04 Temmuz 2024 23:36

Petrol-İş: “SASA işkolu değişikliği ile sendika düşmanlığı yapıyor”

Petrokimya üretimi yapan SASA işkolunu "Dokuma, hazır giyim ve deri" olarak değiştirdi. Duruma tepki gösteren Petrol-İş Sendikası, SASA'nın apaçık bir şekilde sendika düşmanlığı yaptığını söyledi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İşçileri sendikadan istifaya zorlayan Erdemoğlu Holding'e bağlı SASA Polyester, sendika düşmanlığını bir adım ileri taşıyarak, petrokimya işkolundaki üretim tesislerinin işkolunu “Dokuma, Hazır Giyim ve Deri” olarak değiştirdi.

Petrol-İş Adana Şubesi Başkanı Bülent Kılıççıoğlu, SASA'nın petrokimya ürünleri ürettiğini ve yeni yatırımların da bu işkolunda olduğunu belirterek, SASA'daki mücadele mirasına sahip çıkacaklarını ifade etti.

“75 YILLIK ÖRGÜTLÜLÜK BİTİRİLMEK İSTENİYOR”

1966 yılında kurulan, 1975'ten itibaren Petrol-İş’in örgütlü olduğu fabrikada, geçtiğimiz yıl işveren eski sendikacıları kullanarak ve sendikasız işçilere ekstra ödemeler vaat ederek işçileri sendikadan istifaya zorlamıştı. Şimdi ise 750 işçinin işkolu değiştirildi. Petrol-İş Adana Şubesi, konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Türk-İş 4. Bölge Temsilcisi Edip Gülnar ve Türk-İş'e bağlı diğer sendikalar katıldı.

Kılıççıoğlu, SASA Polyester'in 2015'te Erdemoğlu Holding tarafından satın alınmasından bu yana sendikasızlaştırma operasyonlarının sürdüğünü belirtti. İşyerinde yeni açılan bölümlerin başka işkolunda gösterilmesi, işçilere sendikadan istifa baskısı ve işten çıkarma tehditleri gibi yöntemlerle sendikal örgütlenmenin zayıflatılmaya çalışıldığını dile getiren Kılıççıoğlu, sendikasız işçilere verilen yüksek ücret zamlarıyla sendika düşmanlığının arttığını ifade etti. 2022'de SASA Polyester'in tamamen sendikasızlaştırıldığını belirten Kılıççıoğlu, işverenin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvurarak yeni bir işkolu tespiti istemesi üzerine Bakanlık tarafından SASA Polyester işyerinin işkolunun "Dokuma, Hazır Giyim ve Deri" olarak belirlendiğini açıkladı.

BU, SASA'DAKİ İLK HUKUKSUZLUK DEĞİL

Yıllardır 4 Nolu Petrol, Kimya, Lastik, Plastik ve İlaç işkolunda faaliyet gösteren SASA Polyester'de, işverenin Petrol-İş'in yeniden örgütlenmesinin önüne geçmeye çalıştığını belirten Kılıççıoğlu, kararın bilimsel veriler ışığında ve üretimin niteliği düşünüldüğünde tamamen hatalı olduğunu ifade etti. 1975 yılında SASA'da benzer bir işkolu hukuksuzluğunu ortadan kaldırarak sendikalaştıklarını hatırlatan Kılıççıoğlu, "O dönem açtığımız işkolu tespit davasını kazanan Petrol-İş, 47 yıl boyunca yetkili sendika olmuş ve toplu iş sözleşmesi imzalamıştır" dedi.

İŞÇİLERİN ÖRGÜTLENME İRADESİNE SAHİP ÇIKACAĞIZ

SASA Polyester'de PET Cips ve PET Resin gibi özel polimerler ve kimyasallar üretildiğini, ayrıca PTA ve polimer, cips üretimi için büyük yatırım yaparak “süper teşvik” alan SASA’nın kendi işkollarında olduğunu vurgulayan Kılıççıoğlu, işkolu tespit kararına karşı hukuki girişimde bulunduklarını ve iptal başvurusu yaptıklarını duyurdu. İşçilerin sendikalaşma hakkını Petrol-İş'ten yana kullanmasına işkolu engeli getirilemeyeceğini belirten Kılıççıoğlu, bilimsel gerçeklerin ve üretimin niteliğinin ortada olduğunu söyledi. Petrol-İş'in SASA'daki başarısının, Adana'daki tüm emekçilerin sendikalaşma mücadelesinin yükselmesi anlamına geleceğini vurgulayan Kılıççıoğlu, işçinin örgütlenme iradesine sahip çıkacaklarını ve SASA Polyester'de yeniden örgütleneceklerini belirtti. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Uşak'ta çöken inşaatın altında kalan işçi yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

İzBB’de çalışan kamu emekçileri tam gün iş bırakacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa