Linç girişimleri sonrası tedirginlik hakim: Mülteciler evlerine kapandı
Birçok kentte mültecilere yönelik saldırılar sonrası mülteciler evlerine kapandı. Antep’te işçiler sigara ve ekmek almak dışında evden çıkmıyor, çıksalar bile çok göze batmamaya çalışıyor.
Fotoğraf: DHA
Kayseri’de Suriyeli bir çocuğun yine Suriyeli bir erkek tarafından taciz edildiği iddiasıyla başlayan mültecilere yönelik saldırıları birçok ile sıçradı. Hatay, Adana, Bursa, Antep, İstanbul, Konya, Urfa, Antalya ve Kilis’te mültecilerin yaşadığı mahallelerde iş yerleri ve evlere çeşitli saldırılar düzenlenirken Antalya’nın Serik ilçesinde pazartesi günü akşam saatlerinde saldırıların olduğu eski cuma pazarı mevkisinde 17 yaşındaki Suriyeli Ahmet Handan El Naif motosikletli 3 kişi tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Kayseri’de Suriyeli Muhammed M, kimliği bilinmeyen kişi tarafından ayağından bıçaklandı. Dün ise İstanbul Bakırköy’de Suriyeli bir gencin linç edildiğine dair görüntüler sosyal medyaya yansıdı.
Saldırıların üçüncü gününde tansiyon önceki günlere göre gerilese de mülteciler sokağa çıkarken, işe ya da markete giderken yaşadıkları tedirginlik kaldı. Özellikle mültecilerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde akşam saatlerinde sokaklar neredeyse bomboş.
“İŞE GİDEN MÜLTECİ SAYISI ÇOK AZ”
Antep’e sıçrayan saldırılarda Suriyelilere ait işyerleri ve araçlara zarar verilmiş, çoğu mülteci işçi güvenlik endişesiyle işe gitmemiş, dükkanlarını açmamıştı. Saldırıya karışanlar, bazı işçi servislerinin önünü kesip Suriyelileri indirerek darbetmişti. Antep’te görüştüğümüz yurttaşlar Kayseri’deki olaydan beri mobil göç araçlarının ve denetim noktalarının sayısında belirgin bir artış olduğunu ifade ediyor. Son iki günde saldırıların yoğunluğu dinmiş olsa da mültecilerin yaşadıkları mahallelerin özellikle akşam saatlerinden itibaren terk edilmiş gibi bomboş olduğuna dikkat çekiyorlar.
Antep’te saldırıların yoğun olduğu günlerde kendisi de saldırıya uğramış Suriyeli bir ayakkabı işçisi yaşadığı tedirginliği şöyle anlatıyor: “Millet evinde, işe giden Suriyeli işçi sayısı çok az. Sokağa çıkmama durumları çok yaygın. Korkuyoruz çünkü hâlâ saldırılar olabilir korkusu var. ‘Artık gidelim’ diyenler var. ‘Suriye’ye döneriz ama iş yok’ diyorlar. İki ateş arasında kalmış durumdayız. Başka mahallelerden gelip Suriyelilerin dükkanlarına saldıranlar oluyor.”
MAHALLELERİNİ TERK EDİYORLAR
Antalya’nın Serik ilçesinde de eski cuma pazarında toplanan bir grup sloganlarla ilçenin çeşitli bölgelerinde oturan Suriyelilere ait araçlara taşlarla zarar verip ters çevirmiş, Suriyeliye ait bir motosiklet cadde ortasında ateşe verilerek yakılmıştı. Daha sonra Suriyelilere ait iş yerlerinin taşlarla camları kırılmış ve tahrip edilmişti. 17 yaşında bir mülteci çocuk ise öldürülmüştü. Serik’te özellikle seralarda çalışan tarım işçisi mülteciler oldukça tedirgin. Antalya’dan görüştüğümüz yurttaşlar mültecilerin evlerini terk etmeye başladığını aktarıyor.
MÜLTECİ KADINLAR EVE MAHKUM
Saldırılar sırasında Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN) üyesi işçilerin olduğu bir servisin de önü kesilmiş, servisteki Antepli işçiler mülteci işçilere yönelik saldırıları engellemişti. BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, mülteci işçilerin saldırılardan sonra yaşadığı tedirginliği Evrensel’e anlattı.
Mültecilerin tamamen evde kalma şansının olmadığını, çalışmak için çıktıklarını ifade eden Türkmen, “Yerli işçilerle beraber çalışılan, bir güven duygusunun oluştuğu yerlerde işçiler işe gitti. Ancak böyle iş yerlerinde dahi kadın işçiler işe gitmiyor, kendini güvensiz hissettiklerini söylüyorlar” diyor.
“GÜNLERDİR EVDEN ÇIKMAYANLAR VAR”
Bazı bölgelerde ise işçilerin işe gidemediğini anlatan Türkmen, “Yakın iletişimde olduğumuz işçilerden ‘Günlerdir sigara ve ekmek almak dışında evden çıkmadım’ diyenler var. Çıksalar bile çok göze batmamaya çalışıyorlar” diye konuşuyor. (HABER MERKEZİ)