05 Temmuz 2024 14:13

Erdoğan: Bizim Sayın Putin ile Beşar Esed’e bir davetimiz olabilir

Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la ilgili olası bir görüşmeye dair "Bizim Sayın Putin ile Beşar Esed’e bir davetimiz olabilir" açıklaması yaptı.

Fotoğraf: TCCB

Paylaş

Geçen hafta Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la geçmişte olduğu gibi "ailece görüşmeleri" için bir engel olmadığını söyleyen Erdoğan, "Bizim Sayın Putin ile Beşar Esed’e bir davetimiz olabilir. Sayın Putin Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştirebilirse, bu yeni bir sürecin başlangıcı olabilir" dedi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kazakistan'ın başkenti Astana’da düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü 24'üncü Devlet Başkanları Zirvesi dönüşünde uçakta basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

TAHIL ANLAŞMASI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmeye dair konuşan Erdoğan, "Kendilerinin ısrarla üzerinde durduğu gibi Batı’ya tahıl sevkiyatını bir kenara bırakarak, Afrika ve diğer gıda güvenliği bakımından hassas bölgelere Türkiye üzerinden bir koridor oluşturma fikrine nasıl yaklaştıklarını sordum. Sayın Putin, 'Ben, bu konuda İstanbul Tahıl Girişimi hedefini aynen koruyorum' yanıtını verdi. Bunu geliştirmemizde fayda var" dedi.

"ESAD'A DAVETİMİZ OLABİLİR"

Geçtiğimiz günlerde “Suriye ile yeniden diplomatik ilişkileri kurmamak için bir sebebimiz yok” diyen Erdoğan, "Bizim Sayın Putin ile Beşar Esed’e bir davetimiz olabilir. Sayın Putin Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştirebilirse, bu yeni bir sürecin başlangıcı olabilir. Suriye sahasında aradan geçen onca yıl herkese kalıcı çözüm mekanizmasının kurulması gerektiğini net bir şekilde göstermiştir. Altyapısı yok olmuş, halkı darmadağın hale gelmiş Suriye’nin yeniden ayağa kalkması ve istikrarsızlığın son bulması elzemdir. Sahada son zamanlarda sağlanan sükunet, akıllıca politikalar ve önyargılardan uzak ve çözüm odaklı yaklaşımlarla barış kapısını aralayabilir. Bölgedeki istikrarsızlığın başta PKK/PYD/YPG olmak üzere terör örgütlerine hareket alanı sağlaması, bir sorundur. El birliği ile ayrımsız bir biçimde bu terör yapılarının kökünün kazınması, Suriye’nin geleceğinin inşası için mühimdir. Suriye’nin demokratik altyapısının inşası, kapsayıcı ve onurlu bir barışın sağlanması ve tüm bunlara Suriye’nin toprak bütünlüğü temelinde yaklaşılması önemlidir. Suriye’de esecek barış rüzgarları ve bütün Suriye’de hayat bulacak barış iklimi, çeşitli ülkelere dağılmış milyonlarca insanın ülkelerine geri dönmeleri açısından da gereklidir. Biz komşumuz Suriye’ye dostluk elimizi daima uzattık ve uzatırız." açıklaması yaptı.

KUZEY IRAK'A OPERASYON SİNYALİ YOK

Erdoğan Kuzey Irak’a olası bir operasyon hazırlığı olup olmadığı konusunda ise, "Şu an itibariyle bunu bölgedeki olayların akışı belirleyecek. Gelişmeler olgunlaşmadan, belli bir noktaya gelmeden şu anda böyle bir adımı atacağız demek yanlış olur. Fakat gelişmeler ışığında eğer böylesi bir adım atmak gerekiyorsa bu yapılır. En son Irak seyahatimizde de bu yönde temaslarımız gerçekleşti. Arkadaşlarımız da muhatapları ile sürekli görüşme halindeler. Biz açık ve net bir şey söylüyoruz ve bundan da geri adım atmayacağız. Biz bölgemizde bir teröristan kurdurmadık, kurdurmuyoruz ve asla kurdurmayacağız." diye konuştu.

"ŞANGHAY'A ORTAK OLARAK ALSINLAR"

Şanghay İşbirliği Örgütü’nde Rusya ve Çin ile olan ilişkilerini geliştirmek istediklerini söyleyen Erdoğan "Bizi de buraya diyalog ortaklığı şeklinde değil de diğerleri gibi Teşkilat’a ortak olarak alsınlar diyoruz. İran en sonunda Şanghay İşbirliği Örgütü’ne girdi. Bunun yanında yine Pakistan orada üye. Şu anda 9 daimi üye bulunuyor. Türkiye’yi bu ülkeler arasında yer alamaz diye bir şey yok, bu belki biraz zaman alır." dedi.

 

KKTC ZİYARETİ: BAHÇELİ İLE GİDECEĞİZ

Erdoğan, CHP Genel Başkan Özgür Özel'e 1974 Kıbrıs askeri harekatının yıl dönümüne birlikte gitme daveti hakkındaki soruya, "Bizim bu teklifimiz sonrası kendi uçaklarıyla gideceklerini açıkladılar. Biz bu noktada KKTC’ye MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Bey ile gideriz. Kıbrıs’a belki bir gün önceden gitme durumumuz olabilir" diye yanıt verdi.

ERDOĞAN FIRSAT BİLDİ: MAÇA GİTMEYE KARAR VERDİK

Erdoğan, UEFA'nın "bozkurt" işareti yapması üzerine ceza verdiği A Milli Takım oyuncusu Merih Demiral ile ilgili ise "Merih Demiral’ın çeyrek final maçında yaptığı "bozkurt" işareti hakkında "Kimse Almanların formalarında kartal var diyor mu? Kimse kalkıp da Fransızların formasında horoz var, niye horozlanıyorsun diyor mu? Orada Merih heyecanını bu görüntüyle verdi. Bunun üzerine de malum Dışişleri Bakanlığımız bunların yetkililerini çağırdılar, gerekli adımlar da buna göre atılıyor. İnşallah bütün mesele Cumartesi günü. Biz, sahadan galibiyetle ayrılarak bir üst tura çıkalım. Fevkalade bir durum olmazsa, maça gitme kararımızı verdik." diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Şehitkamil Belediyesi işçileri: İşimizi geri istiyoruz

SONRAKİ HABER

Seçim yenilgisinin ardından Rishi Sunak istifa etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa