05 Temmuz 2024 12:30

Diyarbakır'da Hilal Kar’ı katleden fail 13 gündür yakalanamadı

Diyarbakır’da Hilal Kar’ı katleden Mehmet Demirhan, cinayetin üzerinden 13 gün geçmesine rağmen hâlâ yakalanamadı. 

Fotoğraf: MA

Paylaş

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesine bağlı 5 Nisan Mahallesi’nde, 23 Haziran’da 33 yaşındaki Hilal Kar, sokakta yürüdüğü esnada dini nikahlı olduğu Mehmet Demirhan tarafından ateşli silahla katledildi.

Olay yerinde yaşamını yitiren Kar’ın, Demirhan tarafından sistematik şiddete maruz kaldığı ortaya çıktı.

Kar’ın cenazesi otopsi işlemlerinin ardından Yeniköy Mezarlığı’nda ailesi tarafından defnedilirken, olay yerinden taksiyle kaçan Demirhan ise 13 gündür yakalanmadı.

ADLİYE ÖNÜNDEN SESLENDİLER: FAİL DEMİRHAN BULUNSUN

Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı, 23 Haziran’da katledilen Hilal Kar’ın faili Mehmet Demirhan’ın biran önce yakalanması için adliye önünde çağrıda bulundu. Açıklamaya katledilen Hilal Kar’ın ailesi de katıldı. 

Hilal Kar’ın ablası Ebru Kar, “Bugün benim ablam, yarın başka birinizin kardeşi yeterli cezalandırmamasından cesaret buluyorlar. Bu şekilde devam ederse daha da bu kadın cinayetleri maalesef artacak, failin bulunmasını istiyoruz” dedi.

KARDEŞ KAR: TEHDİT EDİLİYORUM

Kar’ın kız kardeşi Rabia Kar da tehdit edildiğini dile getirerek, şunları söyledi: “Katil Mehmet Demirhan hala aramızda ve hala bir sürü cana zarar verecek güçtedir. Devlet, tüm Türkiye çapında arıyoruz demesine rağmen 13 gün az bir zaman değil. Yeğenim Argeş’i alıp kaçırdı. Her şeyi planlayarak, yaptı. Ablam sabah çocuklarına ekmek kazanmak için işe giderken öldürüldü. Hilaller, Ayşeler, Fatmalar ölmesin. Artık bir çare bulunsun. Herkes sesimizi duysun. Lütfen duyun. 13 gün oldu. Benim yeğenlerim yetim, öksüz kaldı. Benim canım da tehlikede ben de tehdit edildim. Karakola bildirdiğim halde somut delil istendi. Somut delil yok, ben öldürülünce mi her şey çözülecek? Ben ablam gibi katledilince mi her şey sonuca varacak, evime giremiyorum.”

"FAİL MOBESELERLE ÇEVRİLİ KENTTE BULUNAMADI"

Eylemde konuşan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça, devletin kadın cinayetleri noktasında üzerine düşünü yapmasını söylemek için bir araya geldiklerini ifade etti. Failin Hilal Kar’ın 5 yaşındaki erkek çocuğunu da alarak kaçtığını belirten Akça, her tarafı MOBESE, karakolla çevrili bir kentte bulunamadığını söyledi. 

Katilin aranması yerine kadın kazanımlarına saldırılar düzenlendiğine işaret eden Akça, “Sokaklarda kadınların hangi havuza nasıl gireceğine karışan ve onları katletmekle övünen erkeklerin gezmesine izin veriliyor. İstanbul Sözleşmesi’nden çekiliyor, 6284’teki nafaka hakkı maddesine takılarak, kadınları koruyan mekanizmalar alaşağı ediliyor. Tek yapılmayan şey kadınları korumak ve kadınlara utanmadan bana 3-5 çocuk yapın diyorlar. Bu zihniyeti lanetliyoruz” dedi.

Açıklamayı Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı adına İHD Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Avukat Berfin Elçi okudu. Fail Mehmet Demirhan’ın uzun süredir Hilal Kar’a sistematik şiddet uyguladığını, ölümle tehdit ettiğini belirten Elçi, Kar’ın ailesiyle yaptıkları görüşmede, fail Mehmet Demirhan’ın 5 yaşındaki müşterek çocukları olan Argeş’i de kaçırdığı belirtildiğini aktardı.

ÇOCUK ŞUBE İŞLEM YAPMADI

Demirhan’ın silahlı olarak olay yerine geldiğini ve Kar’ı “planlı ve tasarlayarak” öldürdüğüne dikkat çeken Elçi, Kar’ın ailesinin failin yanında götürdüğü 5 yaşındaki Argeş için Diyarbakır Emniyeti Çocuk Şube Müdürlüğü’ne başvurduğunu ancak kendilerine yetkililerin “Cinayet Şube ile ters düşeriz" denilerek, işlem yapılmadığını belirtti. 

Demirhan’ın uyuşturucudan sabıkası olduğunu kaydeden Elçi, “13 gündür failin yakalanmaması ve 5 yaşındaki çocuğa ulaşılmaması etkin bir soruşturmanın yürütülmediğini göstermektedir. Çocuğun fiziki ve psikolojik durumu açısından hayati tehlikesinin olabileceği endişemiz artmıştır” diye belirtti.

"YARGI SORUMLULUĞUNU YERİNE GETİRMİYOR"

Bu olayın kadınların iradesini yok sayan ve kendi hayatlarına dair karar almalarına tahammül edemeyen bir zihniyetin ürünü olduğunun altını çizen Elçi, şunları söyledi: “Çünkü kadınlar, kendi hayatları ile ilgili kararlar aldıklarında, egemen eril anlayışın tahakküm ve baskı ile kurduğu, kadını iradesiz ve obje olarak konumlandıran bu sistemin temelleri sarsılacak ve yıkılacaktır. 6284 sayılı Kanunu etkin uygulamayan, İstanbul Sözleşmesi'nden tek taraflı çekilen devlet ile yargılama süreçlerinin cezasızlıkla sonuçlandığı ve cezasızlığı ilke edinen yargının sorumluluğunu yerine getirmediği, bunun da failleri cesaretlendirdiği açıktır.”

Elçi, failin bir an önce yakalanması çağrısında bulundu. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

"İradeye Saygı yürüyüşü” 6’ncı gününde: Kayyumlar yenilecek

SONRAKİ HABER

Cahit Turhan CEO’su olduğu şirkete bakanken astronomik araç garantisi vermiş!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa