04 Temmuz 2024 13:25

"Yıllardır çalışıyoruz çocuklarımıza bir gelecek bırakamadık"

İşçi duraklarında, ücretlere zam talebine ilişkin konuşan işçiler, yıllardır asgari ücret civarında ücretler aldıklarını, bu ücretlerle gelecek kurmanın mümkün olmadığını söylüyor.

Fotoğraf: Eda Aktaş/Evrensel

Paylaş

Eren SARAN
Emre GÖKMEN
İzmir

Aliağa işçi duraklarında Emek Partisi İzmir İl Örgütü'nün 6 Temmuz'da Çiğli'de yapacağı "Ücretlere Temmuz'da Zam" buluşmasına çağrı yaparken işçilerle çalışma ve yaşam koşullarına, Temmuz zamlarına dair konuştuk.

"MAAŞLAR KİRAYA GİDİYOR"

Granit fabrikasında çalışan bir işçi asgari ücretin üstünde maaş aldığını fakat yine de yetiremediğini söylüyor. "Ben buraya gurbetçi olarak geldim. Kaldığım eşyalı evin kirası 25 bin lira. Memlekette ailem de kirada kalıyor. Maaşlar kiraya gidiyor. İki çocuk okutuyorum. Nasıl geçineyim" diyen işçi "Ücretlere ara zam olması gerekiyor fakat vereceklerine inancım yok" dedi. Aynı fabrikada çalışan diğer işçi ise katıldığını belirterek "Ben de memleketi bırakıp geldim. Mecbur aparta yerleştim. Tek yatağa 5 bin lira para veriyorum hatta 8 bin lira oldu" diyerek ekliyor.

"Daha önce kalite, depo hizmetlerinde de çalıştım. Ücretler çok düşük ve yaşam şartları çok zor. Bunlardan önce beni en çok endişelendiren şey çocuklarımızın geleceği" diyen Zey Demir işçisi bir kadın "Yıllarca çalışıyoruz çocuklarımıza güzel bir gelecek sunamıyoruz. Benim psikolojimi bu bozuyor. Günlerdir bunu düşünmekten yoruldum" diye konuştu. Son günlerde gelişen mültecilere yönelik saldırıları da değerlendiren işçi "Suriyeliler Türkiye'ye ilk geldiğinde 7 yaşındaydı çocuğum ve 'AKP bunları oy devşirmek için kullanıyor' demişti. Küçücük çocuğun anladığını koca millet anlamadı" diye konuştu. Servise yetişmeye çalışan bir işçi ise bildiriyi alıp cevap olarak "Enflasyonun sebebi Tayyip'tir" dedi.

"ASGARİ ÜCRET ARTARSA BİZİM DE ÜCRETLERİMİZ ARTAR"

17 yıl madende çalışıp emekli olduğunu söyleyen bir gemi söküm işçisi ise aldığı emekli maaşına ve çalışmaya devam etmek zorunda olmasına tepkiliydi. "Yıllarca emek verdim, yer altında çalıştım. Aldığım maaş 10 bin lira. Biz yıllarımızı bunun için mi harcıyoruz. 12 saat çalış 18 bin lira para al. Böyle düzen mi olur" diye tepki gösteren işçi "Asgari ücret artarsa bizim de maaşlarımız artar. Ara zam olması gerekiyor. Milletvekillerine zam yapmayı biliyorlar, bize de yapsınlar. Enflasyon da para basıp borç kapatmaya çalıştıkları için sürekli artıyor" diye konuştu. Çalıştığı şirketin sahipleri için "AKP'den sonra para babası oldular" diyen işçi kendilerinin hala çalışmak zorunda olduğunu vurguladı. Ücretlerdeki düşüş ve ekonomideki kötü gidişatın sebebini mültecilere bağlayan işçi, "Erdoğan gitmeden bu iş çözülmez" diyerek sözlerini tamamladı.

Duraklarda servis öncesi konuştuğumuz işçiler genel olarak ekonomik gidişattan hoşnutsuzken tepki ve öfkenin biriktiğini gözlemlemek mümkün. Kiraların ve diğer temel yaşam ihtiyaçlarının karşılanmasının zorluklarının öne çıktığı tartışmalar yıllarca çalışıp emeğinin karşılığını hem bugün hem yarın alamayacak olma ümitsizliğiyle birleşiyor. İşçiler bu şartların nasıl değişeceği sorusunun cevabında ise hemfikir, "Hükümet değişmeli, Erdoğan gitmeli".

Euro 2024
ÖNCEKİ HABER

Türkiye'nin Ukrayna'da arabuluculuk önerisine Rusya'dan ret

SONRAKİ HABER

EURO 2024'te çeyrek final maçları "erken final" ile başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...