03 Temmuz 2024 14:26

DFG’den Haziran ayı raporu: 2 bin 950 habere erişim engeli getirildi

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği, Haziran ayı hak ihlalleri raporunu açıkladı. Raporda, 2 bin 950 habere ise erişim engeli getirildiği aktarıldı. 

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Haziran ayı hak ihlalleri raporunu açıkladı. 31 Mart Yerel Seçimler sonrasında bir kez daha bölgede kayyum uygulanmasının devreye konulduğuna dikkat çekilen raporda, “Kayyumlara tepki tıpkı Van’da olduğu gibi Hakkari’de de en üst perdeden gösterildi, günlerce süren bir direnişe döndü. Halkın günlerce süren demokratik eylemlerine polis müdahale etti, bu müdahalelerde yine gazeteciler açık şekilde hedef alındı” diye belirtti. 

ŞİDDET, KÖTÜ MUAMELE, TEHDİT 

Gazetecilerin haber takibi sırasında engellendiği belirtilen raporda, “Protesto eylemini takip eden gazeteciler, polislerin şiddetine maruz kaldı. Basın mensupları ablukanın dışına alınırken, kalkanlarla görüntü almaları engellendi. Polis, haber takibi yapan gazetecileri kalkanlarla iterek darbetti. Bu saldırılarda gazeteci Newroz Reşitoğlu yaralanarak, hastaneye kaldırıldı. Yakın mesafeden tazyikli suya maruz kalan Reşitoğlu, hastanedeki tedavisinin ardından taburcu edildi.

Protesto eylemlerin olduğu Ankara, Diyarbakır ve Batman'da da gazeteciler, polislerin saldırılarına maruz kalmış, görüntü almaları defalarca kez engellenmiştir. Bu süreçte 4 gazeteci, polislerin saldırısına maruz kalırken, 6 gazeteci kötü muameleye uğradı, 8 gazeteci tehdit edildi, 7 gazetecinin görüntü alması engellendi” denildi. 

GAZETECİLER HEDEF GÖSTERİLDİ

MHP’li yöneticiler ve MHP’nin yayın organları üzerinden gazetecilerin açıkça tehdit edildiği aktarılan raporda, şunlar belirtildi: “Türkgün gazetesi, 21 Haziran 2024 tarihli sayısının manşetinde Kadir Yıldız imzasıyla yayınlanan yazıda gazeteciler Murat Ağırel, Barış Pehlivan, Timur Soykan ve Barış Terkoğlu’nu Sinan Ateş cinayetiyle ilgili yaptıkları haberler nedeniyle hedef gösterdi. Yine MHP’li bazı yöneticiler, Halk TV'de yayımlanan 'Kırmızı Çizgi' programının yapımcısı Gözde Şeker ve programa sık sık eşlik eden gazeteci İbrahim Kahveci'yi hedef alan tehdit yüklü mesajlar gönderdi. Gazeteci Murat Ağırel ise, evine kadar gelen kişiler tarafından tehdit edilen isimlerden biri oldu. 41 gazetecinin tutuklu olduğu cezaevlerinde Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde çıplak aramaya maruz kalan MA muhabiri Esra Solin Dal’ın yaptığı suç duyurusuna dair takipsizlik kararı verilmesi cezasızlık politikasının son örneğiydi. Cezaevlerinde ağır tecridin sürdüğü bu süreçte Marmara Ceza İnfaz Kurumu yönetimi, Evrensel ve BirGün gazetelerini ‘yasak’ olduğu gerekçesiyle tutsaklara vermedi.” 

41 GAZETECİ TUTSAK 

Haziran ayında yaşanan hak ihlalleri şöyle sıralandı: “4 gazeteci saldırıya uğrarken, bir gazeteci gözaltına alındı. 6 gazeteci kötü muameleye maruz kaldı, 8 gazeteci tehdit edildi, 7 gazetecinin haber takibi yapması engellendi. Bir gazeteci cezaevinde hak ihlallerine maruz kaldı. 3 gazeteci hakkında soruşturma, bir gazeteci hakkında dava açıldı. Haziran ayı içerisinde 55 gazeteci hakkında açılan 39 dava görüldü. Cezaevlerinde 41 gazeteci bulunmaktadır. 10 basın medya kuruluşuna yayın yasağı, 5 Televizyona program durdurma cezası verildi. 4 internet sitesi kapatıldı, 2 bin 950 habere erişim engeli getirildi.” (MA)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Avrupalılar Ukrayna’nın savaşı kaybedeceğini düşünüyor

SONRAKİ HABER

TTB, intörn hekim ile güvenlik görevlisine bir hasta yakını tarafından yapılan bıçaklı saldırıyı kınadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa