05 Temmuz 2024 04:30

Seyhan Belediyesi emekçileri: Başkan Oya Tekin TİS sözünü tutsun

Seyhan Belediyesi'nde çalışan Tüm Bel-Sen üyesi emekçilerin toplu sözleşme mücadelesi sürüyor. Kazanılmış haklarına dair emekçiler, “Bir günde kazanmadık, bir günde kaybetmeyiz" diyor.

Fotoğraf: Volkan Pekal/Evrensel

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Seyhan Belediyesi ile Tüm Bel-Sen arasında 2 ayı aşkın süredir devam eden toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri, belediye yönetiminin emekçilerin kazanılmış mali haklarını tırpanlamak istemesi üzerine tıkandı. Kamu emekçilerinin 13 Haziran’da başlattığı eylemler belediye binası içinde devam ediyor. Kamu emekçileri Belediye Başkanı Oya Tekin’in seçim öncesi kendilerine güçlü bir TİS vadettiğini belirterek sözünü tutmasını istedi. Yıllık 7 bin 307 TL’ye tekabül eden sosyal denge tazminatı oranını kabul etmeyen emekçiler “Bir günde kazanmadık, bir günde kaybetmeyiz” dedi.

TÜİK rakamlarına göre 6 aylık yüzde 24.73 olarak belirlenen enflasyon ve Memur Sen’in sefalet sözleşmesi dikkate alındığında yapılacak zam yüzde 19.30’da kaldı. Belediyede çalışan kamu emekçileri iş yerinde yaptıkları TİS ile ek kazanımlar elde edebiliyor. Seyhan Belediyesi, TİS taslaklarında Tüm Bel-Sen’in talep ettiği mali hakların toplamı ise yıllık yaklaşık 39 bin lira.

MEMUR İCRALIK DURUMA GELDİ

Tüm Bel-Sen Adana Şube Başkanı Mehmet Çelik, “Enflasyon farkının bu şekilde açıklanacağını biliyorduk. Bu rakamlara bakınca sosyal haklarımızın alınmamış olması emekçiler için büyük bir handikap yaratacak. Memur yoksulluk sınırının altında bir aşamaya geldi. Bu haklar da verilmeyince memur arkadaşlarımızın çoğu icralık olacak” dedi.

Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin’in “Seyhan Belediyesi memurlarına sosyal denge tazminatı ödemesini en yüksek oran olan yüzde 120 oranında veriyorum” şeklindeki sözlerine cevap veren Çelik, sosyal denge tazminatının hükümetle yapılan toplu sözleşme ile belirlendiğini hatırlatarak mevcut mali haklarının geriletildiğini yineledi.

Tekin’in “Sendika anlaştığımız-uzlaştığımız masadan kalktı” şeklindeki sözlerine de değinen Çelik, Belediye Başkan Yardımcısı Güngör Geçer’in de yüzde 120 sosyal denge tazminatında ısrar ettiğini, üyeleri ile yaptıkları görüşmeler sonucu mali hakların verilmemesini içeren bir sözleşmeyi kabul etmedikleri için eylemlere başladıklarını anlattı.

Oya Tekin’in kararlarında emekçilere yapılan ödemeleri kamu zararı olarak gösteren Sayıştayın, “Yüzde 120’yi aşmayın” uyarısını hatırlatmasını değerlendiren Çelik, yaptıkları toplu sözleşmelerinin uluslararası anlaşma ve sözleşmelere dayandığını ifade etti.

"MEMUR MAAŞI İLE GEÇİNEMİYORUZ"

Atakan Can isimli emekçi, “Bu rakamlarla değil bu yıl, bu ayın geçmesi bile mümkün değil. Bizimle dalga geçildiğini düşünüyoruz. Nereye varacak biz de merakla bekliyoruz. İnsanca yaşayamıyoruz. Herhangi bir sosyal etkinliğimiz kalmadı” dedi.

"MAAŞLARIMIZ HER GÜN ERİYOR, HAKLARIMIZ VERİLSİN"

Maaşlarının yüksek enflasyon karşısında her gün eridiğini ifade eden Sefer Angın isimli emekçi, “Üniversite okuyan çocuğum var. Çalışan arkadaşlarımızın çocuğunun çocukları var. Haliyle memur zaten çok zor geçinmekte. Mali haklarımızın verilmesini istiyoruz” dedi.

"SÖZLERİNİ TUTSUNLAR"

Tüm memurların ekside olduğunu dile getiren Tüm Bel-Sen Adana Şube Yöneticisi Arzu Pekdur, “Giderler çok artıyor. Eğitim, ulaşım, gıda giderlerinde çok fahiş bir artış var. Şimdiden eksiye geçmiş durumdayız. 6 ayı da bu şekilde tamamlayamayız. Her iş yerinin taleplerine, koşullarına göre sözleşmeler olmalı. Tek tip bir sözleşme dayatılması doğru değil” dedi. Başkan Oya Tekin’in seçimlerden önce güçlü bir toplu sözleşme imzalayacağına dair vaatleri olduğunu hatırlatan Şube Yöneticisi Arzu Pekdur, “Belediye bütçesinin sadece yüzde 11’ini teşkil ediyoruz. İstediğimiz çok büyük bir rakam değil. Haklarımızı alana kadar mücadelemiz devam edecek” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Öğretmenlik meslek kanunu komisyondan geçti | Hedefte öğretmenlerin hakları var

SONRAKİ HABER

İran'da cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunda oy verme süresi 3. defa uzatıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa