"Türkiye Suriye’den çıkmak istemiyor"
Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşmesi beklenen Şanghay iş birliği örgütü zirvesinde, son gelişmeler nedeniyle Türkiye ve Suriye arasında bir diyaloğun olup olmayacağı merak ediliyor.
Fotoğraf: Asargian kişisel arşiv
Birkan BULUT
Ankara
Erdoğan-Esad yönetimleri arasında ilişkilerin yeniden başlamasına yönelik mesajların ardından gözler bugün Astana’da yapılacak Şanghay iş birliği örgütü zirvesinde. Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşmesi beklenen zirvede, son gelişmeler nedeniyle Türkiye ve Suriye arasında bir diyaloğun olup olmayacağı merak ediliyor.
ESAD’IN ŞARTI TÜRKİYE’NİN ÇIKMASI
Esad Türkiye’nin Suriye’deki askerlerini çekmesi ve silahlı gruplara verdiği desteği sonlandırmasını isterken, Erdoğan’ın çantasında Suriye’nin kuzeydoğusunda Kürt yönetimine karşı iş birliği talebi bulunuyor.
Ancak Erdoğan yönetiminin “Suriye’nin Kuvayımilliye”si diye övdüğü Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) grupları, Esad-Erdoğan’ın görüşmelerinin ardından yapılan açıklamalara tepkili.
ÖSO kontrolündeki bölgelerde Türkiye’ye dönük gerçekleştirilen protestolar bayrak yakılmasına kadar vardı.
Afrin, El Bab, Azez, El Rai ve Cerablus’ta şiddetlenen eylemlerin 15 kent ve bölgeye yayıldığı belirtilirken Türkiye karşıtı sloganların atıldığı eylemlerde TSK ve silahlı gruplar arasında çatışmalar çıktığı ve bu çatışmalarda ölenlerin olduğu öne sürüldü.
BAĞDAT’TA İKİLİ GÖRÜŞME
Zirve öncesi durumu ve Suriye’de Türkiye’ye dönük gerçekleştirilen protestoları değerlendiren Suriyeli Gazeteci Sarkis Kasargian, Ankara’nın Suriye’deki askeri varlığını sonlandırmaya sıcak bakmadığına dikkat çekiyor. Uzun vadede bir “normalleşme”nin iki tarafta da beklenmediğini anlatan Kasargian “Ancak aldığım kesin bilgilere göre önümüzdeki günlerde Suriye ve Türkiye heyetleri Bağdat’ta görüşecekler. Bu görüşme Türkiye’nin talebiyle üçüncü taraf olmadan ve medyadan uzak olacak. Ancak Esad ile Erdoğan’ın hemen bir araya gelmesi mümkün görünmüyor. Çünkü bu süreç uzun müzakereleri gerektiriyor” dedi.
Türkiye’nin Suriye’deki varlığını sona erdirme şartını yerine getirmeye pek niyetli görünmediğini söyleyen Kasargian “Fakat ÖSO’cular bir sabah uyandıklarında güç ve para kaybı tehdidiyle kendilerini yüz yüze buldular. Bunu büyük bir çatışmaya götürebileceklerini düşünmüyorum. Şimdi öfkenin büyüklüğüyle bunlar yaşansa da Türkiye bölgeyi kontrol altında tutabiliyor” dedi.
PUTİN SURİYE’NİN ETKİLENMESİNİ İSTEMİYOR
Türkiye-Suriye ilişkilerinin yeniden başlamasında Rusya’nın rolüne dikkat çeken Kasargian, Rusya’nın Türkiye ile arasındaki gerilim noktalarını azaltmak istediğini vurguladı ve “En azından Suriye’nin bu gerilimlerden etkilenmesini istemiyor. Ukrayna, Batı’nın yaptırımları gibi birçok gerilim noktası mevcut” dedi.
Türkiye’nin birçok kentinde Suriyelilere yönelik saldırılara da değinen Kasargian, Türkiye’deki bu saldırıların göçmenlerin yaşam şartlarını zorlamaya dönük olduğunu ifade ederek “Ancak göçmenlerin Suriye’ye dönüşüyle ilgili birçok faktör var. Hem Suriye hem Türkiye’deki ekonomik durum, Türkiye’de artan ırkçılık... Ancak Türkiye’de yaşananlarla Suriyelilerin dönüş gündemi sürekli canlandırılıyor” dedi.