02 Temmuz 2024 17:52

İşçiler Borusan Holding önünde: Atılan işçiler alınsın, sendika hakkı tanınsın

Borusan’da sendikalaştıkları için işten atılan işçiler, Borusan Holding Genel Merkezi önüne gelerek açıklama yaptı. İşçiler, örgütlendikleri Liman-İş’in tanınmasını ve işe iadelerini talep etti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Sendikalaştıkları için işten atılan Borusan Port işçileri, direnişlerini sürdürdükleri Bursa’dan, İstanbul’daki Borusan Holding Genel Merkezi önüne geldi. Liman-İş üyesi işçiler, işe iadelerini ve sendika haklarının tanınmasını istedi.

Borusan Holding Genel Merkezi önünde yapılan açıklamaya Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, çeşitli siyasi parti ve sendikaların temsilcisi de katıldı.

Burada yapılan açıklamada, Borusan Port işçilerinin kısa sürede sendikalaştığına ve Liman-İş’in çoğunluğu sağladığına dikkat çekildi. Borusan yönetiminin ise holding bünyesinde başka iş kollarından işçileri liman iş koluna geçirerek yetki sürecini engellediği belirtilen açıklamada, önce 4 işçinin işten atıldığı, daha sonra yapılan anlaşma gereği işçilerin geri alınarak sendika hakkının tanınacağı sözünü aldıkları belirtildi.

Açıklamada, “Ancak sözlerini yerine getirmeyen Borusan yönetimi üyelerimiz üzerinde baskı yapmaya devam etti. Hukuksuzlukta sınır tanımayarak bünyelerindeki senfoni orkestrasının elemanlarını dahi liman işçisi olarak gösterdiler. İş yeri zarara uğratıldı gerekçesi ile önce işçilere hukuka aykırı davalar açıldı” denildi.

37 İŞÇİ İŞTEN ATILDI

21 Mayıs’ta ise 37 işçinin tazminatsız işten atıldığı hatırlatılan açıklamada, “Hukuka ve ahlaka sığmayan bu yöntemler uygulanırken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı izlemekle yetindi” ifadeleri kullanıldı.

İşçilerin liman önünde başlattıkları direnişin kararlılıkla devam edeceği vurgulanan açıklamada, “Borusan yönetimini bir kez daha bu usulsüzlüklere son vermeye, sendikamızla masaya oturmaya ve işçilerinin taleplerini kabul etmeye çağırıyoruz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığını da yaşanan ihlallere seyirci olmamaya, harekete geçmeye çağırıyoruz” denildi.

"GÜN GELİR BU KÖŞKÜNÜZ BAŞINIZA YIKILIR"

Açıklama sonrası söz alan Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan da ülkede hakları için direnen ve grevde olan işçileri selamladı. Bugün direnen işçilerin her gün bir demokrasi ve devlet dersi aldığını dile getiren Bayhan, “İşçiler, bu ülkenin Anayasa’sı kime hizmet ediyor, Saray’daki uzun adam kime hizmet ediyor, bu ülkenin sendikal yasaları kimin için kullanılıyor, onu öğreniyor. Ülkede hak, hukuk, adalet, özgürlük, eşitlik denilince hangi sınıf akla geliyor, hangi sınıf unutuluyor, onu öğreniyor” dedi.

AKP iktidarının ekonomi programına da değinen Bayhan, “Aylardır bu ülkenin asgari ücretle çalışan milyonlarca işçisi, asgari ücrete küçük de olsa bir zam olması için beklenti içinde oldular, tepkilerini gösterdiler ama bu ülkeyi yönetenler, Erdoğan-Şimşek programının temsilcileri, onları hep açlıkla terbiye etmek üzere onların taleplerini duymazdan geldiler” diye konuştu.

Bayhan Borusan Holding yönetimine de şöyle seslendi: “İçinde oturduğunuz sermayenin bu perili köşkü, bu sömürücü düzeninizin sembolü olan köşkünüz bugün Borusan işçilerinin sesleriyle inliyor. Yarın bu ülkenin dört bir yanında işçilerin, emekçilerin mücadelesi birleştikçe; grevlerle, genel grevlerle, genel direnişlerle güçlendikçe, gün gelir bu sömürü köşkünüz başınızın üstüne yıkılır. O gün emin olun bu ülkenin en güzel günlerinin başlangıcı olacak.” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yeni bakanlar Kurum ve Memişoğlu, yemin etmek için Meclis'e geldi

SONRAKİ HABER

Madımak’ta katledilenler ülke genelinde anıldı | “Adalet sağlansın”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa