05 Temmuz 2024 04:43
Son Güncellenme Tarihi: 05 Temmuz 2024 17:32

Öğretmenlik meslek kanunu komisyondan geçti | Hedefte öğretmenlerin hakları var

Öğretmenlerin taleplerini yok sayan; haklarını, iş güvencesini gasbeden, başlarında iktidarın sopası olarak sallanacak Öğretmenlik Mesleği Kanun Teklifi tüm itirazlara rağmen komisyondan geçti.

Fotoğraf: ANKA

Paylaş

Eğitim emekçileri ve sendikalarının tüm itirazlarına rağmen Öğretmenlik Mesleği Kanunu (ÖMK) teklifi, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda iktidar vekillerinin oylarıyla kabul edildi. 42 maddeden oluşan kanun teklifi öğretmenlerin iş güvencesini yok edecek, disiplin yönetmeliği öğretmene sopa olarak kullanılacak, sözleşmeli atama devam edecek, Milli Eğitim Akademisi ile öğretmenler tekrar bir eğitime ve sınava tabi tutulacak. Kanunda günlerdir taban maaş ve güvenceli çalışma talep eden özel sektör öğretmenleri ise yer almadı. 2 gün süren komisyona teklifin mimarı Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in hiç katılmaması ise tepki çekti.

ÖĞRETMENLER SINAVA TABİ TUTULACAK

Peki jet hızıyla komisyondan geçen, adında öğretmen olan ama öğretmenlerin dinlenmediği kanun teklifi neler getiriyor? İşte bazı başlıklar:

MİLLİ EĞİTİM AKADEMİSİ KURULACAK: Öğretmen adaylarının mesleğe hazırlanması, gelişimi ve kariyer basamaklarında ilerlemeleri için MEB bünyesine bağlı olarak “Milli Eğitim Akademisi” kurulacak. Milli Eğitim Akademisinde aday öğretmenler için 3 veya 4 dönemden oluşan ‘hazırlık eğitimi’ verilecek. Hazırlık eğitimi, teorik ve uygulamalı derslerden oluşacak. Her bir dönem en az 10 en fazla 14 haftadan oluşacak. Hazırlık eğitimine alınacak adayların birçok şartı yerine getirmesi de gerekiyor.

SÖZLEŞMELİ OLARAK ATANACAKLAR: Öğretmen adayları hazırlık eğitiminde teorik dersler için en az iki yazılı sınavdan geçecek, “yazılı sınavların ortalaması 60 ve üzeri olanlar” başarılı sayılacak. Uygulama derslerinde ise birinci değerlendirmenin yüzde 20’si, ikincinin yüzde 30’u ve üçüncü değerlendirmenin ise yüzde 50’si alınarak geçme notunda 70 ve üzerinde puan alanlar başarılı sayılacak. Hazırlık eğitiminin sonunda, teorik derslerinden ortalama yüzde 40 uygulamalı derslerin ortalamasından yüzde 60’ının toplamı alınarak atanabilecek. Hazırlık eğitimini tamamlayarak yapılacak sınavda başarılı olan aday öğretmenler, sözleşmeli öğretmen olarak atanacak.

YETERLİLİĞİ MÜFETTİŞ ÖLÇECEK: Bakanlık müfettişi veya eğitim müfettişi tarafından haklarında yapılan denetim ve inceleme sonucunda öğretmenlik mesleği yeterlikleri çerçevesinde görevini yerine getirmede yetersizliği tespit edilen kadrolu öğretmenler, Akademi tarafından eğitime alınacak. Yetersizliği tespit edilenler, genel idare hizmetleri sınıfında durumlarına uygun kadrolara atanacak. Yönetici adayları da eğitim kurumu müdürü veya müdür yardımcısı olarak ilk defa görevlendirildiklerinde akademi tarafından yönetici yetiştirme programına alınacak.

ÖĞRETMENE CEZA DÜZENLEMESİ: Öğretmen ve yöneticiler hakkında 657 sayılı Kanun’un disiplin hükümleri uygulanacak. Öğretmenlik mesleğiyle bağdaşmayacak şekilde söz, davranış, hal ve hareketlerde bulunanlara aylıktan kesme cezası verilecek. Son zamanlarda artan eğitimde şiddete ilişkin ise öğretmenlere karşı işlenen suçlarda cezaların ‘yarı oranında’ artırılması ve hapis cezasının ertelenmemesi hükümleri yer aldı.

BAŞÖĞRETMENLİK ÜNVANI: AYM kararı gereğince yeni kanunda uzman öğretmen ve başöğretmenlikte sınav kalktı. Öğretmenlikte en az on yıl hizmeti olan, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan ve Akademi tarafından uzman öğretmenlik için düzenlenen eğitimi tamamlayanlara uzman öğretmen ünvanı verilecek.

AYM DAHA ÖNCE İPTAL ETMİŞTİ

MİLLİ Eğitim Bakanlığının (MEB) daha önce de gündeme getirdiği ÖMK’nin 6 maddesi 2023’te Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından iptal edilmişti. AYM, öğretmenlik mesleğinin kariyer basamaklarına ayrılması, aday öğretmenlik ve aday öğretmenliğe atama usullerine ilişkin düzenlemelerin iptaline karar vermişti. Komisyondan geçen kanun Mecliste yasalaşırsa yeniden iptali için AYM’ye taşınacak.

90 BİN ÖĞRETMEN ASGARİ ÜCRETTEN AZ ÜCRET ALIYOR

1 milyon 146 bin- Toplam öğretmen sayısı

90 bin ücretli öğretmen sayısı

50 bin sözleşmeli öğretmen sayısı

180 bin özel sektörde çalışan öğretmen sayısı. (İstanbul/EVRENSEL)

 

 

ÖNCEKİ HABER

Birlikte hareket edersek başarılı olabiliriz

SONRAKİ HABER

Seyhan Belediyesi emekçileri: Başkan Oya Tekin TİS sözünü tutsun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa