02 Temmuz 2024 12:46

İskenderun’da emekliler insanca yaşayacak ücret istedi

2021 Tüm Emekliler Sendikası İskenderun Şubesi, yaptıkları basın açıklamasıyla emeklinin yoksulluğa mahkum edilmesine karşı insanca yaşayacak ücret talep etti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

2021 Tüm Emekliler Sendikası İskenderun Şubesi, emeklilerin yoksulluğa mahkum edilmesine karşı yaptıkları basın açıklamasında, "Tüm emekli, dul ve yetimlerin kök maaşları 2002 öncesi gibi asgari ücretin yüzde 50 üstüne çıkarılıp, bunun üzerine zam uygulansın" diyerek taleplerini dile getirdi.

Yapılan basın açıklamasında öncelikle Sivas Katliamında yaşamını yitirenler anıldı.

Açıklamayı okuyan Tüm Emekliler Sendikası İskenderun Şube Başkanı Mustafa Çankaya, “Milyonlarca kamu emekçisinin ve emeklilerinin maaş artışlarının belirleneceği günlerdeyiz. Yakıcı enflasyon koşullarında bile asgari ücrete ara zam yapmayacağını söyleyen ekonomi yönetiminin, emekliler için de iyi şeyler düşünmediğinin farkındayız. İktidarın tam denetimindeki TÜİK'e göre ilk 5 aylık enflasyon yüzde 22.72 oldu. Yani SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine haziran ayı için tahmin ettikleri yüzde 2.56 enflasyon oranını ekleyerek, gerçek enflasyonun yarısını dahi bulmayan, 6 ay için yüzde 25.86'lik sahte artış ile biz emeklileri tamamen nefes alamaz hale getirecekler” dedi.

“ŞİMŞEK, EMEKÇİNİN LOJMANINA DA GÖZ DİKİYOR” 

Temel gereksinimleri karşılamak için kullandıkları kredi kartlarına bile “tefeci faizi” uyguladıklarını söyleyen Çankaya, “Emekliler bu durumdayken Mehmet Şimşek, iktidar mensuplarının şatafatına, sarayların har vurup harman savurmasına, çoklu maaşlara, geçiş garantili köprülere, müşteri garantili hastanelere değil, emekçinin lojmanına gözünü dikiyor. Orta vadeli programla halka kemer sıktıran, emekliyi yoksunluğa mahkum eden; kaynaklarımızın rantiyeye, tefeciye, döviz milyarderlerine  aktarılmasına hayır diyoruz” diye konuştu.

“EN DÜŞÜK EMEKLİ KÖK MAAŞI MEMUR MAAŞINA EŞİTLENSİN”

Çankaya son olarak talepleri sıraladı: “Aylık bağlama oranı yeniden yüzde 70'e çıkarılsın. Güncelleme kat sayısında milli gelir artışından pay verilsin. En düşük emekli kök maaşı, en düşük memur maaşına eşitlensin. Emekli aylıkları emekli sendikaları statü yasası çıkana kadar bağımsız kurumlarca açıklanan gerçek enflasyon oranına göre otomatik olarak güncellensin. Tüm emekli, dul ve yetimlerin kök maaşları 2002 öncesi gibi asgari ücretin yüzde 50 üstüne çıkarılıp, bunun üzerine zam uygulansın. İntibak Yasası acilen çıkarılarak, 2000 öncesi ve 2000 sonrası emekliler arasındaki maaş eşitsizliği giderilsin.” (Hatay/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

CHP'den Suriye ve mülteci açıklaması: Erdoğan ve AKP hükümeti baş sorumludur

SONRAKİ HABER

Gazze'de İsrail saldırıları nedeniyle 8 bin 572 öğrenci hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa