Boğaziçi Üniversitesine girmek isteyen milletvekillerini engelleme girişimi

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinin nöbetine desteğe giden CHP ve EMEP'li vekiller rektörün talimatıyla üniversiteye alınmak istenmedi. Vekiller engellere karşın üniversiteye girip açıklama yaptı

05 Temmuz 2024 12:51
Son Güncellenme Tarihi: 05 Temmuz 2024 18:02
Paylaş

Boğaziçi Üniversitesinin mezuniyet töreni devam ederken üniversitenin hocalarının her cuma düzenlediği nöbeti aralarında Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, CHP'li Okan Konuralp, Yüksel Taşkın, Tahsin Ocaklı ve Suat Özçağdaş'ın olduğu CHP'li ve EMEP'li 10 milletvekili ziyaret etmek istedi. Kayyum rektörün talimatıyla okulun özel güvenliğinin barikat kurma ve engelleme girişimlerine rağmen vekiller üniversiteye giriş yaptı.

ÇEVİK KUVVET BARİKATI

Üniversiteye giren milletvekilleri ve onlara eşlik eden hocalar okulun girişinden meydana doğru yürürken bu sefer çevik kuvvet önlerine barikat kurdu. İstanbul Valisi ve emniyet görevlileriyle sürdürülen uzun müzakereler sonucu vekillerin ve bazı hocaların geçmesine izin verilirken keyfi olarak bazı hocaların çevik kuvvetin çektiği barikatı geçmesine izin verilmedi. Meydana doğru yürümesine izin verilmeyen 4-5 hoca için kalkanlı polislerle barikata desteğe geldi. Üniversiteye hayatını vermiş olan hocaların kalkanlı polislerle engellenmesinin rezillik olduğunu belirten hocalar kapıya yöneldi. 

Milletvekilleri meydandaki açıklamasının ardından setin arkasında kalan hocalarla buluşup kampüsün kapısına yürüyerek bir basın açıklaması yaptı.

Milletvekillerinin kamu hizmetlerini denetleme yetkisinin olduğunu, bu ziyaretleri birçok lise, hastane ve birçok kamu kuruluşunda gerçekleştirdiklerini belirten milletvekilleri sahip oldukları dokunulmazlıktan ötürü güvenlik görevlilerinin ve polisleri suçlu duruma düşürmek istemedikleri için mukamevete devam etmediklerini ifade etti. CHP'li kadın vekiller yokuşa çevik kuvvetle çekilen barikatın özellikle kadın polislerden çekilmiş olduğunun art niyetli olduğunu vurguladı.

Vekillerin arasında Boğaziçi mezunu olanların da olduğu, mezunların da keyfi bir şekilde kampüse girişinin yasaklandığının altı çizildi.

Yaz okulu devam eden veya mezuniyetine katılan öğrenci ve aileler de bu duruma tepki göstererek hocaların ve vekillerin yanında olduklarını belirttiler. 

"BURADA AKLINI KAYBETMİŞ YÖNETİCİLER VAR"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, "Türkiye'ye sesleniyorum burada aklını kaybetmiş yöneticiler var. Buraya kayyum atandığı için hayatının fırsatını elde ettiğini zanneden zat ‘durdurun onları’ diyor. Sen kimsin? Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğünü işgal eden zata sesleniyorum ya, adını bile söylemiyorum. Sen kimsin? Sen istiyorsan Turkcell’i yönet sen kimsin" diye tepki gösterdi.

"KANUNSUZ EMİR"

Özçağdaş, “Bu kanunsuz emir. Milletvekillerinin buraya girmesini engellemek hiç kimsenin hakkı değil. Bir rektörün ‘milletvekillerini kapıdan almayın’ deme şansı yok” dedi. CHP’li vekiller yürüyüş kararı aldıklarını açıkladı. Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencilerinden CHP heyetine destek geldi. Görüntü alan ANKA Haber Ajansı ekibi de güvenlik tarafından dışarı çıkarılmak istendi. Kapıdaki güvenlik engelini geçen milletvekilleri içeride de çevik kuvvet barikatıyla karşılaştı. Milletvekilinin geçiş yoluna konuşlandırılan çevik kuvvet kadın polisleri, vekillerin kampüs içinde yürüyüşünü engellemeye çalıştı. Ancak vekiller akademisyenler ve öğrencilere ulaşmayı başardı. 

Özçağdaş, engellemelerin ardından üniversitenin önüne gelerek bir açıklama yaptı. Özçağdaş, şu ifadeleri kullandı: 

“İstanbul'da Boğaziçi Üniversitesi'ndeyiz. Dokuz CHP milletvekili bir EMEP milletvekili ve İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ile beraber Boğaziçi Üniveristesi’nin önündeyiz. Maalesef Türkiye için son derece kötü son derece olumsuz bir tablolar yaşadık. Buradan bir bilgilendirme yapalım Boğaziçi Üniversitesi’nin mezuniyet töreni var. Bakın ellerinde pankartlar var. Bin 279 gündür Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri, öğrencileri burada son derece barışçıl bir eylem yapıyorlar. Biz de milletvekilleri olarak hem güzel bir gün hem Meclis faaliyeti yok buraya geldik. Yasal olarak milletvekilleri millet adına denetleme görevi yaparlar. Bizim görevimiz budur. Bir tek hapishanelere haber veririz. Dolayısıyla aklımızın ucundan geçmedi böyle bir şey olacağı. Hatta basınımıza  saat ikide de yine anlamsızca kapatılan Beşiktaş’taki bir teknik lise için açıklama yapmak için de sözleştik. Onlar içinde çok üzgünüm. Arazisi için kapatılan bir teknik lise var. Geldik buraya içeri gireceğiz. Girdik bir arbede yaşandı. Hayır giremezsiniz.

"YASAKLI LİSTESİ VAR"

Burada Türkiye kamuoyu bunu bilsin. Bu üniversiteye ömrünü vermiş olan ve kapıdan içeri giremeyen insanlar gördük. Neden buradasınız diye sordum. Tanıdığımız hocalar var. Dediler ki ‘Yasaklı listesi var giremiyoruz. Biz bu üniversitemin öğretim üyeleriyiz ama yasaklıyız’. Türkiye'ye sesleniyorum burada aklını kaybetmiş yöneticiler var. Yasaklı listesi ne demek dedim. Dediler ki biz bu üniversitenin öğretim üyesiyiz ama yasaklıyız giremiyoruz buraya, artık bizi almıyorlar dedi. Hala şaşırıyor olmamızda şaşırtıcı ama. Peki dedik girdik. Girdik içeri görmek istediğimiz öğretim üyeleri içeride. 

"BURAYA KAYYUM ATANDIĞI İÇİN HAYATININ FIRSATINI ELDE ETTİĞİNİ ZANNEDEN ZAT ‘DURDURUN ONLARI’ DİYOR"

Gencecik çocuklar kol kola girmişler. Biz milletvekiliyiz, yürürüz geçeriz. Geçersek o arkadaşlar aşırı bir müdahalede bulunursa bu onlar için yasal bir sorun. Ben ve arkadaşlarım konuşuyoruz bakıyoruz onları düşüyoruz. Yani niye yargılansınlar? Yöneticisi bunu dert etmiyor ya. Buraya kayyum atandığı için hayatının fırsatını elde ettiğini zanneden zat ‘durdurun onları’ diyor. Sen kimsin? Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğünü işgal eden zata sesleniyorum ya, adını bile söylemiyorum. Sen kimsin? Sen istiyorsan Turkcell’i yönet sen kimsin? Ve eğer bu derece saçmalamasalardı bu yaşanmayacaktı. Özgür Çelik, Vali beyle görüştü, Emniyet Müdürü ile görüştü. Sonunda girdik. Daha şaşacaklarımız varmış. Çevik kuvvet polisleri arkadan yetişerek önümüzü kestiler. Gencecik kadın polisleri önümüz koydular. Onları da korumamız lazım. Dedik ki 70-80 metre bir şey kalmış bu saçmalığı sonlandırın. Ne yapabiliriz mezuniyette? En sonunda herhalde bütün bu olaylar bu hale gelince birileri dedi daha kötü olmasın. Girdik, yapacağımız şeyi yaptık geri geldik. Bu ziyaret 15 dakika planlanmıştı. Arkasından başka bir etkinlik planlanmıştı milletvekilleriyle beraber. (İstanbul/EVRENSEL)

Euro 2024
Reklam
ÖNCEKİ HABER

Cahit Turhan CEO’su olduğu şirkete bakanken astronomik araç garantisi vermiş!

SONRAKİ HABER

Batan geminin sahibi ve kaptan sızıntının farkındaymış ancak önlem almamış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...