06 Temmuz 2024 11:47

Maltepe Üniversitesi’nde 23 akademisyen işten çıkarıldı

Maltepe Üniversitesi’nde 23 öğretim görevlisi bölüm kapatma ve küçülme iddiasıyla işten çıkarıldı.

Fotoğraf: Maltepe Üniversitesi 

Paylaş

2023-2024 eğitim öğretim döneminin sona ermesiyle birlikte akademide öğretim görevlilerine dönük işten çıkarmalar devam ediyor. Bunun son örneği ise Maltepe Üniversitesi’nde yaşandı.

İddiaya göre üniversitenin öğrenci alımı durdurulan bölümlerin yanı sıra öğretime devam edecek bölümlerde görev alan en az 23 öğretim görevlisi işten çıkarıldı.

BirGün’den Deniz Güngör’ün haberine göre, üniversitenin akademisyen kıyımını temmuz ayında artacak olan kıdem tazminat tavanından etkilenmemek için olduğu da öne sürüldü.

Üniversitelerin akademik kadrolarını doldurduğuna dikkat çeken öğretim görevlileri sosyal medya hesaplarından yaşananlara tepki gösterdi. Öğretim görevlileri, üniversite yönetiminin gelecek dönemin ders programlarının planlanmasına karşın işten çıkarma kararı aldığını ifade etti.

KÜÇÜLME BAHANESİYLE İŞTEN ÇIKARMA

İsmini vermek istemeyen işten çıkarılan bir öğretim görevlisi, birçok öğretim görevlisinin 24 Haziran tarihinde işbaşı yaptıklarında “son iş günleri” olduğunu öğrendiklerini söyledi.

İşten çıkarılma gerekçesinin “küçülme” olduğunu ifade eden öğretim görevlisi, “Pandemi sonrasında her dönem işten çıkarılma tehdidiyle çalışıyorduk. Maltepe Üniversitesi son birkaç senedir ‘küçülmeye’ gittiklerini söyleyerek bazı bölümlere ilişkin kapatma kararı aldı. Burada ‘Bölümü kapatıyoruz’ denilerek öğrenci alımını durduruyorlar. Öne sürdükleri gerekçe anlamsız çünkü iş yükümüz ağır” dedi.

“AKADEMİSYENLER ALAN DIŞI DERS VERMEK ZORUNDA KALIYOR”

Kapatılan bölümlerde görev alan öğretim görevlilerinin alan dışı derslere girmek zorunda bırakıldığını ifade eden öğretim görevlisi, “Bölümlerden işten çıkarılan öğretim görevlilerinin boşta kalan derslerine başka akademisyenler giriyor. İşten çıkarılmalarla birlikte iş yükü artmaya başlıyor, alan dışı ders vermek istemeyenler ise işten çıkarılma tehdidiyle karşı karşıya bırakılıyor” ifadelerini kullandı.

Gelecek dönem derslerinin kararlaştırılmasına karşın işten çıkarıldığına dikkat çeken öğretim görevlisi son olarak şunları söyledi; “Bu süreçte öğrenciler de mağdur ediliyor. Uzmanlık alanı olmayan bir öğretim görevlisinden ders almak eğitimin kalitesini de düşürüyor. Üniversitelerin çoğunluğu akademik kadrolarını doldurdu ve akademik personelin iş bulma süreci diğer sektörlerdeki gibi hızlı değil. Bir sene veya daha uzun bir süre açıkta kalabiliriz. 30 yıllık öğretim görevlileri de işten çıkarıldı. Yaşananlar haksızlık, insanlar hayatını planlayamadan ortada bırakıldı.” (HABER MERKEZİ)

Evrensel aboneliği, üniversitelilere yüzde 50 indirimli
ÖNCEKİ HABER

EURO 2024 | Hollanda'ya 2-1 yenilen Türkiye turnuvaya veda etti

SONRAKİ HABER

Menemen Belediyesi'nde işten atmalar sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...