04 Temmuz 2024 04:33

Erkunt Traktör’de zam sonrası işçi kıyımı

"Fabrika kârını arttırırken biz bantta yan yana ekmek bölüştüğümüz arkadaşlarımızdan ayrıldık."

Ekran görüntüsü Erkunt Traktör tanıtım videosundan alınmıştır.

Paylaş

Erkunt Traktör işçisi
Ankara

Haziran ayının sonunda Erkunt Traktör’de 50’ye yakın işçi, üretim azaldığı gerekçesiyle işten çıkartıldı. İki hafta önce fabrikada işçilerle konuşan CEO, işten atılmaların olmayacağını söyleyip “Bu dedikoduları kim çıkarıyor?​” demiş, bizlere enflasyon farkı olarak yüzde 15 zam verildiğini açıklamıştı. Verilen zammı duyduğumuzda CEO’yu alkışlarken iki hafta sonra arkadaşlarımızla helalleştik. Aslında işçilere verilen enflasyon farkı, işten atmalarla birlikte hızlıca telafi edilmiş oldu. Geçtiğimiz aylarda en iyi satışı yapan fabrika geçen senede de en iyi ilk 10 AR-GE’ye girdiklerini açıklamıştı. Fabrika kârını arttırırken biz bantta yan yana ekmek bölüştüğümüz arkadaşlarımızdan ayrıldık.

Bizlere “Bu dedikoduları kim çıkarıyor, inanmayın” diyen CEO “Maaşınıza zam, işinize son” demiş oldu. Sabah kartları okunmayan arkadaşlarımızın bir saat sonra çıkışları hızlıca verildi. Bir yandan kârını arttıran fabrika diğer yandan üretimi azaltarak işçi sayısını düşürüp rahat bir dönem geçirme planı oluşturmuş oldu. Erkunt Traktör tarihinde işçiler tarafından kazanılan promosyon ve ikramiyelerle birlikte ortalama 23 bin TL’ye gelen maaşlarımız hızlıca erirken, enflasyon farkı olarak allanıp pullanan zam üç ay öncesinde zaten eridi.

Uluslararası Standart Organizasyonu (ISO) tarafından yayınlanan listede Erkunt Traktör, dünya tekeli Mahindra gücüyle birlikte 147 firma ilerleyerek 387. firma oldu. “En iyi dönemimiz, en iyi ayımız, en iyi AR-GE dönemimiz; biz bir aileyiz, işinize sahip çıkın” nidaları atan yönetim işçilerini çıkarmaktan çekinmiyor. Mehmet Şimşek, “Gri listeden çıktık” dediği gün Erkunt yönetimi işten atmalara başladı. Gri listeden çıkanlar Erkunt ve ülke patronları oldu sadece. Bizlerin emeğiyle Erkunt patronu, kârına kâr katmaya, yeni ihracat yatırımları yapmaya, sadece bir AR-GE projesine 200 milyon vermeye devam ederken bizler açlık sınırında yaşar haldeyiz.

1963 yılından beri traktör imal eden, Hindistan’da son 25 yılın pazar lideri olan Mahindra, dünyadaki en büyük üçüncü traktör üretici. Hindistan’da milyonlarca çiftçiyi kendisine bağlamış durumda. Bugün biz Erkunt işçileri Hint tekeli Mahindra için alın teri dökerken “Dişinizi sıkın” denilerek ay sonunu bile zor getirdiğimiz ücretler alıyoruz.

"BİZ DAHA GÜÇLÜYÜZ"

Fabrikada ne promosyon ne soyunma alanı bulunurken biz mücadelemizle promosyon, soyunma odası, ikramiye kazandık. Yönetim her zaman bunları elimizden almaya çalıştığında karşısında birlikte durduk. Kardeşlerimiz kovulduğunda ise ne yaptık? “İyi oldu tazminat aldın”, “Sana iş mi yok”, “Kurtuldun buradan” dedik. Arkadaşlarımız için bu laflar dışında hiçbir şey yapmadık. OSB’nin diğer bütün fabrikalarında benzer sorunlar bulunuyor. Ücret düşüklüğü, adam kayırma, çalışma şartlarının zorlu vb. Biz kendi alanımızı değiştirmek için adım atmayarak dışarıdaki fabrikalara gitmekten medet umduk. Ama OSB’nin çoğunluğunun koşulları Erkunt ile benzer. Göz yumduğumuz ve “Biz mi değiştireceğiz sanki” diyerek sustuğumuz her sorun karşımıza daha da büyüyerek çıkıyor. Bir ay önce “İşten çıkarma olmayacak” diyen yönetime mi güveneceğiz? Her ikramiye döneminde sorun yaratanlara mı? Çözebildiğimiz her sorunu birlikte çözdük, birlikte atlattık. Aç kaldığımızda simit bölüştüğümüz arkadaşlarımızı kovduklarında sadece sarıldık. Ama bunun ardı arkası kesilmeyecek. Hat büyütme planları yapılırken nasıl bir küçülmeye gidiliyor hem de kâr arttırılmışken.

Her dönem Erkunt patronları bu taktiği işçiler karşısında susturma ve boyun eğdirme politikası olarak kullanıyor. “Bu fabrikanın dört kapısı var, istediğiniz yerden gidin” diyenler tuzları kuru olanlar. Yüzde on beş enflasyon farkına sevinenler. Ama bugün pazardan eğitime alabildiğince artan zamlar altında fabrikanın verdiği fark neye yaracak?

Gücümüzü ve kazanabildiklerimizi Erkunt tarihinde aldığımız haklarımızda görebiliriz. Susmak, kabul etmek, boyun eğmek sadece dünya tekeli Mahindra ve menşeli Erkunt Traktör’e yarayan bir durum haline geliyor. Biz sustukça patron üstümüze gelerek işten çıkartıyor, işten çıkartılan arkadaşlarımızın ücretini ise bize pay ediyor. Bunu kabul etmeyerek her alanda bir araya geldiğimizde kazanabilmenin deneyimini iyi biliyoruz. Bunu kullanmalıyız.

ÖNCEKİ HABER

Şırnak’ta hastane inşaatının deposunda çıkan yangın söndürüldü

SONRAKİ HABER

Yolbulan’da insanca yaşam mücadelesi sürüyor: Patron sadece işçiden kısar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa