05 Temmuz 2024 16:44

İHD İskenderun Şubesi: Mültecilere dönük saldırılara karşı etkin soruşturma yürütülsün

Mültecilere dönük saldırılara tepki gösteren İHD İskenderun Şubesi, Kayseri'de yaşanan saldırıya karşı etkin soruşturma yürütülmesi gerektiğini söyledi.

Fotoğraf: İHD İskenderun Şubesi

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) İskenderun Şubesi, Suriyelilere dönük ırkçı saldırılara karşı basın açıklaması yaptı. Açıklamada, siyasetçilerin mültecilere yönelik lince açık hale getiren söylemlerinden vazgeçmeleri ve Kayseri'de yaşanan saldırıya dair etkin soruşturma yapılması gerektiği vurgulandı.

“MÜLTECİLİK BİR NEDEN DEĞİLDİR”

Derneğin bulunduğu konteynerin önünde yapılan açıklamaya çok sayıda insan hakları savunucusu katıldı. Açıklamayı okuyan İHD İskenderun Şubesi Eş Başkanı Ayten Kılınç, mültecilerin, sığınmacıların ve göçmenlerin savaşlardan, yoksulluktan, yaşamlarını tehdit eden tehlikelerden kaçmak, yaşama tutunmak amacıyla bulunduğu yeri terk etmek zorunda kalan insanlar olduğu ifade ederek, “Mültecilik bir neden değil acı bir sonuçtur. Terk etmek zorunda kaldıkları yerlerde yaşadıkları travmanın dışında da geldikleri yerlerde emekleri sömürülmekte, kötü yaşam koşullarıyla yaşamaya zorlanmakta, hakları ihlal edilmekte, şiddet görmekte ve yaşamlarını kaybetmektedirler” dedi.

“GÜVEN İÇİNDE YAŞAM SAĞLANSIN”

Siyasetçilerin insani bir göç ve mülteci politikası geliştirmek zorunda olduklarını söyleyen Kılınç, “Siyasetçilerin hitap etmiş oldukları kitlelere karşı, mülteci/sığınmacı ve göçmenleri sorunların kaynağı olarak gösteren, provoke edici ve linçe açık hale getiren söylemleri derhal terk etmelidirler” diye konuştu.

İnsan hakları savunucuları olarak Kayseri’de kitlesel bir saldırıya dönüşmesinde nefret söylemi ile sorumluluğu olanlar ve mültecilere saldıranlar hakkında yetkilileri adli ve idari yönden etkin bir soruşturma süreci yürütmeye davet eden Kılınç, “Tüm güvenlik tedbirlerinin alınmasını, acil olarak ihtiyaçlarının karşılanmasını, yaşadıkları zararın tazmin edilmesini ve güven içinde yaşamalarının sağlanmasını talep ediyoruz” dedi. (Hatay/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tasarruf tedbirleri teklifi Meclis’te: Şimşek’e dokunan yanacak

SONRAKİ HABER

Balıkesir 5. Aromaterapi Festivali kapılarını araladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa