02 Temmuz 2024 13:33

Madımak Katliamı'nda yaşamını yitiren Asım Bezirci, mezarı başında anıldı

Madımak Oteli katliamında hayatını kaybeden yazar Asım Bezirci, mezarı başında anıldı. Anmada, "31 yıldır siz ve diğer yananlar dimdik ayaktasınız. Yok edemediler" ifadeleri kullanıldı.

Fotoğraf: Andaç Aydın Arıduru/AA

Paylaş

KOR KİTAP EVRENSEL EMEP VE TYS BEZİRCİ'Yİ ANDI

31 yıl önce Madımak Oteli katliamında yaşamını yitiren yazar Asım Bezirci mezarı başında anıldı.

31 yıl önce Sivas katliamında yaşamını yitiren Yazar Asım Bezirci, mezarı başında sevenleri Kor Kitap Yayınevi, Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) ve Emek Partisi'nin katılımıyla anıldı. Anmada söz alan Evrensel Gazetesi yazarı Kamil Tekin Sürek, "Evrensel Gazetesinin kuruluşundan beri yanında olan çoğu kitabı Evrensel Yayınevinden çıkmış arkadaşımız Bezirci'yi saygıyla anıyoruz" dedi.

"SİZLER DİMDİK AYAKTASINIZ"

TYS Başkanı Adnan Özyalçıner, geçen sene zaman aşımına uğratılan Sivas katliamı davasının ardından süren mücadelenin yanında, geçtiğimiz günlerde Ankara Gar katliamı davasında beraat verilmesini de hatırlatarak yaşamını yitirenlerin mücadelesinin bugün de sürdüğünü söyledi. Özyalçıner, "Yangın sürüyor. Çünkü söz ve yazı özgürlüğünün olmadığı yerde insan hak ve özgürlükleri de olmaz. Onlar özgürlükle demokrasiyi yani halkın hak ve özgürlükleri savunulduğu için çıkardılar bu yangını. 31 yıldır siz ve diğer yananlar dimdik ayaktasınız. Yok edemediler" şeklinde konuştu.

Özyalçıner'in ardından Kor Kitap adına konuşmayı gerçekleştiren Neslihan Eser, Bezirci'yi, "Bütün bir yaşamını barışa adamış, demokrasi mücadelesini ilke edinmiş ülkemizin alnı ak yüzü ak entelektüellerinden biriydi. Onu Erzincan’dan Erzurum’a, Erzurum’dan İstanbul’a getiren barış umudu Bezirci’yi Sivas’a da aynı inançla yolculamıştı. Bugün aramızdan koparılışının 31. yılındayız" sözleriyle andı. Eser, Bezirci'nin eserleriyle öğrettiği mücadelenin tıpkı yanı başında yatan Rıfat Ilgaz ile birlikte kurduğu sınıf kardeşliği gibi gün gün yeniden yaratıldığını hatırlattı.

Eser, "Biz, sınıfın kardeşlerinden aldığımız bilim, barış ve demokrasi mirasını kuracağımız geleceğin temel taşlarından biri yapacağız kuşkusuz. Ve bu kavgadan bir gün olsun geri durmayacağız" diye konuştu.

Eser'in  ardından söz alan yazar Mehmet Esatoğlu da katliamda yaşamını yitiren 33 kişiyi anarak başladığı konuşmasında, "Onların güzel aydınlığı kaybolunca ortalığı kara bir kaplayan kapkara bir karanlık vardır. Bizlerin de etrafını baskılar, yasaklamalar, engellemeler, cezaevleri, işkenceler ve öldürmeler sardı. Biz o gün anladık ki bizi de sustururlarsa karanlık bir tütün halkın başına kesilir. O yüzdendir ki 31 yıldır susmuyoruz. Hem burada hem ülkenin ve yeryüzünün dört bir yanından sesimizi yükseltiyoruz. Bu kör karanlığa karşı  yettikçe susmayacağız. Aşk olsun" ifadelerini kullandı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Vatandaşa değil ranta koruma

SONRAKİ HABER

Şehir hastanesi inşaatında çalışırken beton mikseri altında kalan işçi yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa