02 Temmuz 2024 18:23
Son Güncellenme Tarihi: 03 Temmuz 2024 00:52

Madımak’ta katledilenler ülke genelinde anıldı | “Adalet sağlansın”

Madımak Katliamı’nda yaşamını yitirenler 31’inci yıldönümünde ülke genelinde anıldı. 33 sanatçı ve aydın ile 2 otel çalışanının yakılarak öldürülmesine ilişkin adalet talep edildi.

Fotoğraf: Damla Kırmızıtaş/Evrensel

Paylaş

Sivas'ta 33 sanatçı ve aydın ile 2 otel çalışanının yakılarak öldürüldüğü Madımak Katliamı’nda yaşamını yitirenler 31’inci yıldönümünde ülke genelinde anıldı. Adaletin sağlanmadığı ve geçtiğimiz yıl zamanaşımından düşürülen katliamın yıldönümünde yapılan açıklamalarda, adaletin sağlanması çağrısı yapıldı.

SİVAS

Sabah saatlerinde Sivas’ta bir araya gelen binlerce kişi yürüyüşe geçi. Yurttaşlar yürüyüşte sık sık "Sivas'ı unutma, unutturma", "Sivas'ın hesabı sorulacak", "Sivas'ı yakanlar, AKP'yi kuranlar" sloganları attı. Yürüyüş ardından katliamın gerçekleştiği Madımak Oteli önüne siyasi parti temsilcileri onlarca kırmızı karanfiller bıraktı. Ardından bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirilen anma programında, yaşamını yitirenlerin kısa hayat hikayeleri anlatıldı. Kitle Madımak'ta, Roboski'de Gezi'de yaşamını yitirenlerin adlarını alkışlarla karşıladı. (Sivas/EVRENSEL)


ANKARA

Ankara'da, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nin çağrısıyla Madımak'ta katledilenler adına anma mitingi düzenlendi. Madımak'ta katledilen Gülsüm Karababa'nın kardeşi  Nilgün Karababa,  10 Ekim Katliamı davası ile Madımak Katliaminin benzediğini belirterek, "Göz göre göre yaşandı bu iki katliam. İkisine de insanlık suçu verilmedi.Davamız bir an önce insanlık suçu olarak kabul edilmeli" dedi. 

Mitinge PSAKD, Alevi dernekleri, köy dernekleri, 10 Ekim Barış Derneği, KESK ve KESK'e bağlı sendikalar, ATO, TMMOB CHP, EMEP, Dem Parti, Sol Parti, TİP, Yeşil Sol Parti,  Halkevleri ve çok sayıda kitle örgütü katıldı. Beşevler Kavşağından Anıtpark'a yürüyüş düzenleyen kitle sık sık  "Sivas'ı unutma, unutturma", "Sivas'ın hesabı sorulacak", "Sivas'ı yakanlar, AKP'yi kuranlar" sloganları attı.

Saygı duruşuyla başlayan mitingte konuşan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Nurullah Esat Ünsal, "Katliamlar ancak yüzleşilirse aydınlatabilinir. Siyasal islamla ülkeyi yönetmek isteyenler laikliğe savaş açıyorlar. ÇEDES ile eğitimi tarikatlara, çocukları imamlara bıraktılar. Biz  yeni maarif modeli tanımıyoruz. Aleviliğin içini boşaltmak için başkanlık kurdular. Türkiye'nin en gerici dinci yapının içinde toplum ayrıştırılmaya devam ediliyor. Cemevleri alevilerin ibadethanesidir.  Madımak Oteli müze olmalıdır. Sivas'ı unutmadık unutmayacağız. Sivas'ın ışığı sönmeyecek" dedi.

Madımak'ta katledilen Gülsüm Karababa'nın kardeşi  Nilgün Karababa, "Dile kolay 31 yıl. Aile olarak çok ağır şeyler yaşadık. Dava insanlık suçu olması gerekirken davanın sonucu ortada. Dün de gar davası görüldü. Bu davalarla birbirine benziyor. Bu katliamlar valilik kararıyla yapılan işler. Göz göre göre yaşandı bu iki katliam. İkisine de insanlık suçu verilmedi.  Davamız bir an önce insanlık suçu olarak kabul edilmeli" dedi. 

PSAKD Genel Sekreteri Ismail Ateş, "İnsanlığa karşı işleyen suçlarda  zaman aşımı olur mu? Biz zaman aşımı kararını kabul etmiyoruz. Alevilik içerisine sünniliği mayalamaya çalışıyorlar. Bize diz çöktürmeye çalışıyorlar. Biz kimsenin karşında diz çökmedik. Biz bu davanın peşini bırakmayacağız" dedi.

(Ankara/EVRENSEL)


İZMİR

İzmir Alevi Bektaşi Federasyonu ve Bileşenleri (ABF), Sivas Katliamı'nın 31. yılında Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi'nin önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri de katıldı.

Açıklamayı ABF adına okuyan Alevi Bektaşi Federasyonları ve Bileşenleri Ege Bölge Temsilcisi Gülbahar Kaplan, "Madımak Katliamı'nın 31. yılında acımız ve öfkemiz her geçen gün artarak devam ediyor. Madımak Katliamı, insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur ve zaman aşımı kararını kabul etmiyoruz" dedi

Siyasette normalleşme tartışmalarından bahseden Kaplan, "Eğer normalleşme adına bir adım atılacaksa işe Diyanet İşleri'nin bütçesini tamamen sıfırlayarak, okullarda zorla verilen din derslerini kaldırarak, Alevi köylerine cami yapılmasından vazgeçilerek, AİHM'in Aleviler ile ilgili verdiği kararları uygulayarak ve Madımak Oteli'ni utanç müzesi yaparak başlanmalıdır" dedi.

Açıklama sonrası kitle, Türkan Saylan Kültür Merkezi'nin önünden Konak Gündoğdu Meydanı'na yürüyerek denize karanfil bıraktı.

“SİYASAL İSLAM'IN KARANLIĞINA TESLİM OLMAYACAĞIZ”

Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu Bileşenleri, Alevi Kültür Derneği Aliağa Şubesi'yle birlikte Demokrasi Meydanı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Platform üyeleri, Aliağa Cemevi önünden yürüyerek Demokrasi Meydanı'na geldi. Burada platform bileşenleri adına basın açıklamasını Alevi Kültür Derneği Aliağa Gençlik Kolları üyesi Damla Süslü okudu.

Süslü, "Katliamın üzerinden 31 yıl geçmiş olmasına rağmen, bu acıyı ve öfkeyi unutmadık, unutturmayacağız. Katliamın üzerinin örtülmesine, sorumluların cezasız kalmasına ve unutturulmasına izin vermeyeceğiz. Siyasal İslam'ın hayatın her alanını karanlığa boğmaya çalıştığı süreçte bizler asla karanlığa teslim olmayacağız" dedi.

Açıklamanın ardından katliamda yaşamını yitirenler türküler eşliğinde anıldı. 

“GERÇEK SORUMLULARIN YARGILANSIN”

Dikili Emek ve Demokrasi Platformu, Sivas Katliamı'nın 31.yılında Bülent Ecevit Meydanı' ndan Olaf Palme Meydanı'na yürüyüş düzenledi. Olaf Palme Meydanı'nda denize kırmızı karanfiller atıldı. Atatürk Meydanı'nda basın açıklaması okundu.

Açıklamayı platform adına okuyan Dikili Alevi Kültür Derneği üyesi Yusufcan Gözcü, "Normalleşme tek adam rejiminden vazgeçilerek tüm kimliklerin eşit olarak temsil edildiği parlamenter sisteme geçiş ile olacaktır. Alevilerin tüm itirazlarına rağmen kurulan 'Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı' nın kapatılmasıyla olacaktır" dedi.

Gözcü, “Katliamın üzerinden 31 yıl geçmiş olmasına rağmen bu acıyı ve öfkeyi unutmadık, unutturmayacağız. Adalet talebimizden asla vazgeçmeyeceğiz ve gerçek sorumluların yargılanması için mücadelemizi sürdüreceğiz" diye konuştu.

SİVAS’IN ATEŞİ HİÇ SÖNMEYECEK

İzmir Barosu Sivas Katliamı’nın 31. Yıl dönümünde yazılı bir açıklama paylaştı. “31 yıl önce bugün Sivas’ta, Menemen’de Derviş Mehmetler’den bu yana cesaretlendirilen ve güçlendirilen örgütlü yobaz odakların, gerici faşist saldırılarından biri yaşandı. Yaşadığımız toplumun aydınları, aydınlık yüzünü temsil eden yurttaşlarımız, cumhuriyeti ve laikliği hedef alan bu kalkışmada yaşamını yitirdi” ifadeleri bulunan açıklamada yaşanan bu saldırı karşısında devletin güvenlik güçlerinin olaya geç ve yetersiz müdahale etmesi yer aldı.

“Uzun ve etkisiz bir yargı sürecinde, asla gerçek sorumlular yargılanmadı, firari sanıklar yakalan(a)madı, firari bir sanığın yıllarca kendi köyünde yaşadığı ancak öldükten sonra ortaya çıktı” denilen açıklamada siyasal iktidarın en yetkili temsilcisinin ‘Hayırlı olsun’ sözü vurgulandı.

Son olarak açıklamada “Sivas Katliamı’nı gerçekleştiren gerici güçler, bugün de varlar, bugün de korunuyorlar. Sivas’ın failleri, bugün yeni yapılanmaları ile laikliğe ve cumhuriyet değerlerine karşı bir tehdit oluşturuyorlar. Bu tehdit alt edilmedikçe, yüzleşme yaşanmadıkça, Devlet özür dilemedikçe, karanlığa karşı aydınlığı savunma mücadelemiz hiç bitmeyecek, Sivas’ın ateşi hiç sönmeyecek” ifadeleri geçti. (İzmir/EVRENSEL)


ANTAKYA

Antakya Emek ve Demokrasi Platformu, Madımak Katliamı’nın 31’inci yılında, yaşamını yitiren 33 kişiyi andı. Katliamlara alışmayacaklarını belirten platform, hakikatin ortaya çıkarılması için mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti.

Antakya’nın Defne ilçesinde Sevsen Nevzat Şahin Ortaokulu karşısında yapılan açıklamayı okuyan Edip Yeşil, “Yaşanan onca katliam gibi Sivas katliamının da gerçek sorumlularının açığa çıkarılıp hesap sorulması engellendi, tetikçi katiller korundu, katillerin avukatlığı yapıldı. Sonuç; 30 yıldır süren bu davada gerçekler ortaya çıkmadı, katliamın gerçek suçluları yakalanıp hesap vermedi. Ve ne yazık ki Sivas Katliamı ana davası 2012 yılında zaman aşımına uğratıldı. Buradan sesleniyoruz; insanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı olmaz” dedi.

Davanın zamanaşımına uğratılmasının insanlığa karşı işlenen suçun örtbas edilmesi anlamına geldiğini belirten Yeşil, “Karanlığa karşı aydınlığı ve gerçek laikliği, zulme karşı adaleti, zorbalığa karşı özgürlüğü savunmaya devam edeceğiz. Katliamlara, ölümlere alışmayacağız! Unutmayacağız, unutturmayacağız! Hakikatin ortaya çıkarılması için mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu. (Hatay/EVRENSEL)


BALIKESİR

2 Temmuz 1993'de Sivas'ta yaşanan Madımak Katliam’ında yaşamını yitirenler Balıkesir Burhaniye’de adıldı. Katledilen 33 aydın, yazar, şair, düşünce insanın resimlerinin en önde taşındığı etkinlikte, katliamın topluma korku vermek için devlet tarafından tezgahlandığı, hiçbir devlet görevlisinin yargılanmadığı, göstermelik olarak yargılananların af edildiği, Sivas'tan önce olduğu gibi sonrasından da saldırıların devam ettiği belirtildi.

Yapılan açıklamada, “Sivas katliamı insanlık suçudur. İnsanlık suçunda zaman aşımı olmaz. Madımak oteli kebap salonu yapıldı. Utanç müzesi oluncaya kadar mücadelemiz sürecek” denildi.
Edremit 2 temmuz anma Balıkesir'in Edremit İlçesine bağlı Altınoluk mahallesinde Madımak’ta katledilenler anıldı. Edremit Demokrasi Platformu çağrısıyla Altınoluk Alevi Kültür Derneği önünde toplanan kitle yürüyüşle Altınoluk Cumhuriyet Meydanı’na geldi.

Alevi Bektaşi Dernekleri adına ortak açıklamayı Altınoluk AKD YK üyesi Nazlı Taştemur okudu. Taştemur, “31 yıldır sürdürülen adalet mücadelesi dünyada eşine az rastlanılan bir direnişin tarihidir. İnsanlık suçlarından zaman aşımı olmaz. Madımak utanç müzesi olmalı. Adalet mücadelemiz katiller ve ardındaki azmettiriciler yargılanıp gerekli cezalar alınınca kadar devam edecek” dedi.

(Balıkesir/EVRENSEL)


ELAZIĞ

Elazığ Emek ve Demokrasi Platformu, Madımak Katliamının 31. Yıldönümünde basın açıklaması düzenledi. Hozat Garajında yapılan açıklamaya KESK, EMEP, DEM Parti üye ve yöneticileri de katıldı. Basın açıklamasını Eğitim-Sen Elazığ Şube Yöneticisi Ali Yeşiltepe okudu.

Yeşiltepe, “Bu vahşi katliamın üzerinden otuz bir yıl geçti. Acımız ilk günkü kadar taze, öfkemiz ise her geçen gün katlanarak büyüyor. Otuz bir yıl halklarımızın bir arada yaşama arzusunu hançerlemeyi hedef alan bu katliamın hesabı verilmemiş, adalet sağlanmamıştır" dedi.

AKP/MHP koalisyonunun katliamlarla yüzleşmekten kaçtığını söyleyen Yeşiltepe,” Dersim, Zini Gediği, Koçgiri, Sivas, Maraş, Çorum, Gazi, Gezi, Suruç, 10 Ekim Ankara Gar olmak üzere yaşanmış katliamının bütün yönleri ile açığa çıkarılması ve gerçek sorumlularının açıklanması talebimizekulağını kapatan iktidar bloğuyarının katliamcılarını yetiştirecek cemaat ve tarikatlarla protokoller imzalamaya devam ediyor" dedi.

Basın açıklaması sonrası 5 dakikalık oturma eyleminde Madımak Katliamı için söylenen türküler okundu ve mum yakılarak anma sona erdi. (Elazığ/ EVRENSEL)


ESKİŞEHİR

Sivas Katliamı'nın 31'inci yıldönümü nedeniyle Eskişehir'de anma yürüyüşü düzenlendi. Yürüyüşün sonunda yapılan basın açıklamasında, "Bu insanlık suçuyla herkesin yüzleşmesi gerekiyor. İnsanlık suçunda zaman aşımı söz konusu olamaz" denildi.

Eskişehir Emek ve Demokrasi Platformu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı ve Derneği, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Odunpazarı Belediyesi, Tepebaşı Belediyesi, Eskişehir Alevi Dernekleri Platformu ile birlikte 2 Temmuz 1993'te Sivas'ta katledilen 33 aydın ve sanatçıyı anmak için bir dizi etkinlik düzenledi. Fotoğraf sergisi ile başlayan anma etkinlikleri Hamamyolu Caddesi Yediler Parkı'dan Ulus Anıtına gerçekleşen anma yürüyüşü ile devam etti.

“SONSUZLUĞA UĞURLADIĞIMIZ CANLARI UNUTTURMAYACAĞIZ"

Hamamyolu Caddesi Yediler Parkı'nda toplanan yüzlerce Eskişehirli, "Türkiye laiktir laik kalacak", "Sivas'ın ışığı sönmeyecek", "Sivas'ı yakanlar AKP'yi kuranlar" sloganlarıyla Ulus Anıtı'na yürüdü. Yürüyüşe CHP Eskişehir İl Başkanı Talat Yalaz, SES Eskişehir Şubesi Eş Başkanları Umut Özge Yılmaz ve Bülent Yıldırım, CHP Odunpazarı İlçe Başkanı RahmiÇınar, CHP Odunpazarı Kadın Kolları Başkanı Özgül Özbil ile birçok demokratik kitle örgütünün temsilcisi katıldı.

Yürüyüşün ardından Ulus Anıtı'nda kitle adına basın açıklamasını okuyanEskişehir Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Kamer Ali Durur, "Bizler yüzyıllardır baskıya ve zulme karşı türkülerimizle, şiirlerimizle çoğalmaya devam ediyoruz. Sivas'ta semah dönen canlarımızı bizden kopardılar. Bilsinler ki bütün evren semahdöner. 1993 temmuzun ikisinde yaşanan katliamda sonsuzluğa uğurladığımız canları unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız" dedi. (Eskişehir/EVRENSEL)


KOCAELİ

Kocaeli'de Sivas Katliamını Anma Platformunun çağrısıyla bir araya gelen kitle 31.yılında Madımak katliamında kaybedilenleri andı. İzmit Belediye İşhanı önünden başlayan yürüyüş ardında. İnsan Hakları Parkında açıklama gerçekleştirildi.

Alevi Kültür Dernekleri Kocaeli Şube Başkanı Birol Sağlam'ın okuduğu açıklamada, "Madımak Otelinde bizleri yakanlar, depremde on binlerce canımızı göçük altında bırakanlardır. 6 Şubat Maraş ve Defne Depremlerinin üzerinden 17 ay geçmiş olmasına rağmen hala halk olarak yaralarımız ilk günkü gibi derindedir. Sosyal devlet özelliğini yitirmiş bu düzen yerini emekçilerin ve tüm mazlumların birlikte yönettikleri bir başka ülkeözlemimizi gerçekleştirmek için saflarımız sıklaştırmaya davet ediyoruz" ifadelerine yer verildi. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İşçiler Borusan Holding önünde: Atılan işçiler alınsın, sendika hakkı tanınsın

SONRAKİ HABER

Zonguldak'ta geçen ay 27 kaçak maden ocağı kapatıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa