05 Temmuz 2024 11:27

TBMM Adalet Komisyonu, 9. Yargı Paketini haftaya görüşecek

Kadının evlendikten sonra kendi soyadını tek başına kullanmasını engelleyen maddeyi de içeren 9. Yargı Paketi 11 Temmuz'da komisyonda görüşülecek.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

AKP İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, 9. Yargı Paketinin 11 Temmuz Perşembe günü komisyonda görüşüleceğini açıkladı.

Yüksel AA'ya yaptığı açıklamada AKP tarafından TBMM Başkanlığına sunulan ve geçici maddeyle 39 maddeden oluşan paketin 20 kanunda değişiklik ve düzenleme öngördüğünü belirtti.

Paketle AYM kararına rağmen kadınların tek başına kendi soyadlarını kullanaması engellenmek isteniyor. kadının evlendikten sonra kendi soyadını tek başına kullanmasını engelleyen madde "aile bütünlüğünün korunması" ile gerekçelendirildi. Düzenleme pakette şöyle yer alıyor:

“İptale konu hükümde kadının evlenmekle kocasının soyadını alacağı ancak evlendirme sırasında evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuru üzerine kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabileceği belirtilmektedir. Buna göre evlenen kadın, evlendiği kocasının soyadını almak kaydıyla önceki soyadını da kullanabilmektedir. Anayasamızın 41 inci maddesinde ailenin Türk toplumunun temeli olduğu kabul edilmektedir. Ailenin önemi değerlendirildiğinde, anne ve babanın ayrı ayrı soyadı kullanmaları, çocuk üzerinde olumsuz etkiler doğurabilecek, çocuğun hangi soyadını kullanacağı ayrı bir tartışma konusu haline gelecektir. Bu durum, Türk toplumunun temeli olan aile bütünlüğüne zarar verebilecektir. Bu nedenle Anayasa Mahkemesince iptal edilen kanun hükmü yeniden düzenlenerek evlenen kadının kocasının soyadını alacağı, ancak dilerse kocasının soyadının önünde önceki soyadını da kullanabileceği, kadının soyadı, kendi soyadı ile daha önceki kocasının soyadından oluşuyorsa bu soyadlarından sadece birisini evleneceği kocasının soyadının önünde kullanabileceği hüküm altına alınmaktadır.”

AYM, HÜKMÜ "EŞİTLİĞE AYKIRI" DİYEREK İPTAL ETMİŞTİ

Ancak, Anayasa Mahkemesi (AYM), Medeni Kanunu’nda yer alan ve kadının tek evlenmeden önceki soyadını kullanmasını engelleyen Türk Medeni Kanunu hükmünü eşitliğe aykırı olduğunu belirterek iptal etmişti. Mahkeme, iptal talebinin gerekçesinde, erkeğin doğumla kazandığı soyadını ömrü boyunca kullanması mümkünken, aynı hakkın kadına tanınmamasının eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirtmişti. (HABER MERKEZİ)

 

 

 

ÖNCEKİ HABER

Moritanya açıklarında mülteci teknesi alabora oldu: 89 ölü

SONRAKİ HABER

Sendikalı kamu görevlisi sayısı 120 bin 686 kişi arttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa