05 Temmuz 2024 04:20

Birlikte hareket edersek başarılı olabiliriz

"İşçiler birlikte hareket etmeyi, hak aramayı, mücadele etmeyi öğrendiler. Birlikte hareket ettiklerinde daha başarılı olacaklardır. Kendileri öğrendikçe, değiştikçe yaşamları da değişecektir"

Fotoğraf: Mamak Belediyesi işçileri

Paylaş

Mamak Belediyesinden bir işçi
Ankara

Mamak Belediyesinde 2010 yılından önce 1000 kadar kadrolu işçi varken şimdi 50-60 kadrolu işçi kaldı. Çoğu farklı kurumlara gönderildi. 2010 yılından sonra taşeron şirkette çalışan işçiler hukuksuz, örgütsüz, olumsuz koşullarda çalıştırıldı. Cumartesi-pazar çalıştırılıp fazla mesailerini, promosyonlarını alamadılar. Haklarını arayamadılar. AKP’nin etkinliklerine, toplantılarına zorla götürülüp seçimlerde çalıştırıldılar. İtiraz ettiklerinde dışarıda bir sürü işsiz var diyerek tehdit edildiler.

2018 yılında AKP iktidarı kadro veriyoruz yalanıyla taşeron işçiler belediye şirketine geçirildi. Hizmet-İş’e üye yapılan işçiler sorun yaşamaya devam ettiler. İşçilerin temsilci, delege, şube seçimlerinden haberi olmuyor, yukarıdan atamalar yapılıyordu. Toplu sözleşmeler işçilerin haberi, bilgisi, onayı olmadan imzalanıyordu. İşçiler temsilcilerini seçmek, toplu sözleşmede söz sahibi olmak istiyor, sendikacılar ilgisiz kalıyordu. İşçilerin tepkisi sonucu ilk defa iş yeri temsilcisi seçimi yapıldı.

Yüksek enflasyon ve fahiş fiyat artışları karşısında ücret artışı isteyen işçilere sendika temsilcileri, “Belediye Başkanı Murat Köse’ye ayıp olur, söyleyemeyiz” diyorlardı. Sendikacılar AKP’nin bütün etkinliklerinde, toplantılarında yer alıp işçilerin yanında yer almıyordu. 2022 yılı toplu sözleşme döneminde sözleşme metnini işçi lokaline astılar. İşçiler tepki gösterip sözleşme metnini yırttı. Sendikacıları arayıp kabul etmediklerini söylediler, sendikacılar ilk defa işçilerle toplantı yaptı. İşçileri ikna etmeye çalıştılar. İşçiler neredeyse sendikacıları dövecekti. Bir süre sonra Fen İşleri işçileri iş bıraktı. Ortalık karıştı. Amirler, müdürler, başkan yardımcıları işçileri hem ikna etmeye çalıştı hem de tehdit etti. Murat Kaplan adındaki işçi basına konuştuğu için AKP Mamak İlçe Yönetiminden, milletvekilleri tarafından baskı gördü, işten atıldı. İşçilerin tepkileri sonucunda sözleşme imzalanırken ücretler 25 bin lira civarında oldu.

2024 yerel seçimlerinde sendikacılar AKP’li adaya çalıştılar. Seçim döneminde iki tane seçim bürosunun açılışı için işçilere mesaj çektiler. 2024 yılı toplu sözleşmesi haziran ayı sonunda yapılacak. Sözleşmeyle ilgili sendikacılar toplantı yaptı. AKP zamanında toplu sözleşme imzalamak için kıllarını bile kıpırdatmayan sendikacılar belediye el değiştirip CHP’ye geçince şimdi kolları sıvadılar. Ancak işçiler sendikacılara güvenmiyor.

İşçiler birlikte hareket etmeyi, hak aramayı, mücadele etmeyi öğrendiler. Birlikte hareket ettiklerinde daha başarılı olacaklardır. İşçiler sendikacıların, sendikanın olumsuzluklarına, yanlarında yer almayışına tepki gösterip sendika değiştirmek istiyorlar. Diğer sendikaların da üye yapma, örgütlenme gibi bir çabaları yok. Asıl sorun işçilerin değişimidir. Kendileri öğrendikçe, değiştikçe yaşamları da değişecektir.

ÖNCEKİ HABER

Grevdeki Kristal Yağ işçilerinden birlik çağrısı: Bütün işçiler direnmeli

SONRAKİ HABER

Öğretmenlik meslek kanunu komisyondan geçti | Hedefte öğretmenlerin hakları var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa