03 Temmuz 2024 21:45

Kanada: Mantar çiftliklerindeki göçmen işçiler sendikaya katıldı

Kanada’da göçmen tarım işçileri Birleşik Gıda ve Ticaret İşçileri (UFCW) sendikasına katıldı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Kanada’nın British Colombia bölgesinde göçmen tarım işçileri Birleşik Gıda ve Ticaret İşçileri (UFCW) sendikasına katıldı. Bölgedeki dört mantar fabrikasında çalışan onlarca göçmen işçi, grubun güvencesiz göçmenlik statüsü nedeniyle emek örgütlenmesinde “tarihi” olarak nitelendirilen bir hareketle Birleşik Gıda ve Ticaret İşçileri Sendikasına (UFCW) katıldı. 

Geçtiğimiz UFCW, Japon Sumitomo holdinginin bir yan kuruluşu olan “Highline Mushrooms” şirketine ait dört fabrikada çalışan 170 işçinin sendikaya katılmaya karar verdiğini duyurdu. Guatemalalı İşçi Eneida Montoya, sendikalaşma çabasının işçilerin daha yüksek ücret, daha iyi güvenlik standartları ve yöneticilerin bazı işçileri kayırmasının en aza indirilmesi taleplerinden kaynaklandığını söyledi. 

Montoya, mantar işçilerinin genellikle parça başına ücret aldıklarını, karanlık ve ıslak koşullarda uzun saatler çalıştıklarını, bu koşullarda kayıp düşma tehlikesi ve zararlı gazlara maruz kalma riski taşıdıklarını söyledi. Dahası, Kanada'daki geçici yabancı işçiler daimi ikamet alamıyor ve vizeleri işverenlerine bağlı, yani daha iyi koşullar için baskı yaparlarsa ya da daha güvenli veya daha kazançlı başka işler bulmaya çalışırlarsa sınır dışı edilme riskiyle karşı karşıya kalıyorlar. 

Yerel basına konuşan sendika temsilcileri de bunun, küresel gıda tedarik zincirinin vazgeçilmez bir parçası haline gelen ve sürekli büyüyen tarım-gıda sektöründe çalışan diğer işçiler için de ilham kaynağı olmasını umduklarını dile getirdiler. 

Bir açıklama yapan şirket ise, “Çalışanlarımızın bir sendikanın parçası olma kararına saygı duyuyoruz ve olağanüstü çalışan deneyimi sağlamaya devam etmek için onlarla birlikte çalışacağız” dedi. 

Uzmanlar bu adımın, her yıl Kanada çiftliklerinde istihdam edilen binlerce geçici yabancı işçinin çalışma koşullarını, ücretlerini ve iş güvencelerini iyileştirme çabalarında önemli bir adım olduğunu belirtiyor. Bu faydalar arasında, iklim krizi derinleştikçe daha da yaygınlaşacağı tahmin edilen aşırı sıcaklarda çalışmaya karşı daha iyi koruma sağlanması da yer alıyor. 

UFCW tarafından yakın zamanda yayınlanan bir rapora göre, tarım işçileri diğer sektörlerdeki işçilere kıyasla iki kat daha fazla iş başında ölüm riskine maruz kalıyor. Tarım işçileri ayrıca bazı iş kanunlarının da genellikle dışında tutuluyor. Raporda ayrıca tehlikeli makinelere ve zararlı kimyasallara maruz kalma riskleri olduğu ve izolasyon, uzun çalışma saatleri ve aşırı hava koşulları nedeniyle tükenmişlik riskiyle karşı karşıya oldukları belirtiliyor. Kanada İstatistik Kurumu’nun 2018 verilerine göre, göçmen işçilerin yaklaşık yüzde 65’i, 2 milyon doların üzerinde geliri olan çiftliklerde istihdam ediliyor. (DIŞ HABERLER)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Türkiye Emekliler Derneği: TÜİK suç işliyor

SONRAKİ HABER

İşten atılan Menemen Belediyesi işçileri: İşimizi geri istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa