05 Temmuz 2024 09:02
Son Güncellenme Tarihi: 05 Temmuz 2024 21:33

İran'da cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunda oy verme süresi 3. defa uzatıldı

İran'da 14'üncü Dönem Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinin ikinci turunda daha önce iki defa uzatılan oy verme süresi üçüncü kez uzatıldı.

Fotograf: İran Wire

Paylaş

İran'da 14'üncü Dönem Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinin ikinci turunda daha önce iki defa uzatılan oy verme süresi üçüncü kez uzatıldı.

İran resmi ajansı IRNA'ya göre, İçişleri Bakanlığı Seçim Kurulu Merkezi Sözcüsü Muhsin İslami, oy verme süresine ilişkin açıklamada bulundu. İslami, yerel saatle 08.00'de başlayan ve 18.00'de sona ermesi öngörülen ancak önce saat 20.00'ye daha sonra 22.00’ye kadar uzatılan oy verme süresinin, ihtiyaç doğrultusunda Seçim Kurulunun kararıyla saat 24.00'e kadar uzatıldığını belirtti.

OY VERME İŞLEMİ YENİDEN UZATILAMAYACAK

İran seçim kanunlarına göre, oy verme işlemi için sürenin uzatılması gece 24.00'e kadar devam edebilir ancak bu saatten sonra süre yeniden uzatılamaz.

Ülkede saat 24.00 itibarıyla seçim merkezlerinin kapıları kapatılıyor, o saate kadar merkeze girmiş seçmenler oy kullanmaya devam edebiliyor. İran'da Cumhurbaşkanlığıı seçimlerinin ikinci turunda oy verme süresi saat 20.00'ye kadar uzatılmıştı.

İran'da 62 milyon seçmen için 59 binden fazla merkezde kurulan sandıklarda oy verme işlemi devam ediyor.

İran'da 14'üncü dönem cumhurbaşkanı seçimlerinin ikinci turu için oy verme işlemi 08.00'da başlamıştı. Seçimde reformcuların (Ilımlı Muhafazakar) adayı Tebriz Milletvekili ve eski Sağlık Bakanı Mesud Pezeşkiyan ile muhafazakar aday eski Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Said Celili yarışıyor.

İçişleri Bakanlığı Seçim Merkezinin verilerine göre, 88 milyon nüfusa sahip ülkede, yaklaşık 62 milyon seçmen, 59 binden fazla merkezde kurulan sandıklarda oy kullanabilecek. Ayrıca 95 ülkede kurulan seçim merkezlerinde ülke dışındaki İran vatandaşları da sandığa gidebilecek.

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, oyunu Tahran'da kabullerini gerçekleştirdiği İmam Humeyni Hüseyniyesi'ndeki salonda kurulan sandıkta kullandı.

İran'da cumhurbaşkanı 4 yıl görev yapıyor ve üst üste en fazla iki defa seçilebiliyor.

DÜŞÜK KATILIM

İran'da 28 Haziran'da yapılan 14'üncü dönem cumhurbaşkanı seçiminde adaylardan hiçbiri yüzde 50'yi geçemeyince seçimi önde tamamlayan reformist aday Mesud Pezeşkiyan ile muhafazakar aday Said Celili, 5 Temmuz'daki ikinci tura kalmıştı. Saat 18.00'de sona ermesi gereken oy verme işlemlerinin 3 defa uzatılarak gece yarısı sonlandırılmasına rağmen katılım düşük olmuştu.

İran İçişleri Bakanlığı Seçim Genel Müdürlüğünün açıkladığı istatistiklere göre seçimlere katılım yüze 40’larda kalmıştı. Öte yandan İran’da Halkın Mücahitleri gibi illegal çalışma sürdüren örgütler, oy kullanılan yerlerin önünde bekleyen halktan gelen bilgiler ve bazı siyasetçilerin yorumları gerçek katılım oranının yüzde 15’i geçmediği yönünde. İran International haber merkezi ise yüzde 15-17 arası bir katılım oranına işaret etti.

Rejime karşı öfkenin günden güne büyüdüğü İran'da halkının sürdürdüğü "Rejime oy yok" kampanyasının etkilerinin görüldüğü ilk turda ülke tarihindeki en düşük katılımlı cumhurbaşkanı seçimi gerçekleşmişti. Birinci turda Pezeşkiyan oyların yüzde 42,5'ini alırken, Celili'nin oyu yüzde 38,6 olmuştu.

PEZEŞKİYAN ÖNDE

Öte yandan ülkede yapılan anketlerde, Pezeşkiyan öne çıkıyor.

Son olarak İranlı Öğrenciler Anket Ajansı (ISPA) tarafından 3 Temmuz'da ülke genelinde 3 bin 660 kişiyle yüz yüze gerçekleştirilen kamuoyu yoklamasında, katılımcıların yüzde 49,5'i reformistlerin (Ilımlı Muhafazakar) adayı Pezeşkiyan'a, yüzde 43,9'u ise eski Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri muhafazakar aday Celili'ye oy vereceğini belirtti.

Katılımcıların yüzde 4,8'i oy kullanacağını ancak henüz karar veremediğini belirtirken, yüzde 1,8'i ise "boş oy" kullanacağını söyledi.

ISPA'nın ilk tur seçimleri için 26 Haziran'da yaptığı anketin sonuçları, adayların aldığı oy oranları açısından ülkedeki diğer anketler arasında en yakın sonucu vermişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Seyhan Belediyesi emekçileri: Başkan Oya Tekin TİS sözünü tutsun

SONRAKİ HABER

14 il için kuvvetli yağış uyarısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa