Sedir ormanında mermer ocağına halk geçit vermedi
Kaş'ta sedir ormanında açılması planlanan mermer ocağı için ÇED toplantısını yaptırmayan halk, "Sedir ağaçlarımızı para olarak görenlere verecek bir karış toprağımız yok" dedi.
Fotoğraf: Evrensel
Yusuf YAVUZ
Antalya
Antalya'nın Kaş ilçesine bağlı Çamlıova köyündeki sedir ormanında mermer ocağı açmak isteyen ancak iki yıl önce orman idaresinin olumsuz görüş vermesi üzerine ÇED süreci sonlandırılan firmanın ısrarı bu kez de halk engeline takıldı. Sedir ormanı ve sedir tohum meşceresi olan bölgede mermer ocağı açmak için ısrar eden özel şirket Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne yeniden ÇED başvurusunda bulunmuştu. ÇED toplantısı öncesi Çamlıova köyünde bir araya gelen yöre halkı, mermer ocağı girişimine tepkisini gösterdi. Halkın tepkisi üzerine ÇED toplantısının yapılamadığı tutanakla kayıt altına alındı. Çamlıova köylüleri başta olmak üzere Kaş ilçe merkezi ve civar köylerden gelen vatandaşlar ayrıca tutanak hazırlayarak 250'ye yakın imza ile mermer ocağı istenmediğini kayıt altına aldı.
Türkiye'nin önemli doğal sedir yayılış alanlarından biri olan Antalya'nın Kaş ilçesinde vahşi madencilik sedir ve ardıç ormanlarını tehdit ediyor. Eski adı Lengüme olan Kaş'a bağlı Çamlıova köyü de sedir ormanlarının yoğun olduğu bölgelerden biri. Lengüme Orman İşletme Şefliği'ne de adını veren bölge aynı zamanda sedir tohum meşceresi olarak ayrılan doğal miras alanlarından biri.
SEDİR ORMANININ KALBİNDE 100 HEKTARLIK MERMER RUHSATI
Ancak Lengüme sedir ormanlarının bulunduğu bölgede 100 hektarlık alanda mermer ruhsatı verildi. Özel bir madencilik şirketi, sedir, ardıç ve çam ağaçlarından oluşan verimli orman içerisindeki ruhsat sahası içerisinde ilk etapta 24,90 hektarlık alanda mermer ocağı açmak için Mart 2022'de ÇED başvurusu yapmıştı. Ancak Antalya Orman Bölge Müdürlüğü mermer ocağı açılması planlanan arazinin sedir, ardıç ve çam ormanlarıyla kaplı verimli orman olması nedeniyle ÇED süreci başlatılan projeye olumsuz görüş verdi. Bunun üzerine mermer ocağı için başlatılan ÇED süreci durduruldu. Proje sahibi şirket ise bu kararın iptali için dava açtı ancak Mahkeme davayı reddetti.
ORMAN OLUMSUZ GÖRÜŞ VERDİ, MAHKEME REDDETTİ, ŞİRKET ISRARCI
Mermer ocağı açmak için ısrar eden şirket, proje alanına 200-250 metre mesafede çalılık ve kayalık bir alan tespit ettiğini savunarak geçtiğimiz mayıs ayında yeniden ÇED başvurusu yaptı. Projeyi uygun bulan Antalya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ise 28 Mayıs 2024 tarihinde yaptığı duyuruda, Çamlıova köyündeki mermer ocağı projesi için ÇED sürecinin başladığını, 4 Temmuz'da Halkın Katılımı (ÇED) Toplantısı yapılacağını duyurdu.
HALK, 'HALKIN KATILIMI' TOPLANTISINI PROTESTO ETTİ
Yöre halkının tepkisini çeken mermer ocağı girişimine karşı bugün Çamlıova köyünde bir araya gelen yöre halkı, projeyi ve ÇED toplantısını protesto etti. Çamlıova köylülerinin yanı sıra civar köyler ile Kaş ve Kalkan'dan yaklaşık 250 kişi taşıdıkları döviz ve pankartlarla tepkisini yansıttı. Kaş Belediyesi Meclis Üyeleri ile çeşitli siyasi partilerin temsilcilerinin de katıldığı ÇED protestosunda konuşan Kaş Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Ahmet Murat Akoy, burada yaptığı konuşmada projeyle ilgili süreci anlattı. Mermer ocağı açılmak istenen bölgede sedir ormanı ve sedir tohum meşceresi olduğu için Orman idaresi tarafından olumsuz görüş verildiğini dile getiren Akoy, ÇED süreci iptal edilen proje için ilgili firmanın yeniden ÇED başvurusu yaptığını söyledi.
“MASA BAŞINDA RUHSAT VERENLERE VERECEK TOPRAĞIMIZ YOK”
Mermer madenciliği için 1000 dekarlık orman arazisinde ruhsat verildiğine işaret eden Akoy, şunları dile getirdi: "Bu geçerse ne olacak? Bir tane ağaç bırakmayacaklar. Orman içinde keklikler, dağ keçileri, ceylanlar, hepsi zarar görecek. Onun için Çamlıova köylüleri ve Kaş'tan buraya gelen herkes bu işe hayır diyor. Her sene su kaynaklarımızı kaybediyoruz. Bu ormanlar yeryüzünün akciğerleri. Bu alanları çocuklarımız için, geleceğimiz için korumak zorundayız. Masa başında oturup da yaşam alanlarımıza ruhsat verenlere, bu 100 yıllık, 400 yıllık sedir ağaçlarımızı para olarak görenlere verecek bir karış toprağımız yok."
TEPKİLER ÜZERİNE ÇED TOPLANTISI YAPILAMADI
Halkın tepkisi üzerine, halka projeyle ilgili bilgi vermeyi amaçlayan ÇED toplantısı yapılamadı. Toplantının yapılamadığı ilgili kurum temsilcisi tarafından tutanakla kayıt altına alındı. Yöre halkı da yaklaşık 250 ıslak imzalı tutanakla toplantının yapılamadığını kayıt altına aldı. ÇED sürecini yürüten Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne iletilmek üzere hazırlanan tutanakta, halkın sedir ormanında mermer ocağı açılmak istenmesine karşı gerekçeleri dile getirildi.
MERMER OCAĞI AÇILMAK İSTENEN BÖLGE TOHUM İÇİN AYRILDI
Mermer ocağı açılmak istenen bölge 1970'li yıllarda tohum meşceresi olarak ayrılan alanları da kapsıyor. Fidan üretimi amacıyla ayrılan bölgede 239 hektarlık kızılçam, 155 hektarlık da sedir tohum meşceresi bulunuyor. Sık ve bakımlı orman alanı olan bölge ayrıca flora ve fauna bakımından önemli bir biyoçeşitlilik sahası olarak biliniyor. Mermer ocağı açılması durumunda hem orman dokusuna hem de biyolojik çeşitliliğe zararlar verileceği belirtiliyor.