04 Temmuz 2024 13:24

Türkiye'nin Ukrayna'da arabuluculuk önerisine Rusya'dan ret

Astana'da Putin ile görüşen Erdoğan Ukrayna savaşında arabuluculuk teklif etti. Kremlin bu öneriyi reddetti.

Fotoğraf: Utku Uçrak/AA

Paylaş

Erdoğan, Şanghay İşbirliği Örgütü Liderler Zirvesi için gittiği Kazakistan'ın başkenti Astana'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin görüştü. Erdoğan'ın Ukrayna savaşında arabuluculuk teklifine Kremlin'den olumsuz yanıt geldi.

İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Erdoğan, "Türkiye'nin Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaşın önce ateşkes, ardından barışla sona erdirilmesi için uzlaşı zeminini oluşturabileceğini, iki tarafı da memnun edebilecek adil bir barışın mümkün olduğunu" ifade etti. DW Türkçe'nin aktardığına göre, Putin'in sözcüsü Dmitri Peskov Rus televizyonuna verdiği mülakatta Türkiye'nin arabuluculuğu sorulunca Peskov, "Hayır, bu mümkün değil" dedi. Ancak Kremlin'in neden Türkiye'ye itiraz ettiğine dair başka ayrıntı paylaşmadı.

Şanghay İşbirliği Örgütü zirvesinde konuşan Rusya Devlet Başkanı Putin de Ukrayna savaşına dair konuştu. Rusya'nın Ukrayna'daki durumun siyasi ve diplomatik yollarla çözülmesinden yana olduğunu savunan Putin "Bu kriz, ABD başta olmak üzere müttefiklerinin acımasız politikası sonucu ortaya çıktı. Durumun çözümüne dair defalarca çözüm teklif ettik. Haziran ortasında bu meselenin çözümüne dair bir seçenek teklif ettik. Bunu Ukrayna ve Batılı sponsorların kabul etmeye hazır olması, çatışmaların derhal durdurulmasına, insan hayatının korunmasına, müzakerelerin başlatılmasına imkan sağlayacak." dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kastamonu'da çıkan orman yangınına ekiplerin müdahalesi sürüyor

SONRAKİ HABER

"Yıllardır çalışıyoruz çocuklarımıza bir gelecek bırakamadık"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa