06 Temmuz 2024 14:07

Eskişehir Emek ve Demokrasi Platformu, mültecilere yönelik ırkçı saldırıları kınadı

Mültecilere yönelik ırkçı saldırıları kınayan Eskişehir Emek ve Demokrasi Platformu, “Nefret söyleminin gündelik yaşamın bir parçası haline gelmesine asla izin vermeyeceğiz” dedi.

Fotoğraf: ANKA

Paylaş

Eskişehir Emek ve Demokrasi Platformu, Kayseri'de başlayan ve farklı illere sıçrayan mültecilere yönelik ırkçı saldırılara ilişkin Hamamyolu Yediler Parkı'nda basın açıklaması yaptı. Platform adına basın açıklamasını Uygar Kurtçu okudu.

Kayseri’de Suriyelilere ait ev ve iş yerlerinin hedef alınmasından sonra Antalya’da da 17 yaşındaki Ahmet Handan El Naif isimli mültecinin katledildiğini söyleyen Kurtçu, “Yaşananların, devamında Suriye’de Türkiye aleyhine başlayan olaylar; ortak değerleri bulunan ve bir arada yaşamak zorunda olan halkları karşı karşıya getirmiş, toplumsal barışa onarılmaz yaralar açmıştır” dedi.

“YAŞANAN OLAYLARIN SORUMLUSU HÜKÜMETTİR”

Kurtçu, çocuk istismarı ve erkek şiddetini önleme, cezalandırma yükümlülüğünün kamu kurumlarında olduğunu ve bu olaylar bahane edilerek örgütlenen nefret saldırılarının göçmen düşmanı politikalardan beslenenleri güçlendirdiğini belirtti.

Kurtçu, “Yaşanan olayların baş sorumlusu düzensiz göçün önünü açan, göçmenleri dış politikada şantaj malzemesi olarak kullanmak için ülkeye kayıtsız ve şartsız alan, ucuz, güvencesiz iş gücünün kaynağı haline getiren, yaşam haklarını dahi korumayarak faşist ırkçı provokatörlerle baş başa bırakan AKP hükümetidir. Yaşanan olayların diğer bir sorumlusu bölgede savaş yürüten emperyalist devletler ve kâr politikalarıdır. Sebep oldukları göçe kapılarını kapatan Avrupa devletleridir. Sorumlulardan bir diğeri ise ekranlarda ve sosyal medyada ırkçı/faşist söylemleri dillendiren açık bir şekilde halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden ve sonucunda hiçbir yaptırımla karşılaşmayarak cezasızlıkla ödüllendirilen siyasetçiler, bürokratlar, gazeteciler ve sözde akıl önderleridir” diye konuştu.

“KATLİAMLARIN TEKRAR YAŞANMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ”

6-7 Eylül, Maraş, Çocuk ve Sivas Katliamlarını hatırlatan Kurtçu, sonları söyledi; “Bilinmelidir ki tarihimize kanla yazılan Sivas Katliamı’nın 31. yılını andığımız bugünlerde, toplumsal vicdanımızı yaralayan ırkçı-gerici provokasyonlar ile derin acılara yol açan katliamların tekrar yaşanmasını izin vermeyeceğiz. Bizler halkların kardeşliği ile bir arada yaşamı kurabileceğimizi, nefret söyleminin daha fazla acıdan başka bir sonucu olmadığını çok iyi biliyoruz. Bu nedenle nefret söyleminin gündelik yaşamın bir parçası haline gelmesine asla izin vermeyeceğiz. Bugün göçmenlerle dayanışma iradesiyle bu meydanda bir araya gelenler olarak, devletin sınır ve göçmen politikalarından beslenen ve ırkçı saiklerle geliştirilen bu nefret saldırılarının durdurulmasını, onarıcı adalet ilkeleri doğrultusunda adalet mekanizmalarının işletilmesini istiyor, günah keçisi haline getirilen, saldırıya uğrayan göçmenlerle dayanışmamızı büyüteceğimizi duyuruyoruz.” (Eskişehir/ANKA)

ÖNCEKİ HABER

Menemen Belediyesi, yaz okulu için TÜGVA'ya 3 tesis tahsis etti

SONRAKİ HABER

Özel’den Fransa'da aşırı sağa karşı oy kullanma çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa