02 Temmuz 2024 12:10

Koca sorunlar bıraktı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, devir teslim töreniyle görevi Kemal Memişoğlu'na bıraktı. Törende konuşan Koca, dönemi boyunca eleştirilen pek çok sorundan başarı olarak bahsetti.

Fotoğraf: Mehmet Ali Özcan/AA

Paylaş

Uzun süredir kabinede yapılacak değişiklikte adı geçen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca görevden alındı. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı atama kararıyla Fahrettin Koca'nın yerine Sağlık Bakanlığına İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü görevini yürüten Kemal Memişoğlu atandı.

HASTANE PATRONU BAKAN!

6 yıldır Sağlık Bakanlığı görevini yürüten Fahrettin Koca, özel hastane sahibi olması, pandemi dönemine denk gelmesi ve uygulamalarıyla hep tartışmaların ve eleştirilerin odağında oldu. Devir teslim töreninde konuşan Fahrettin Koca, 2018’de göreve geldiğini hatırlatarak “Benim dönemim acı ve sarsıcı olayların dönemi oldu. Verilmiş cesur kararların gereklerini yapmaya çalıştım” ifadelerini kullanarak artan sağlıkta şiddet vakalarına rağmen döneminde sağlıkta şiddet sorunun azaldığını savundu. Sağlık alanında arkasında dağ gibi sorunlar bırakmasına rağmen Koca, veda konuşmasında sağlık alanına ilişkin pembe tablolar sıralayarak “Emaneti size devrediyorum” dedi. 

KENDİ HASTANESİNE KIYAK

Koca’nın bakanlığı döneminde özel hastanelere teşvikler yağarken ülke genelinde özel hastane sayısı da arttı. Artan özel hastaneler teşvikle de yetinmedi. Birçok ilde yeni doğan bebekler usulsüz şekilde özel hastanelere sevk edilerek Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) milyarlarca TL dolandırıldı. Bu özel hastaneler arasında 2013-16 döneminde Sağlık Bakanlığı yapan AKP’li Mehmet Müezzinoğlu’nun hastanesi de vardı. 2019’da ise Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kendi hastanesine özel genelge yayımladığı ortaya çıktı. Yayımlanan genelgeyle yalnızca Koca’nın sahibi olduğu Medipol Hastanesi ‘ileri düzey hastane’ yapıldı.

RANDEVU DA İLAÇ DA YOK…

Pandeminin başında hızla sağlık emekçileri için önlem alınmaması ve koruyucu malzeme eksiği nedeniyle yüzlerce sağlıkçı kovid-19’dan hayatını kaybetti. ‘Haklarınız ödenmez’ diyerek sağlık emekçilerini balkonlarda alkışlatan Koca, gerçekten de haklarını ödemedi. Koca döneminde sağlıkçıların ekonomik ve özlük hakları hep geriledi. Kamu hastanelerinden randevu almak zorlaştı. ‘Randevusuna gelmeyenler sorunu yaratıyor’ diyerek vatandaşı suçlayan Koca, onaylı randevu dönemini başlattı, sorun hastalar açısından daha da büyüdü. İlaçta yaşanan yokluklar sorunu Bakan Koca döneminde kronikleşti. Birçok ilaç bulunamazken, kanser hastaları ilaçlarını para verip yurtdışından getirmek zorunda kaldı. Sağlıkta artan şiddet, ağır çalışma ve düşük ücretler nedeniyle hekim göçü katlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘giderlerse gitsinler’ sözleriyle hedefe koyduğu, Koca’nın da ‘paracı’ olmakla itham ettiği hekim göçü katlanırken hemşireler de artık yurtdışına gitmeye başladı. Sağlık emekçisini de de vatandaşı da hasta eden sağlık sistemini perişan eden Bakan Koca dönemi dağ gibi sorunlar arkasında bırakarak sona erdi.  

"EDEP, ADAP GENELGESİ"

Koca'dan boşalan Sağlık Bakanlığı koltuğuna ise 2016’dan bu yana İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü görevini yürüten Kemal Memişoğlu atandı. 2012'de İstanbul Anadolu Kuzey Bölgesi Kamu Hastaneleri Birliği Tıbbi Hizmetler Başkanlığına atanan Memişoğlu, 2014 – 2016 tarihleri arasında aynı birliğin Genel Sekreterlik görevini yürüttü. Yeni Bakan Memişoğlu, İstanbul’da sağlık emekçilerine gönderdiği ‘edep, adap ve inanca uygun’ giyinin genelgesiyle hatırlanıyor. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Aydın'daki yangında 20 dönüm arazideki zeytin ağaçları zarar gördü

SONRAKİ HABER

Ali İsmail Korkmaz’ın adı İzmir’de bir parka verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa