03 Temmuz 2024 15:31
Son Güncellenme Tarihi: 03 Temmuz 2024 22:41

RTÜK, Açık Radyo’nun lisansını iptal etti!

RTÜK, Açık Radyo’da yayınlanan programda bir konuğun “Ermeni soykırımı” ifadesi kullanması sonrasında radyonun lisansını iptal etti.

Logo: Açık Radyo

Paylaş

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), "Ermeni soykırımı" söylemleri nedeniyle daha önce 5 gün idari para cezası ve yayın durdurma kararı verdiği Açık Radyo’nun lisansını iptal etti.

Açık Radyo’da yer alan Açık Gazete programının 24 Nisan’da yaptığı programda bir konuk, Osmanlı döneminde Ermenilere yönelik katliamlara işaret ederek, “Ermeni soykırımı” ifadesini kullandı. RTÜK, bunun üzerine Açık Gazete programı için beş gün yayın durdurma ve idari para cezasına hükmetti. Radyonun aynı programın yayına devam etmesi ile birlikte RTÜK bu sefer radyonun yayın lisansının iptaline karar verdi.

RTÜK üyesi İlhan Taşçı, RTÜK’ün Açık Radyo’nun lisansını ''toplumu kin ve düşmanlığa tahrikten'' 5 gün program durdurma cezasına uymadığı gerekçesiyle iptal ettiğini X hesabından duyurdu.

Taşcı’nın açıklaması şöyle:

''RTÜK, Açık Radyo’nun lisansını iptal etti. Gerekçe, kurulun daha önce verdiği ‘toplumu kin ve düşmanlığa tahrikten’ 5 gün program durdurma cezasına uymayıp, yayını sürdürmesi. Oysa yayıncı para cezasını ödemiş, ancak yayını kesmemiş. Bu durum yayıncı lehine yorumlanmalıydı.''

RTÜK, Açık Radyo'ya "Açık Gazete" programının 24 Nisan 2024 tarihli yayınında yer alan ifadelerin, 6112 sayılı Kanun'un 8. maddesinin ihlali gerekçesiyle idari para cezası ve beş günlük yayın durdurma cezası vermişti. Karara gerekçe olarak programda bir konuğun “…Ermeni, yani Osmanlı topraklarında gerçekleşen tehcir ve katliamların, soykırım olarak adlandırılan katliamların 109. Yıldönümü, sene-i devriyesi. Bu yıl da yasaklandı biliyorsunuz Ermeni soykırım anması” şeklindeki ifadeleri ve programcıların bir düzeltme girişiminde bulunmaması gösterilmişti.

Açık Radyo, verilen cezayı hatalı bulduğunu ve hukuki yollara başvuracaklarını belirtmişti. Radyo, ilk yayınından bu yana ifade ve basın özgürlüğünü savunduğunu, bu doğrultuda yayın yaptığını vurguladı. 

“YAYIN HAYATIMIZA DEVAM EDECEĞİZ”

RTÜK'ün kararına ilişkin Açık Radyo'nun X hesabından açıklama yapıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi;

"Henüz tarafımıza tebliğ edilmemekle beraber, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun 03 Temmuz 2024 tarihli toplantısında, Açık Radyo'nun yayın lisansının iptal edildiği öğrenilmiştir.

Yayın durdurmayla beraber verilen para cezası için karardaki gibi taksitlendirme talebinde bulunulmuş ve bu kabul edilerek ilk taksit ödenmiştir. Böylece yasaya karşı direnmek ve yargı yolu dışında bu karara karşı gelmek gibi bir niyetimizin olmadığı ve iyi niyetli bir süreç sürdürmeye çalıştığımız ortadır.

Gelinen noktada, Açık Gazete programındaki ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü kapsamında olduğu tartışmasız bulunan bir ifadeden yola çıkarak Açık Radyo'nun yayın izninin iptali noktasına gelinmesi kabul edilemez bir durumdur. Anılan kararla ilgili yasal müracaatlar elbette ki yapılacaktır. Bununla beraber, 30 yıldan beri yayın hayatına devam eden Açık Radyo, bundan sonra da aynı evrensel gazetecilik ilkeleri doğrultusunda, aynı sorumlulukla yayın hayatına devam edecektir.

Bugüne kadar her zaman yanımızda bulunan siz sevgili dinleyicilerimiz ve dostlarımız ile bundan sonra da aynı kararlılık ve aynı duygular ile beraber olmaya devam edeceğiz."

“RTÜK ANAYASA'YA UYMALI”

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu da yaptığı açıklamada, "Toplumda çok sesliliği, yurttaşların haber alma hakkını ve kamu yararını gözetmesi gereken RTÜK, 'Toplumu kin ve düşmanlığa tahrikten beş gün program durdurma cezasına uymadığı gerekçesiyle' Açık Radyo'nun lisansını iptal ederek basın özgürlüğüne yine zarar vermiştir. Türkiye'deki gazetecilerin, radyo ve televizyonların görevi iktidarı memnun etmek değildir. RTÜK'ü Anayasa'ya uymaya ve normalleşmeye çağırıyoruz" dedi. (MEDYA SERVİSİ)

Evrensel aboneliği, üniversitelilere yüzde 50 indirimli
ÖNCEKİ HABER

İtalya'da ağır yaralı göçmen işçiyi sokakta ölüme terkeden işveren gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Beton karma makinesine sıkışan işçi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...