02 Temmuz 2024 16:40

Kalemler, türküler yarım kaldı

​​​​​​​Leyli Sanat Derneği'nin Sivas Katliamı açıklamasında; "Yitirilen canların miras bıraktıkları onca söz, söylem, türkü, şiir ve düşlerini içimizde barındırmaya devam edeceğiz" denildi.

Sivas'ta, 2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nin yakılması sonucu yaşamlarını yitirenler, katliamın 14. yıldönümünde anıldı. | Fotoğraf: İsa Sansar/AA

Paylaş

Leyli Sanat Derneği tarafından Sivas Katliuamı'nın yıldönümünde yapılan açıklamada; "Yitirilen canların bugüne miras bıraktıkları onca söz, söylem, türkü, şiir ve aydınlık yarınlar için düşlerini içimizde barındırmaya devam edeceğiz ve onları saygıyla anacağız" denildi.

Leyli Sanat Derneği'nden Yasemin Yelter tarafındoan yapılan açıklama şöyle;

"2 Temmuz 1993 tarihinde dönemin Sivas valisi tarafından davet edilen çoğunluğu Alevi birçok ozan, yazar, aydın, düşünür Pir Sultan Abdal şenlikleri dolayısıyla Sivas’a geldiler. Kaldıkları Madımak Oteli’nde bazı gerici kitleler tarafından otelin ateşe verilmesiyle katledildiler. Saldırı sırasında otelde konaklayan onlarca insan bulunuyordu, aralarında yaşı henüz on iki olan bir çocuk da dahil olmak üzere, otuz yedi can alevlerin arasında belki dumandan boğularak, yanarak can verdi. Aziz Nesin’in de aralarında bulunduğu 51 kişi ise kendi imkanlarıyla katliamdan yaralı olarak kurtuldu. Nesimi Çimen, Hasret Gültekin, Muhlis Akarsu, Asım Bezirci, Metin Altıok ve birçok kişinin kalemi, türküleri, şiirleri yarım kaldı.

Yangının henüz başladığı saatlerde bazı kaynaklara göre Aziz Nesin, dönemin Başbakan Yardımcısı Erdal İnönü’yü arayarak yardım istemiştir. Erdal İnönü ise “Hiç merak etmeyin, gerekli tedbiri aldık, kimseye zarar gelmeyecek” şeklinde cümleler kurmuştur. Fakat ne yazık ki o kadar insan büyük bir felaketin eşiğinde çaresiz kalmıştır. 

Olayın hemen sonrasında saldırganlar hakkında gerekli hukuksal dava süreçleri başladıysa da zaman içinde birçok sanık beraat etmiş ve diğer sanıkların ise davaları düşürülmüştür. Üzerinden otuz bir yıllık gibi bir süreç geçmiş ve Madımak Katliamı zaman aşımına uğrayarak dosya kapatılmıştır. Aradan geçen zaman zarfında akıllarda tek bir soru yer alıyor: Adalet yerini buldu mu?

Yitirilen canların bugüne miras bıraktıkları onca söz, söylem, türkü, şiir ve aydınlık yarınlar için düşlerini içimizde barındırmaya devam edeceğiz ve onları saygıyla anacağız." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Reuters: Türkiye ile ABD nükleer santral projeleri konusunda görüştü

SONRAKİ HABER

Belediye Meclisinde ‘Gezi’ tartışması: "Gezi kalkışma değil, direniştir"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa