06 Temmuz 2024 15:25

Meslek Odaları’ndan Buca Belediyesi’nin imara aykırı 15 kat ruhsatına tepki

2019 yılında özelleştirilen ve Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanan “Altun Yaşam Projesi” nin bulunduğu taşınmaza, Buca Belediye Başkanlığı tarafından planlara aykırı ruhsat verildi.

Fotoğraf: Altun Yaşam Projesinin web sayfasından alınmıştır

Reklam

Ramis SAĞLAM
İzmir

İzmir’in, Buca İlçesi, Tınaztepe Mahallesi 624 ada 8 numaralı parselde kayıtlı taşınmaz, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından 16 Mayıs 2022 tarihinde gerçekleştirilen ihale ile 4046 sayılı Kanun hükümleri kapsamında "satış" yöntemiyle özelleştirilmişti.

Taşınmazın satışı sonrası; gayrimenkul alım-satım sitelerinde ilanları bulunan "Altun Yaşam Projesi" hakkında, şehir plancıları ve vatandaşlar tarafından çeşitli başvurular yapıldı.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan ve 2019 yılında Cumhurbaşkanlığı kararı ile 1/5000 ölçekli Nazım İmar Plan ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği yapıldı. Değişiklikler üzerinden yapılan incelemelerde sonucunda; “Altun Yaşam Projesi"nin bulunduğu taşınmazın "Ticaret Alanı (Emsal:2.40, Yençok:6 Kat)" kullanımında kaldığı tespit edildi.

15 KAT İZİN VERİLEBİLİR Mİ?

Buca Belediye Başkanlığından ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığından bilgi ve belge talep edildi. TMMOB’a bağlı Şehir Plancıları Odası (ŞPO) ve Mimarlar Odası (MO) İzmir Şubesi yapılan başvurularla ilgili olarak, taşınmaza ilişkin verilmiş herhangi bir ruhsat olup olmadığı, ruhsat olması durumunda, mevcut plan kararlarına ve plan kararlarıyla belirlenmiş yapılaşma koşullarına uygun olup olmadığı hususunu gündeme getirdi.

Buca Belediye Başkanlığı, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planları Plan Notlarında yer alan konut ve ticaret seçenekli konut alanlarında, ada ölçeğinde müracaat edilmesi halinde ada üzerindeki yapılaşma koşullarına göre “Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği”ne göre hesaplanan inşaat alanını (Emsal) geçmemek koşulu ile 15 kat olacak şekilde inşaat izni verilebileceğini iddia etti.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Buca Belediye Başkanlığı tarafından verilen yapı ruhsatının yürürlükteki plan hükümlerine uygunluğunun sağlanması istendi. Büyükşehir Belediyesi yazısında; Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan 2019 yılında Cumhurbaşkanlığı kararı ile onaylanan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planında "Ticaret Alanı" kullanım kararında parseldeki kayıtlı taşınmaza, plan notlarında 15 kat yapılaşmasına izin veren herhangi bir hüküm bulunmamasına rağmen 15 kat yapılaşma izni verilmesinin gerekçesinin anlaşılamadığı hatırlatılması yapıldı.

YAPILAŞMA İZNİ NASIL VERİLDİ?

Uygulama imar planları notlarına aykırı olarak yapılan işleme tepki gösteren iki meslek odası İzmir Şubeleri, “Uygulama İmar Planları Plan Notlarında; ‘Konut ve Ticaret Seçenekli Konut Alaları’ için ada ölçeğinde müracaat edilmesi ve toplam inşaat alanının (emsal) geçilmemesi koşulu ile "Yençok:15 Kat" olacak şekilde inşaat izni tanımlanmıştır. Yürürlükteki imar planında ‘Ticaret Alanı’ kullanımında kalan ‘Altun Yaşam Projesi’nin bulunduğu taşınmaza da 15 kat yapılaşma izni bulunmamasına rağmen ruhsat nasıl verilmiştir” denildi.

“İNŞAAT FAALİYETİ DERHAL DURDURULMALI”

Plan notlarına ve usule aykırılık taşıyan inşaata yönelik faaliyetinin derhal durdurulmasını talep eden ŞPO ve MO İzmir Şubeleri, “Söz konusu yasal dayanaktan yoksun ruhsat ileride telafisi mümkün olmayan ve hukuken geri dönülmesi olanaksız sonuçlara neden olacağından ivedilikle iptal edilmelidir. İdarelerin hukuka aykırılığını tespit etmiş oldukları işlemler için geri alma veya kaldırma yolunu işletmelerinin hukuken mümkün olduğunu hatırlatır ve ruhsatın iptal edilmemesi durumunda hukuki yollara başvurulacağız” dedi.

Reklam