYK çilesi

SONRAKİ HABER

EMEP Genel Başkanı Aslan: Katliamların aydınlatılması için mücadelemiz sürecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa