04 Temmuz 2024 08:13

Evrensel'in manşeti | Bu bir soygundur

TÜİK, 20 milyon çalışanın gelirini belirleyecek olan enflasyon verisini ‘çok düşük’ açıkladı; hükümet de soygunu zam ve ÖTV artışlarıyla sürdürdü.

Fotoğraflar: AA | Kolaj: Evrensel

Paylaş

Resmi enflasyonun bile yüzde 70’i aştığı bir ortamda, milyonlarca çalışan ‘sıfır’  zam ile cüzi bir artış arasına sıkıştırıldı. Emekçilerin bir cebine TÜİK, bir cebine de hükümet elini soktu! TÜİK, 20 milyon çalışanın gelirini belirleyecek olan enflasyon verisini ‘çok düşük’ açıkladı; hükümet de soygunu zam ve ÖTV artışlarıyla sürdürdü.

'İSTİKRAR’A BAK

Hükümetin ‘istikrar’ programı gereği ücret ve maaşların alım gücü düşürülürken, zam ve vergiler tam gaz sürüyor. Ay başında şirketler kâr etsin diye elektrik dağıtım fiyatına yüzde 59’luk zam geldi. Yüksek garanti ödemesi olan köprü, otoyol müteahhitlerine ‘kur’ artışı yapıldı. Dün de akaryakıttan sigaraya, telefona alkole uzanan ÖTV zamları geldi.

TÜİK OMUZ VERDİ

İTO’nun aylık enflasyonu yüzde 3.42, ENAG’ın yüzde 4.27 olarak hesapladığı haziran için TÜİK’in hesabı yüzde 1.67’le piyasa beklentilerinin de çok altında kaldı. Milyonlarca memur ve meklinin maaş artışını belirleyecek olan veriyi düşük açıklayarak adeta emekçilerin gelirinin çalınmasına vesile olan TÜİK, hükümetin ‘istikrar’ arayışına uygun davrandı!

AKARYAKITA ZAM

ÖTV artışı sonucu, litre başına motorine 2 lira 7 kuruş, benzine 2 lira 20 kuruş zam geldi. LPG 1 lira 70 kuruş zamlandı.

YÜZDE 19.5 ÖTV

Sigara ve alkollü içkilere dev ÖTV zammı: Bir paket sigaranın fiyatı 7.80 TL, 70’lik rakı fiyatı 78 TL arttı.

KİRA YÜZDE 65

%25 tavan zam sınırı kalktı. Tüketici enflasyonuna göre bağlanan kira artışları, son verilere göre %65’i bulacak.

EMEKLİYE SIFIR ZAM

Kök maaşı 8 bin TL’nin altında olan 3 milyon emekli ‘sıfır’ zam görecek, 10 bin lira almaya devam edecek. Kök maaşı 9 bin lira olan 1 milyon emekli sadece yüzde 12.2 zam alacak.

ÜCRETLER ERİYECEK

Ara zam yapılmayan milyonlarca asgari ücretli de sıfır zam kaderini yaşayacak. Toplu sözleşmeleri resmi enflasyona dayalı yüz binlerce işçinin reel ücreti eriyecek.

YÜZDE 20 BİLE YOK

 3 milyon 650 bin memur ile 2.5 milyon memur emeklisinin ikinci 6 ay için alacağı zam yüzde 20 bile olmayacak. Yapılacak olan bu zammın da büyük bir kısmını vergi yutacak. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ekvador'da şiddet olayları nedeniyle üçüncü kez OHAL ilan edildi

SONRAKİ HABER

Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi'nin ilk 4 maddesi kabul edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa