05 Temmuz 2024 20:41

63 kişiye mezar olan Tutar Apartmanı davası: Dubleks ev için apartmanın yıkılmasına neden oldular!

6 Şubat depremlerinde 64 kişinin öldüğü Tutar Apartmanı Davası 22 Kasım'a ertelendi. Davanın tek sanığı Cüneyt Akkaya, Türkiye'ye iade edilmediği için sanık sandalyesi yine boş kaldı.

Fotoğraf: ANKA

Paylaş

Adana'nın Çukurova ilçesi Yurt Mahallesi'nde bulunan Tutar Yapı Sitesi C Blok'ta 6 Şubat günü yaşanan depremde 63 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan tadilat skandalı davasının dördüncü duruşması 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

"ARTIK SANIKLARI MAHKEMEDE GÖRMEK İSTİYORUZ"

Bekir ve Osman Baloğlu, zemin ve birinci katta ağır tadilat yaparak binayı dubleks eve dönüştürmüş, bu nedenle binanın depremde yıkılmasına neden oldukları için 3 hafta önce tutuklanmıştı. Soruşturma aşamasında tanıkları ve Baloğullarını dinleme ihtiyacı dahi duymayan savcı, Baloğulları hakkında takipsizlik kararı vermişti. Karara tepkilerini sürdüren aileler, adaletin kendilerinden 17 ay çaldığını belirterek, bir sonraki duruşmada Baloğullarını sanık sandalyesinde görmek istediklerini dile getirdiler. Avukat Gülsüm Özdoğru, "Türk Adaletinin Bize 17 ay borcu var. Önümüzdeki duruşma sanık sandalyesinde otursunlar, gözümüzün içine baka baka 'tadilatı biz yapmadık' desinler" dedi.

Sahipleri olduğu zemin katla birinci katı bir merdivenle birleştirip kolon kesen iki şüpheli Bekir ve Osman Baloğlu hakkında soruşturma aşamasında takipsizlik verilmiş, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden gelen raporda asli kusurlu oldukları anlaşılan iki şüpheli 3 hafta önce tutuklanmıştı. Verilen takipsizlik nedeni ile davada 17 ay kaybettiklerini ifade eden aileler  duruşmada ve yaptıkları açıklamada tadilatı önlemek için apartman sakinlerinin mücadelesinin silah gösterilip tehditlerle karşılık veren Baloğullarını 22 Kasım’da görülecek sonraki duruşmada sanık sandalyesinde görmek istediklerini söylediler. Duruşmada söz alan Av. Gülsüm Özdoğru, “Türk Adaletinin Bize 17 ay borcu var. Önümüzdeki duruşma sanık sandalyesinde otursunlar, gözümüzün içine baka baka ‘tadilatı biz yapmadık’ desinler” dedi.

“RAPOR AĞIR TADİLATA İŞARET EDİYOR”

Osman ve Bekir Baloğlu, 2018 yılında C Blok’un zemininde bulunan dükkanı, 2019 yılında da dükkanın bir üst katında bulunan daireyi satın aldılar, Çukurova Belediyesine basit tadilat için başvuruda bulundular. İki katı birleştirip 2020 yılında Ozan ve Pınar isimli kişilere sattılar. Ozan ve Pınar, binayı satın almadan önce bina ile ilgili gayrimenkul değerleme raporu aldılar. Bu raporun varlığı maddi gerçeğin ortaya çıkması açısından davanın seyrince önemli bir yere sahip. Şüpheliler ağır tadilat yaptıklarını reddetse de dosyada bulunan bu 14 Aralık 2021 tarihli gayrimenkul değerleme raporunda; “Mahallinde yapılan incelemelerde; Antre, mutfak, salon ve güney cephede yer alan balkon hacimleri ara duvarlar kaldırılarak tek hacim haline getirilmiştir. Çocuk odası 2 adet balkon, yatak odası ve iklimlendirme hacimleri birleştirilerek tek hacim haline getirilmiştir. Hol ve banyo hacimleri yerinde ise merdiven kovası inşa edilerek zemin katta bulunan iş yeri bağlantısı olarak kullanılmaktadır” değerlendirmesi yapılıyor. Aynı raporda kat planı üzerinde yapılan kaldırılan bölme duvarlar ve açılan merdiven boşluğu gibi tadilatlar da gösteriliyor. Rapor, tüm bunların yıkıma neden olacağını söylüyor.  Raporuna göre binanın yıkılmasında zeminden kaynaklı bir neden de bulunmuyor.

“AİLELER DAVALARIN BİRLEŞTİRİLMESİNİ İSTİYOR”

Depremin ilk gününden itibaren yakınları için adalet mücadelesi veren yurttaşlar binanın yıkılma şeklini ve aynı sitede bulunan 4 bloktan sadece C Blok’un yıkıldığına dikkat çekerek zemin katta kolon kesildiğine dikkat çektiler. Ailelerin tüm çabalarına rağmen ağır tadilat işlemlerini görmezden gelen ve bu konuda ne tadilat yaptıranları ne de tanıkları dahi dinlemeyen soruşturma savcısı davayı binanın yönetmeliklere uygun yapılmaması üzerine kurduğu bir iddianame ile açtı. Müteahhidi 2008 yılında hayatını kaybetmiş ve teknik sorumlu sanık Cüneyt Akkaya, hakkındaki dava nedeni ile yurt dışından dönmediği için sanık koltuğu 17 ay boyunca boş kaldı. Ancak aileler tadilatın araştırılması konusunda ısrar etti.

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden gelen raporda binanın zemininde bulunan dükkanda tadilat yapan Bekir Baloğlu ve Osman Baloğlu asli kusurlu bulunduğu için soruşturma açıldı. Bekir ve Osman Baloğlu, 14 Haziran günü Adana 3. Sulh Ceza Hakimliğindeki ifade işlemlerinin ardından "Taksirle Ölüme ve Yaralanmaya Neden Olma" suçundan kuvvetli suç şüphesi nedeni ile iki kişi tutuklandı. Aileler şimdi Bekir ve Osman Baloğlu hakkındaki soruşturma tamamlandıktan ve iddianameleri hazırlandıktan sonra iki davanın birleştirilmesini istiyor.

BELEDİYE YETKİLİLERİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULACAK

Davada sanık olarak yargılanması gerekenlerden teknik sorumlu sanık Cüneyt Akkaya, hakkında kırmızı bülten çıkarılmasının ardından Karadağ’da yakalanmasının üzerinden 5 aya yakın süre geçmesine rağmen henüz Türkiye’ye iade edilmedi. Aileler Akkaya’nın akıbetini de soruyor. Aileler tadilata göz yuman ve o yıllarda yaptıkları şikayetleri dava için istediklerinde sümen altı eden Çukurova Belediyesi çalışanları için de suç duyurusu yapılmasını talep ettiler.

Deprem felaketinde kaybettikleri aile üyeleri ve meslektaşları için adalet arayan mağdurlar, bugün gerçekleşen duruşmanın ardından basın açıklaması yaptı. Av. Baran Taygun, "Belediyeyi şikayete bulunduklarına dair beyanlar üzerine mahkeme, o dönemki yapı denetim biriminde çalışan kamu görevlileri hakkında soruşturma açılması için suç duyurusunda bulundu" dedi.

“ARTIK TÜM SANIKLARIN MAHKEMEDE OLMASINI İSTİYORUZ”

 Depremin üzerinden on yedi ay geçmesine rağmen, mağdurların sabrının kalmadığını belirten Taygun, duruşmaların takibinin devam edeceğini vurguladı. Taygun, "Bu insanların sabrı kalmadı artık. Mahkemeden her biri aynı şeyi istedi. Artık sanığı görmek istiyoruz," dedi. Bir sonraki duruşmada tüm sanıkların mahkemede olmasını umduklarını belirten Taygun, "Gözlerinin içine baka baka savunmalarımızı yapacağız. Cezalandırmalarını isteyeceğiz. Yavaş da olsa ilerliyoruz ve sağlam adımlarla ilerlediğimizi düşünüyoruz," şeklinde konuştu.Taygun, kamu görevlileri dahil tüm sanıklar cezalandırılana kadar mücadele edeceklerini belirtti. Mağdurların her bir duruşmayı takip edeceklerini ifade eden Taygun, "Onlar bu duruşmaları takip ettiği sürece biz her zaman arkalarındayız," dedi. Avukat Baran Taygun’un açıklamaları, adalet arayışındaki mağdurlar için moral kaynağı oldu. Taygun ve ekibi, tüm sanıklar yargılanıp en ağır cezayı alana kadar dosyaların takibini sürdüreceklerini belirtti. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

DEDAŞ’a tepki: Elektrik kesintilerine son verin

SONRAKİ HABER

Diyarbakır’da başhekime silahlı saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa