05 Temmuz 2024 19:49

Orada, TOKİ var uzakta...

Tekirdağ Çorlu’ya bağlı Kemalettin Mahallesi’ne yapılan TOKİ evleri tamamlanmadan hak sahiplerine teslim edildi. Konutların ne Çorlu’ya ne de ulaşım arterine bağlantıları ise yapılmadı.

Kaynak: Google Street View

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU
Çorlu

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesine bağlı Kemalettin Mahallesi’nde TOKİ projesi kapsamında yapılan 760 konut tamamlandığı iddia edilerek hak sahiplerine teslim edildi. Proje TOKİ’nin internet sitesinde ise inşaat aşamasında olarak görünüyor ve henüz yüzde 93’ü tamamlanmış durumda. Projenin yüklenici firması ise Ottotek İnşaat ve Binbay Yapı ortaklığı.

Hak sahiplerine teslim edilen konutların ne Çorlu’ya ne de birkaç kilometre mesafedeki D-100 Karayolu’na yol bağlantısı yapılmadı. 49 blok 760 konutun olduğu siteye yüze yakın aile yerleşti. Arabası olanlar evlerinden şehir merkezine ancak toprak yoldan ulaşırken, aracı olmayanlar ise D-100 Karayolu’na 20 dakika, en yakın toplu taşıma durağına ise 15 dakika yürüyerek erişebiliyor. Bu durum en çok öğrencileri ve vardiyalı çalışan işçileri mağdur ediyor.

‘1 KİLOMETRE YÜRÜYORUM’

Yol olmadığı için mağdur olduklarını anlatan yurttaşlardan biri “Sabah işe gitmek için beş buçuk altıda evden çıkıyorum. Bir kilometre uzaklıktaki mühendislik fakültesinin yurtlarına kadar yürüyorum. Oradan belediye otobüsüne binerek Çorlu’ya durağa gelip fabrika servisine biniyorum” diyerek her sabah yaşadığı çileyi anlattı ve bu durumun okula giden çocukları daha çok zorladığını söyledi.

TOKİ konutlarına taşınan Mustafa Serttaş da “2019 da kuralar çekildi ve hak sahipleri belli oldu. Ama 2020 yılında müteahhit kaçtı ve hiç ilerleme olmadı. 2022 yılında yeniden ihale edilip inşaat başladı. Konutlar 2024’ün mayıs ayında hak sahiplerine teslim edildi. Ancak konutlar teslim edilmesine rağmen iskan yok. Çünkü belediye konutların yol bağlantıları yok diyor. Şu an yüz kadar hane taşınmış durumda. Elektrik ve doğal gaz bağlansa da kuyu suyu kullanıyoruz” dedi.

KURUMLAR SORUMLULUĞU BİRBİRİNE ATTI

Çözüm için başvurdukları kurumların sorumluluğu birbirine attığını söyleyen mağdurlar dava açmaya hazırlanıyor. Serttaş kurumlarla yapılan görüşmeleri ise şöyle anlattı: “TOKİ Uygulama Daire Başkanlığını aradığımızda bize ‘Çevre ve Şehircilik Bakanlığı projelendirdi. Yerler ve ulaşım arterleri belli. Bu yol, Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinin sorumluluğunda’ diyor. Karayolları 1. Bölge Müdürlüğünü aradığımızda ‘TOKİ bizimle protokol yapmadığı için 2024 bütçesinde yeri yok, 2025 yılında ise plan dahilinde değil’ diyor. Tekirdağ Belediyesi ise ‘Karayollarının sorumluluğunda olan D-100 Karayolu’na bağlantı, köprü ve kavşaklar karayollarına ait. Gerisi benim sorumluluğumda ve yaparım’ diyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise ‘Biz ulaşım da dahil bütün her şeyi projelendirdik. Yapılmadı ise kusurlu mal denilir’ diyor.”

Çorlu Belediyesinin ise toprak yolu geçici olarak asfaltlayarak toplu ulaşımın girmesini sağlayacaklarını söylediğini ancak bir gelişmenin olmadığını söyleyen Serttaş “Karayolları ‘Bütün proje için 150 milyon liralık bütçe gerekir’ diyor ve ayrıca böyle bir bütçenin olmadığını söylüyor. Yine tasarruf bizlerin sırtına yıkıldı” dedi.

Evrensel aboneliği, üniversitelilere yüzde 50 indirimli
ÖNCEKİ HABER

Katliam için Aziz Nesin’in konuşması tahrik sebebi gösterildi

SONRAKİ HABER

Antep'te 21 kurumdan 'göçmen düşmanlığına hayır' çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...