05 Temmuz 2024 14:44

İzBB’de çalışan kamu emekçileri özgür toplu sözleşme talebiyle tam gün iş bıraktı

Sosyal hakları verilmeyen ve özgür bir toplu sözleşme talepleri karşılanmayan İzBB’de çalışan kamu emekçileri tam gün iş bıraktı.

Foroğraf: Emirhan Durmaz/Evrensel

Reklam

Ramazan ve Kurban Bayramı ile 1 Mayıs ikramiyeleri ödenmeyen, sosyal denge tazminatları yarı yarıya kesilen, toplu sözleşme görüşmelerinde yasal sınır dayatılan İzmir Büyükşehir Belediyesi kamu emekçileri, dün CHP genel merkezi ile yapılan görüşmede de olumlu bir adım atılmaması üzerine bugün tüm birimleriyle tam gün iş bıraktı.

Ödenmeyen ikramiyelerin ve kesilen sosyal denge tazminatlarının hesaplara yatırılarak, özgür bir toplu sözleşme masasının derhal kurulmasını talep eden emekçiler, iş yerleri olan Kültürpark 1 No’lu Hol önünde bir araya geldi. Emekçiler, “Oyalama değil toplu sözleşme” sloganları ile holler içerisinde yürüyüş yaptı.

Emek Partisi Genel Başkanı Seyit Aslan ve İzmir İl Örgütü de Kültürpark’a gelerek destek ve dayanışma ziyaretinde bulundu. Türk-İş 3’üncü Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak da emekçilerin mücadelesiyle dayanışmak üzere 1 No’lu hol önünde kamu emekçilerini ziyaret etti.

“CHP YAKLAŞIMINI GÖZDEN GEÇİRMELİDİR”

1 No’lu hol önünde açıklamalarda bulunan Tüm Bel-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Cevdet Keleş, “Dün CHP genel merkezi ile bir görüşme gerçekleştirdik. Burada günlerdir ifade ettiğimiz taleplerimi orada da söyledik. Derhal aylar öncesinde teslim ettiğimiz taslak üzerinden görüşmelere başlayalım dedik. Onlar da bizlere ‘bugün belediyelerdeki sözleşmelerin sürdürülebilir olmadığını ve bu nedenle genel merkez olarak bir çalışma yürüttüklerini’ belirttiler. Biz de onlara bu yaklaşımın doğru olmadığını söyledik. Zaten personel giderleri belediye bütçelerinin yüzde 35’ini aşamaz diyen bir sınır var. İkinci bir sınır neyin nesidir? Buradan CHP’ye sesleniyoruz. Bu yaklaşımınızı gözden geçirin ve haklarımızı biran önce iade edin, toplu sözleşme görüşmelerini başlatalım” diye konuştu.

“VERİLEN SÖZLER TUTULSUN”

Kültürpark içerisindeki eylemin ardından CHP İzmir İl Başkanlığı’na yürüyen emekçiler, bina önünde “Hak hukuk adalet” sloganları attılar. Burada eyleme devam edilirken, Tüm Bel-Sen İzmir 1 No’lu Şube Yönetim Kurulu ve Genel Örgütlenme Sekreteri Bülent Türkmen görüşmeye çağrıldı. Görüşmelerin ardından yeniden açıklamalarda bulunan Cevdet Keleş, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nun makamında bulunmadığını ve il başkan yardımcıları ile görüşüldüğünü kaydetti. Taleplerini bir kez daha yinelediklerini vurgulayan Keleş, “Kamu emekçileri ile İzmir halkını karşı karşıya getirecek açıklamalardan vazgeçin, çünkü bizler doğumdan ölüme kadar bu kente hizmet ediyoruz dedik” diye konuştu. Öte yandan verilen sözlerin tutulması gerektiğini belirten Keleş, seçim öncesi dönemi hatırlatarak, “Sayın Başkan seçim çalışmaları esnasında bizlere mevcut sözleşmelerden daha ileri, daha kazanımlı sözleşmeler imzalayacağının sözünü vermişti. Peki, ne yapınız sayın Tugay? Var olanın yarısını kestiniz. Bu mudur mevcut durumdan daha iyi sözleşme” ifadelerini kullandı.

Son olarak başkanlık makamının bulunduğu İzmir Sanat önüne yürüyen emekçiler, burada bugün ki eylemlerini sonlandırdı. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam