4 Temmuz 2024 20:19

Befesa Silvermet işçileri grev kararını astı

TİS görüşmeleri tıkanan İskenderun Befesa Silvermet’de grev kararı asıldı. Önümüzdeki günlerde anlaşma sağlanamazsa Birleşik Metal-İş üyesi işçiler 26 Temmuz’da greve çıkacak.

Befesa Silvermet işçileri grev kararını astı

Fotoğraf: Evrensel

Dilek OMAKLILAR
Hatay

Birleşik Metal-İş Sendikasının örgütlü olduğu Befesa Silvervet işçilerinin toplu sözleşme görüşmeleri tıkandı. Ücret konusunda anlaşamayan işçiler, sendikasıyla birlikte fabrikaya grev kararını astı. İşçiler 26 Temmuz’da greve çıkmaya hazırlanıyor.

İskenderun Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Befesa Silvermet Çelik Tozu Ayrıştırma ve Geri Dönüşüm Fabrikası işçileri, üç yıl önce topluca Hak-İş’e bağlı Özçelik-İş’ten istifa ederek, DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş’e üye oldu.

Befesa işvereni ile toplu sözleşme görüşmeleri ücret konusunda tıkanan işçilerin talebi mevcut ücretlere yüzde 81 zam yapılması. İşverenin teklifi ise yüzde 27,7.

“SONUNDA KAZANAN BİZ OLACAĞIZ”

Grev kararının asıldığı fabrika önünde Birleşik Metal-İş Sendikası Örgütlenme Sekreteri Fehmi Elmacı ve Anadolu Şubesi Başkanı Deniz Ilgan yer aldı. Burada işçilere seslenen Fehmi Elmacı, “Kısa sürede örgütlenme gerçekleştirdik. Birleşik metal iş saflarına geçtiniz ve haklarınızı mücadele ederek arama yöntemini seçtiniz. Biz de bu anlamda sonuna kadar yanınızdayız. Yasal çerçevede izlenmesi gereken tüm süreçler izlendi ve bizim derdimiz amacımız greve çıkmak değil, bizim derdimiz geçinebileceğimiz ücretleri almak. Yasaların bize verdiği grev hakkımızı kullanmayı da göze alıyoruz. Sizlerin de geride duracağınızı zannetmiyorum. Sonunda kazanan biz olacağız” dedi.

“EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI İSTİYORUZ”

Gazetemize konuşan Birleşik Metal-İş Sendikası Anadolu Şube Başkanı Deniz Ilgan da yaklaşık 75 işçinin çalıştığı fabrikada toplam 58 işçinin Birleşik Metal-İş üyesi olduğunu hatırlattı. Ilgan TİS görüşmelerinde ücret ve ücrete bağlı maddelerde anlaşma sağlanamadığını belirterek “Mevcut ücretler üzerine yüzde 81 zam istiyoruz. İşveren ise yüzde 27,7 teklif ediyor. Bizler ayrıca 4 ikramiye talep ediyoruz. Yakacak ve bayram paraları talep ediyoruz. Onlar seyyanen zam teklif ediyor biz kıdem olarak istiyoruz. Bizim talebimiz kıdem zammı. Çünkü burada 17-18 yıl çalışan işçiyle 3-4 yıl çalışan işçi hemen hemen aynı maaşı alıyor. Yılların çalışmışlığından burada eser yok. Bizler de insanların fabrikalarda kendi ömründen, bedeninden verdiği emeğin bir karşılığı olması noktasında talebimiz var. Anlaşamadığımız konular bunlar” diye konuştu.

Befesa Silvervet işçileri

Fotoğraf: Dilek Omaklılar/Evrensel

“26 TEMMUZA KADAR TİS MASASI AÇIK”

26 Temmuz’un grev günü olduğunu ancak o güne kadar toplu sözleşme masasının açık olduğunu ifade eden Ilgan, “Ayın 26’sına kadar görüşme çağrısında bulunurlarsa gidip görüşürüz, greve çıkma meraklısı da değiliz. Gelin masada bitsin diyoruz. Ama şunu da çok açık ve net söylüyoruz, ille de grev diyorlarsa elden gelen düğün bayram diyoruz. Birleşik Metal- İş sendikası örgütlü olduğu her yerde nasıl işçiyle omuz omuza yürüyorsa burada da omuz omuza yürüyecek” dedi.  

“İŞÇİLER İNSANCA YAŞAYACAK ÜCRET İSTİYOR”

Ücretlerin asgari ücret seviyesinde olduğu fabrikada, metal ve ağır sanayi iş kolunda yılların deneyimli işçileri açlık sınırının altında yaşadıklarını söylüyor. İşçiler, “İşçinin yüzde 90’nın sıkıntısı vergi sorunu. İstediğimiz zam bile daha gelmeden eridi gitti. Ekonomi ortada. Mazota gelen zam, elektriğe gelen zam ortada… daha ne olsun. İnsanca yaşayacak ücret istiyoruz” diyor.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Gabar petrolü sömürüsü: 1 milyon liralık üretime  6 liralık ücret

Gabar petrolü sömürüsü: 1 milyon liralık üretime 6 liralık ücret

Saray iktidarının “Milletimiz zenginleşecek” propagandasını yaptığı Gabar petrolünün arkasında ağır bir işçi sömürüsü var. Günde 12 saat çalışma, taşeronlaştırma, sendikasızlık, yoksulluk sınırının yarısı bile etmeyen ücretler… Öyle ki sadece 12.5 saatlik üretim tüm işçilerin ücretini karşılıyor, geri kalan patronların kasasına akıyor.

Şırnak’ta bir günde çıkarılan petrol, Batman’da çıkarılanın yüzde 87 fazlası.

Serbest piyasada ham petrolün varil fiyatı yaklaşık 75 dolar.

İşçiler iki günde çıkarılan petrol kadar ücret alsaydı aylık ücret 160 bin lira olurdu.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
RTÜK Başkanı “Ülkemizde olumlu olaylar olmuyormuş gibi haber servis ediliyor” deyip ‘yandık’, ‘bittik’ haberleriyle karamsarlık aşılandığını savundu, ceza tehdidinde bulundu.

Evrensel'i Takip Et