06 Temmuz 2024 08:44

Evrensel'in manşeti | Kapıkulu kanunu

Öğretmenlik Meslek Kanunu tasarısı jet hızıyla komisyondan geçti, tasarı yasalaşırsa iş güvencesi ortadan kalkacak, kuralsız çalışma kural olacak, itiraz edene kapı gösterilecek.

Fotoğraf: Damla Kırmızıtaş/Evrensel

Paylaş

Saray iktidarı, gerici ve piyasacı eğitim modelinin önünde engel gördüğü eğitimcileri zapturapt altına almak ve kapıkulu öğretmen modelini hayata geçirmek istiyor. İktidarın hazırladığı tasarı yasalaşırsa iş güvencesi ortadan kalkacak, kuralsız çalışma kural olacak, itiraz edene kapı gösterilecek.

KADRO ALAMAYACAK

Yasayla, mülakat sistemi iktidarın atadığı bürokratların başında duracağı “Milli Eğitim Akademisi”yle kurumsallaşacak. Üniversiteyi bitiren Akademide eğitime tabi tutulacak. ‘Başarılı’ olanlara hemen kadro verilmeyecek, göreve sözleşmeli olarak başlayacak.

MÜFETTİŞ NE DERSE O

Bakanlık müfettişlerinin değerlendirmeleri esas alınacak. Müfettişin yeterli görmediği kadrolu öğretmen, Akademiye gönderilecek. Yetersiz bulunanlar öğretmenlikten alınıp, idari görevlere sürülecek. Müdür ve müdür yardımcılarını da Akademi belirleyecek.

UZMAN ÖĞRETMEN

Öğretmenlikte en az on yıl hizmeti olan, kademe ilerleme cezası almayan ve Akademinin düzenlediği eğitimi tamamlayarak onay alanlar uzman öğretmen olacak. Uzman öğretmenlere daha yüksek ücret verilecek.

CEZALAR ARTACAK

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’ndaki disiplin yönetmeliğine ek olarak “Öğretmenlik mesleğiyle bağdaşmayacak söz, davranış, hal ve hareketler” suçu eklenecek. Suçlu bulunanlara aylıktan kesme cezası verilecek.

ÖĞRETMEN KIYIMI HAZIRLIĞI

Eğitim Sen: "Akademi üstünden öğretmenler baskı altına alınacak. MEB’in gerici müfredatını hayata geçirecek öğretmen kadrolaşması sağlanacak."

Eğitim-İş: "Akademi üzerinden öğretmenin diploması yok sayılıyor. Müfredatı uygulayacak, ses çıkarmayan öğretmen isteniyor. Kıyım hazırlığı var."

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası: "Aylardır taban maaş hakkı ve güvenceli çalışma hakkı için eylemler yapıyoruz ama bu taleplerimiz görülmedi."

(HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırıda biri UNRWA çalışanı 5 Filistinli öldü

SONRAKİ HABER

İran'ın yeni cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa