05 Temmuz 2024 13:18

Hükümetten oyun, Harb-İş’ten rica

Türk-İş üyesi 124 bin kamu işçisinin TİS'ten doğan enflasyon farkı zammı, memurların alacağı zamdan 10 puan az olacak. İşçiler, Türk Harb-İş’e mücadele çağrısı yaptı, sendika Türk-İş'e mektup yazdı.

Fotoğraf: Hilal Tok/Evrensel

Paylaş

Hilal TOK
İstanbul

Türk-İş üyesi 124 bin kamu işçisinin maaşı enflasyon karşısında daha hızlı eriyecek. İmzalanan toplu sözleşme mart ayında yürürlüğe girdi. İşçilerin alacağı enflasyon farkı azaldı. Söz konusu işçilerin alacağı toplu sözleşmeden doğan enflasyon farkı zammı, memurların alacağı zamdan 10 puan az olacak. İşçiler yalnızca yüzde 14 zam alacak. İşçiler, sendikaları Türk Harb-İş’e harekete geçme çağrısı yaparken, sendika yönetimi yine Türk-İş’e mektup yazmakla yetindi.

Haziran ayı enflasyon verilerini açıklayan TÜİK, enflasyonu bir önceki aya göre yüzde 1.64, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 24.7, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 71.6 olarak belirledi. 

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), verilerine göreyse haziran ayında enflasyon yüzde 4.27 oldu. ENAG’a göre yıllık enflasyon ise yüzde 113.08 olarak gerçekleşti.

TÜİK’in gerçeği yansıtmayan enflasyon verileri nedeniyle sözleşmeleri ocak ayında yapılmayan kamu işçileri temmuz ayında enflasyon farkı zammından yararlanamayacak. Kamu işçileri duruma ve sendika yöneticilerinin sessiz kalmasına tepki gösterirken, Türk Harb-İş Genel Merkezi de yine rica mektupları ötesinde bir adım atmadı.

TÜRK-İŞ’Lİ 124 BİN 444 KAMU İŞÇİSİ MAĞDUR

Sözleşmesi ocak ayında başlayan kamu işçilerinin maaşlarında 1 Temmuz itibarıyla yüzde 24.73 artış olacak. Ancak sözleşmesi Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde çalışan işçiler gibi mart ayında başlayan kamu işçilerinin maaşlarında, eylül ayında enflasyon farkına göre ücret artışı olacak. Türk-İş’e bağlı ocak ayı sözleşmeli işçi sayısı 138 bin 691 iken, mart ayı sözleşmeli işçi sayısı 124 bin 444 kamu işçisi mağdur oldu.

Türk Harb-İş Sendikası zam oranlarının eşitlenmesi için Türk-İş’e yine mektup yazdı. Kamu işçileri, adım atmayan sendikacılara tepki göstermiş, ısrarla sözleşme süresinin ocak ayına çekilip, ek zam yapılmasını talep etmişti.

TÜRK HARB-İŞ SENDİKASI TÜRK-İŞ’TEN EK ZAM RİCA ETTİ

Tüm bu eşitsizliğe karşı kamu işçilerinin ekmeği daha küçülürken, Türk Harb-İş Sendikası Genel Merkezi, Türk-İş’e yine “ricacılıktan” öteye gitmeyen bir mektup yazdı.

Genel Merkez, Türk-İş’e mektubunda, “Yürürlük tarihi mart 2023 olan toplu iş sözleşmelerinin üçüncü altı ayının ilk 4 ayında enflasyon 61.83 olarak gerçekleşmiş olup 2024 yılının temmuz ayı için aylık yüzde 1.2, ağustos ayı için ise aylık yüzde 1 enflasyonun gerçekleşeceği varsayıldığında, yürürlük tarihi mart 2023 olan toplu iş sözleşmelerinin dördüncü altı ayı için enflasyon farkı ile beraber yüzde 14.31’lik ücret zammı yapılacağı öngörülmektedir.

Yukarıda belirtilen verilerden de anlaşılacağı üzere yürürlük tarihi ocak 2023 olan toplu iş sözleşmeleriyle mart 2023 olan toplu iş sözleşmeleri arasında yüzde 10.42’lik bir ücret farkı ortaya çıkacaktır. Sizin de takdir edeceğiniz üzere, bu durum kamuda çalışan işçiler açısından adaletsizliğe sebep olmakta, sırf yürürlük tarihleri farklı olduğu için işçiler arasında Anayasa’mızda belirtilen eşitlik ve ücrette adalet sağlanması hükümleri ile İş Kanunu’ndaki eşitlik ilkesine aykırı bir durumun ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Bu nedenle konfederasyonumuz tarafından, kamuda çalışan işçilerin aldığı ücretler arasında ortaya çıkan ücret farkının ortadan kaldırılması ve yürürlüğü mart 2023 olan toplu iş sözleşmelerine bağlı olarak ücret alan işçilerin yaşadığı bu mağduriyetin giderilmesi adına ek çerçeve anlaşma protokolü imzalanması için gerekli çalışmaların yapılmasını saygılarımızla arz ederiz” denildi.

‘EYLEMLİLİK SÜREÇLERİ BAŞLATILMALI’

Eskisehir.net’te yer alan habere göre Türk Harb-İş Eskişehir Şube Başkanı Hasan Atak sendika yönetimine, “İşçinin kaderinin ikili ilişkilere bırakılmaması” çağrısında bulundu. Atak açıklamasında, “Ücret ve maaşlarımız reel olarak sürekli erimekte alım gücümüz düşmeye devam etmektedir. Hem emek hem sermaye ve hem de hükümet tarafında konunun muhatapları taleplerimiz karşısında kulak tıkamayı inatla sürdürmektedir. Bugün açıklanan 1.64 haziran ayı enflasyonu bu inadın devamı ve adeta emekçiler ile dalga geçmektir. Gerçekçi rakamların açıklanması ve ücretlere yansıtılması artık emekçilere karşı bir ahlak sorunu haline gelmiştir.

Buradan Türk İş ve Türk Harb İş Genel Merkezimize çağrımız; tüm siyasi kaygı ve siyasi konjonktürden bağımsız bir şekilde emeğin ve emekçinin yanında yer alarak sesimizi duyurmak adına tüm mücadele yollarını kullanarak eylemlilik süreçlerinin başlatılması ve işçinin kaderinin yalnızca ikili görüşmelere bırakılmamasıdır. Ek çerçeve protokolde yer alan 13. madde ile işçiye emekçiye verdiğiniz sözlerin arkasında durarak gereğini yapmanızdır. Buradan hükümete çağrımız; ivedilikle ek protokolün tekrar gözden geçirmeleri ve gerçek enflasyon rakamlarının dikkate alındığı, kabul edilebilir bir oransal refah payı ve seyyanen artışı yapmalarıdır” dedi.

HARB-İŞ ÜYESİ İŞÇİLER: BU MAĞDURİYETİN SEBEBİ SİZSİNİZ!

Türk Harb-İş üyesi işçiler duruma tepki gösterdi. “Nerede bu adalet? Var mı gören duyan” diye soran savunma işçileri, “Zamlar yağmur gibi gelecek bu ay bizim ücretler daha da eriyecek. Böyle böyle çalıyorlar bizden. Yazıklar olsun. Yeter artık, bitirdiniz işçileri. Sözleşmesi ocakta başlayanla mart ayında başlayan eşitlenmeli. Bu adaletsizlik giderilmeli. Geçinemiyoruz, biz yeteri kadar fedakarlık yaptık. Biraz da Harb-İş elini taşın altına koysun. Alattin Soydan görsün!” dedi.

“Madem kamu çerçeve protokolünde zam alamadık, bu zam bize de yansıtılsın diyen” savunma işçileri, T. Harb-İş Genel Merkezinin mektubuna da tepki gösterdi: “Yine sadece dert yanmışlar. Bu kadar ücretlerin düşük kalmasının ve bunca üyenin mağdur olmasının sebebi sizsiniz. Hâlâ istifa etmeyip boş boş naralar atmak kimseye fayda sağlamaz. Sizler satılmışsınız ve sendikacılık sizin gibiler yüzünden ayaklar altına düştü. İki tane dalkavuk gidip masada oturup poz verip çıkıyorsunuz. En düşük memur maaşı en yüksek işçi maaşını bile solladı. Sizin yüzünüzden, ahmaklığınızın yüzünden şu an yüzde 57 kayıp ile çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

TCDD’de çalışan işçiler ise “Biz de temmuzda zam almak istiyoruz, eylülü beklemek istemiyoruz. Derhal ek protokolle bizi de yüzde 24.73’e eşitlesinler” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Batan geminin sahibi ve kaptan sızıntının farkındaymış ancak önlem almamış

SONRAKİ HABER

Adalar'da 43 akülü araç toplatıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa