04 Temmuz 2024 08:39

Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi'nin ilk 4 maddesi kabul edildi

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun ilk 4 maddesi, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda kabul edildi.

Fotoğraf: Binnur Ege Gürün Koçak/AA

Paylaş

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda değişiklik öngören kanun teklifi TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’nda görüşülüyor. Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun ilk 4 maddesi, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda kabul edildi.

CHP, teklifin önce Adalet Komisyonu ile Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesi gerektiğini savundu. CHP’nin teklifin Anayasa’ya aykırılık önergesi de AKP ve MHP’li üyelerin oylarıyla reddedildi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Suat Özçağdaş, "Bu kanun teklifinin bir amacı var. Milli Eğitim Akademisi'nde bu öğretmenleri çalıştırayım... Mülakat olmayacak dendi, mülakatla alayım. Sonra gözünün üzerinde kaşın var diye beğenmediğiniz, kendi ideolojinize uygun bulmadığınız ne kadar öğretmen varsa bunları daha memur unvanı kazanmadan elemek” dedi.

Komisyonda söz alan EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Savda Karaca ise, "Bu teklif bir meslek kanunu değil, parçalı istihdamla güvencesizleştirdiğiniz, itibarsızlaştırdığınız, açlık sınırına mahkum ettiğiniz öğretmenleri yeni ve katmerli bir istibdat dönemine mahkum etme programı!" diye konuştu.

AKP İstanbul Milletvekili Hulki Cevizoğlu, muhalefetin öğretmenlik mesleğine yönelik önerilerini dile getirmelerini istedi ve muhalefet milletvekillerinin Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ile görüşmelerinin uygun olabileceğini söyledi.

AKP İstanbul Milletvekili Yücel Arzen Hacıoğulları, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in öğretmenlerin saygınlığını yükseltmeye çalıştığını savundu.

YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Haldun Göktaş, komisyondaki soru ve eleştirileri yanıtlarken, eğitim fakültelerinin kontenjanlarının yüzde 20-25 azaltıldığını, gelecek yıllarda daha da azaltılmasının beklenebileceğini kaydetti.

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Kemal Şamlıoğlu, teklifin "Hizmet sınıfının değiştirilmesi" başlıklı hükmünün, yönetmelik kapsamında yürürlükte olduğunu söyledi.

Şamlıoğlu, "Bu kapsamda 2024 yılında 44 öğretmenimizin hizmet sınıfı değiştirildi. Sonuç itibarıyla milletvekillerimizin hazırladığı teklifte öğretmenlerimizin lehine bir düzenleme var. Hizmet sınıfının değiştirilmesi için müfettiş şartı getiriliyor. Akabinde eğer problem varsa akademi eğitimine alınıyor, akademi eğitimi süresince de problem devam ederse ikinci farklı bir müfettiş sonrasında hizmet sınıfı değiştiriliyor. Teklifle yıllardır devam eden bir uygulama öğretmen lehine yeniden kanunla düzenleniyor" diye konuştu.

Komisyonda teklifin "amaç", "kapsam", "tanımlar" ve "temel ilkeler" başlıklı ilk 4 maddesi kabul edildi.

Komisyon Başkanı Mahmut Özer, görüşmelere saat 14.00'te devam etmek üzere toplantıyı bitirdi. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Evrensel'in manşeti | Bu bir soygundur

SONRAKİ HABER

Ayşe Ateş: Bildiğim hiçbir şeyin sır kalmasını istemiyorum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa