05 Temmuz 2024 14:52

EMEP: Fındık taban fiyatı 180 lira olmalıdır

Emek Partisi Giresun İl Örgütü yaptığı açıklamayla fındık taban fiyatına tepki göstererek 1 kg fındığın taban fiyatının en 180 lira olması gerektiğini söyledi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Emek Partisi (EMEP) Giresun İl Örgütü fındık maliyeti taban fiyatına dair açıklama yaptı. EMEP Giresun İl Başkanı Halit Keskin, 1 kg fındığın maliyetinin 123,73 TL olduğunu belirterek “Fıdık taban fiyatı enflasyon hesabı dışında 160,93 TL, enflasyon hesabıyla da 180 TL olmalıdır” dedi.

Giresun Atatürk Meydanı’nda yapılan açıklamada Temuz maaş artışlarının yetersizliğine de değinen Keskin, “Bugün buraya fındığın maliyet hesabını ve buna göre taban fiyatın ne kadar olmasını istediğimizi açıklamaya geldik ancak elektriğe yapılan yüzde 38 zammı ve asgari ücretin artırılmamasını, 4,5 milyon emekilinin 6 ay daha 10 bin TL’ye mahkum edilmesini, değer emeklilere ve kamu emekçilerine verilen sadaka biçimindeki artışları protesto etmeden ana konu açıklamamıza geçmek doğru olmaz. İktidarın niyeti belli, yoksulları açlığa, açları ölüme mahküm etmek. Kabul etmiyoruz. Fındık üreticileri olarak bu gerçeği görerek emeğimize, ürünümüze sahip çıkmak zorunda olduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz. Sermayeden yana iktidardan işçi, emekçi, emekili ve üretici köylü yararına bir adım bekleyemeyiz” dedi.

“ENFLASYONUN SEBEBİ İŞÇİ ÜCRETLERİ DEĞİLDİR”

İşçi ve emekçilerin emeğinin hakkını alabilmesi için sesini yükseltmesi gerektiğini söyleyen Keskin, “Yaşadığımız enflasyonun nedeni işçi ve emekçilerin ücretleri değil; elektriğe, doğalgaza, akaryakıta vb yapılan zamlar ve sermayenin aşırı kar hısrsıdır. Bu nedenle buradan bir kez daha yineliyoruz: Vergide adalet, servet vergisi alınarak sağlanır. Dolaylı vergiler işçi ve emekçileri mağdur etmektedir. Emek Partisi olarak iktidarın yoksulu açlığa, açları ölüme mahküm eden politikalarını ret ediyoruz, demokratik halkı bir vergi sistemi ve yaşanabilir bir ücret mücadelemiz sürecek” diye konuştu.

“ÇAY VE BUĞDAY ÜRETİCİLERİ MAĞDUR EDİLDİ”

Fındık politikasına değinen Keskin, fındığın fiyatını aracılar, tüccarlar değil, fındığa emek verip ter döken üreticiler belirlemelidir, vurgusunu yaparak, “Çay üreticisinin 18-19 TL'ye mal ettiği ve 25 TL fiyat beklediği yaş çaya 17 TL fiyat verildi. Buğday üreticisinin 10,61 TL'ye mal ettiği buğdaya 9,25 TL fiyat verildi. Tarım desteklemeleri azalırken, girdi maliyeleri artıyor. Durum böyleyken açıklanan ürün fiyatları bırakalım üretici köylülerinin emeklerini karşılamayı, maliyeti bile karşılamakta uzak kalıyor. Eğer 'Emek bizim, fındık bizim” diyerek ürünümüze, ekmeğimiz sahip çıkmazsak fındık üreticisi de aynı düşük fiyat dayatmasıyla ile karşı karşıya kalacaktır.” uyarısı yaptı.

“FINDIK FİYATI BİLEREK AŞAĞI ÇEKİLİYOR”

Fındık sezonu yaklaşırken sistemli olarak fındık alım fiyatının düşürüldüğüne dikkat çeken Keskin, “Fındık hasadı yaklaşırken fiyatlar bilinçli ve sistemli bir şekilde aşağı çekilmektedir. 110-115 TL’ye kadar düşürüldü. TMO'nun 130 TL’ye fındık satış fiyatı açıklaması yeni sezon fındık fiyatının 120-130 TL arasında açıklama hazırlığı yapıldığını göstermektedirler. Bu durum kabul edilemez. Buradan bir kez daha vurguluyoruz: fındığın maliyetini üretmek üzere emek veren, ter döken, girdi maliyetlerini karşılayan fındık üreticisi belirlemelidir. Fiyat belirlerken işçi ücreti tartışmalara neden oluyor. Ailesiyle birlikte bir yıl boyunca emek veren üretici köylünün emeğini maliyete dahil edilmek istenmiyor. Kadını, erkeği, eli iş tutabilen her aile ferdinin emeğinin değersizleştirilmesi kabul edilemez.” dedi.

“SINIRSIZ ALIM OLMALI”

Keskin, uygulanan tarım politikalarıyla üreticilerin tüccar ve ihracatçıların iki dudağı arasından çıkacak fiyata bırakıldığını belirterek, “TMO’nun yeterli fındık almadığını hepimiz biliyoruz. Randevu vs derken TMO gerçek anlamda fındık almıyor, alıyormuş gibi yapıyor. Aldığı fındığı da tıpkı bugün olduğu gibi tam da hasat öncesi ucuza satarak üreticileri tüccarın, ihracatçının karşısında korumasız bırakıyor. Devlet TMO aracılığıyla, alım sınırı koymadan ve randevu ile üreticiyi oyalamadan fındık almalıdır. 'Piyasa düşük' ya da 'serbest piyasada fiyat bu' diyerek açıklanan fiyatın altında fiyat dayatması engellenmelidir.” dedi.

MALİYET 123,73 TL

Maliyet hesabını fındık üreticisi üyeleriyle tartıştıklarını ve kalem kalem hesap yaptıklarını söyleyen Keskin, “Emeğimize, ürünümüze sahip çıkmaktan başka çare yok. Üyemiz olan fındık üreticilerinden ile yaptığımız maliyet hesabı sonucu 123,73 TL'dir. Maliyetin üzerine yüzde 25 kar ve yüzde 5 insanca yaşam standarttı payı eğlendiğinde 160,91 TL fındık alım fiyatı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu hesaplamaya enflasyon farkı dahil değil. Yeni sezon alımı başladığında enflasyon hesabı da yapıldığında 1 kg fındığın taban fiyatı yaklaşık 180 TL olmalıdır. Bu rakamın altındaki fiyatlar fındık üreticisinin cebinde çalınan paradır ve bu kabul edilemez. Maliyet hesap çizelgemizi de basınla ve kamuoyuyla paylaşıyoruz. Emek Partisi olarak ekonomisi fındığa dayalı şehrimizde başta üretici örgütleri olmak üzere muhtarları, esnaf odalarını, meslek odalarını, sendika ve dernekleri 'emek bizim fındık bizim' diyerek fındığımıza sahip çıkmaya çağırıyoruz.” dedi. (Giresun/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İzBB’de çalışan kamu emekçileri özgür toplu sözleşme talebiyle tam gün iş bıraktı

SONRAKİ HABER

Serik'te öldürülen Suriyeli çocuğun arkadaşları da ağır yaralanmış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa