03 Temmuz 2024 14:17

Avrupalılar Ukrayna’nın savaşı kaybedeceğini düşünüyor

Avrupalılar Ukrayna’nın Rusya’yı savaş alanında yenemeyeceğine inanıyor. Ankete katılanların yaklaşık üçte biri ila yarısı, savaşın müzakere edilmiş bir çözümle sona ereceğini düşünüyor.

Arşiv | Fotoğraf: Rusya Savunma Bakanlığı

Paylaş

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR) tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, Avrupalılar Ukrayna’nın savaşı kazanamayacağını düşünüyor, Ukrayna’ya yönelik savunma harcamalarına da karşı.

Politico’nun haberine göre, 9-11 Temmuz’da Washington’da yapılacak NATO zirvesine günler kala yayımlanan araştırma, Ukrayna ve 14 AB ülkesindeki çatışmaya yönelik tutumları haritalandırdı. Saha çalışması mayıs ayında gerçekleştirildi.

‘UKRAYNA YENEMEYECEK’ DİYENLER ÇOĞUNLUKTA

Ankete göre, Avrupalılar Ukrayna’nın Rusya’yı savaş alanında yenemeyeceğine inanıyor. Ankete katılanların yaklaşık üçte biri ila yarısı, savaşın müzakere edilmiş bir çözümle sona ereceğini düşünüyor. Bazı ülkelerde Rus zaferini en olası seçenek olarak görenlerin oranı yüzde 31’e kadar (Yunanistan) çıkıyor. Ankete katılan AB ülkeleri arasında sadece Estonya’da Ukrayna’nın zafer kazanacağı görüşü hakim (yüzde 38).

Araştırmaya göre Ukraynalıların da yüzde 58’i birliklerinin kazanabileceğinden ve uluslararası müttefiklerinin desteğine güvenmeye devam edebileceklerinden emin. Ankete katılan Ukraynalıların sadece yüzde 1’i Rusya’nın savaşı kazanacağına inanırken, yüzde 30’u müzakere edilmiş bir çözümü en olası sonuç olarak görüyor.

SAVUNMA HARCAMALARI

Araştırmada ayrıca AB ülkeleri arasında Ukrayna’nın savunmasının nasıl destekleneceği ve Kiev’in AB ve NATO üyeliği konusunda önemli görüş ayrılıkları tespit edildi. Bulgulara göre NATO liderlerinin üye ülke halkları arasında “asker konuşlandırılması için yerel destek bulmaları pek olası değil” (ülke sonuçları yüzde 4 ile yüzde 22 arasında değişiyor).

Savunma harcamaları konusunda, veriler çoğu ülkenin katkılarının artırılmasına karşı olduğunu gösterdi. Bunun istisnaları katılımcıların yüzde 53’ünün savunma harcamalarının artırılmasını desteklediği Polonya, Estonya (yüzde 45), İsveç (yüzde 41) ve Almanya (yüzde 40) oldu.

Bununla birlikte, Avrupalıların çoğu savaşa teknik yardım sağlamak ve silah ve mühimmat tedarikini arttırmak gibi başka şekillerde dahil olmayı destekliyor. Sadece Bulgaristan (yüzde 63), Yunanistan (Yüzde 54) ve İtalya’da (yüzde 53) nüfusun çoğunluğu Ukrayna’ya mühimmat ve silah tedarikini arttırmanın “kötü bir fikir” olduğunu düşünüyor.

UKRAYNA’NIN AB ÜYELİĞİ

Avrupalılar Ukrayna’yı AB’ye kabul etme konusunda da bölünmüş durumda. En fazla destek veren ülkeler Portekiz, Estonya, İsveç, İspanya ve Polonya iken en şüpheci ülkeler Almanya, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti ve Fransa.

Ukraynalıların ise neredeyse üçte ikisi (yüzde 64) AB üyeliğinin ülkelerinin geleceği için NATO üyeliği kadar önemli olduğuna inanıyor.

Ukrayna Şubat 2022’de bloğa üyelik başvurusunda bulunmuş ve aynı yılın haziran ayında AB adayı statüsü kazanmıştı. Yaklaşık bir hafta önce, 25 Haziran’da AB hem Ukrayna hem de Moldova ile resmi katılım müzakerelerini başlattı. (DIŞ HABERLER)

Evrensel aboneliği, üniversitelilere yüzde 50 indirimli
ÖNCEKİ HABER

Fransa’da kritik seçim: "Aşırı sağa oy verme" çağrıları

SONRAKİ HABER

DFG’den Haziran ayı raporu: 2 bin 950 habere erişim engeli getirildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...