Sağlık emekçileri hastanelerde ücretsiz kreş istiyor
Elazığ’da yıllardır verilen ama tutulmayan kreş sözlerini hatırlatan sağlık emekçisi kadınlar, şehir hastanesinde yapılan kreşin özel kreşlerden daha pahalı olduğunu söylüyorlar.
Fotoğraf: Murat Uysal/Evrensel
Derya COŞKUN
SES Elazığ Şube Başkanı
Sağlık emekçilerin ücretsiz kreş talebi gün geçtikçe daha yakıcı bir hal alıyor. Elazığ’da iş yerlerinde yaptığımız ziyaretler ve çalıştığımız birimlerde çocuğu olan kadın arkadaşlar ile çocukların bakımını nasıl karşıladıklarını ve okulların tatil olduğu yaz aylarında çocukların bakımını nasıl sürdürdükleri ile ilgili sohbet ettik.
Elazığ Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesinde çalışan sağlık emekçisi kadınlardan biri, “Ben doğum yaptığım günden bu yana çocuğuma nasıl bakacağımı düşünüp durdum. 4 aya kadar izin ve raporla getirdik. Daha sonra da bir ay rapor aldım ama bitince çocuğa nasıl bakacağımızı kara kara düşündük. Keşke çocuk iki yaşına gelene kadar ücretli doğum izni olsa en azından. İki yaşından sonra da iş yerinde ücretsiz kreş olsa da çocuğumuzu gönül rahatlığıyla bırakabilsek. Benim eşim de sağlık emekçisi ve aynı hastanede çalışıyoruz. Süt iznim bitene kadar eşim gece nöbet tutuyordu, ben de gündüz mesaideydim” diyor ve süt izni bittikten sonra eşiyle dönüşümlü çocuğa baktıklarını anlatıyor: “Ayda bir ancak yan yana gelebiliyoruz eşimle. Çocuk bakımı zorlukları yüzünden ikinci çocuk düşünmüyoruz. İş yerinde kreş olsaydı bu öyle olmazdı.”
İKİ ÇOCUK İÇİN KREŞ ÜCRETİ AYDA 25 BİN LİRA
Başka bir hemşire arkadaş, “Benim eşim şehir hastanesinde çalışıyor. Ayda 7 gece ben nöbetteyim, 12 gece eşim nöbette ve dönüşümlü çocuk bakıyoruz. Ne birbirimizi ne görebiliyoruz ne de çocuklar bizi aile olarak birlikte görüyor. Bakıcıya vermek istesek iki çocuk için en az 12 ila 15 bin lira arasında para istiyorlar; çok güveneceğin birini bulmak da çok zor. Kreşe vermek istesek 2 çocuk için ayda 25 bin liraya yakın ödeme yapmamız gerekiyor. İş yerlerimize yakın kreş yok. Ücretsiz kreş talebimiz sendikalar tarafından daha çok gündeme getirilmeli” diyor.
15 YILDIR KREŞ BEKLENİYOR
Sohbet esnasında diğer hemşire arkadaş da iş yerinde kreş talebine dair geçmiş deneyimlerini şöyle aktarıyor: “Bundan 15 yıl önce ‘iş yerinde ücretsiz kreş isteyenler dilekçe yazsınlar’ dediler. Biz de dilekçe yazdık, verdik. O zamandan bu yana hâlâ kreş açacaklar! Kamu Hastaneler Birliği ilk kurulduğunda da yine benzer bir süreç yaşamıştık.”
Kamuda tasarruf paketiyle, verilen ama tutulmayan kreş sözlerinin yerine getirilmemesi için bahane yaratıldığını söyleyen sağlık emekçisi, “Hızlıca iş yerlerinde ücretsiz kreş açılması lazım. Ayrıca sağlık çalışanların okullar tatil olduğunda çocuklarının bakımının sağlanabileceği bakım merkezi gibi yerlerin olması gerekiyor” diyor.
KIŞ AYRI YAZ AYRI DERT
Şehir hastanesinde çalışan bir hemşire, “Benim iki çocuğum ilkokula gidiyor. Devlet okulları yarım gün olduğu için çocukları mahalledeki devlet okuluna gönderemiyoruz çünkü biz tam gün çalışıyoruz. Yarım gün okula gitse diğer yarım gün kim bakacak? Yarım gün için bakıcı bulamıyoruz. Bazı devlet okullarını güya tam gün yaptılar ama çocuklar saat 2 buçukta okuldan çıkıyorlar. Bizim mesai saat 16’da bitiyor” diyerek okul olduğu zamanlarda da çocuk bakımının bir sorun olduğunu anlatıyor. Bu yüzden çocuklarını özel okula göndermek zorunda kalmışlar: “Özel okullar da çok pahalı ve yaz dahil değil. Yazın da yaz okulu aramaya başlıyoruz. Yani anlayacağınız yaz ayrı, kış ayrı sıkıntı. Hele bir de bir haftalık tatilde ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. Bu yüzden hep yıllık izin kullanıyoruz.”
HASTANEDEKİ KREŞ ÖZEL KREŞTEN PAHALI
Başka bir emekçi şehir hastanelerinde kreş olacağı vaadini hatırlatarak, “Biz kreş ücretsiz olacak sandık ama yapılan kreş, özel kreş olarak açıldı. Dışardaki kreşlerden de ücreti çok daha fazla. Şu an şehir hastanesinde o kadar çok kadın çalışan var ki bu konuda tüm kadın arkadaşlar mağdur. Bir an önce ücretsiz kreş talebimiz karşılık bulmalı” diyor.
KREŞ HAKKI İÇİN ÖRGÜTLENMEYE DEVAM
İş yerlerinde yaptığımız sohbetlerin bir kısmını sizlerle paylaşmak istedik. Biz Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçiler Sendikası olarak en önemli taleplerimizden biri de tüm iş yerlerinde ücretsiz kreşin açılması ve 7/24 hizmet verilmesi gerektiğidir. Çalışmalarımız ve mücadelemiz devam ediyor. Tüm sağlık emekçileri de bu talep üzerinden bir an önce birleşip mücadele etmesi gerekmektedir.
HASTANE BAHÇESİNDE ÜCRETSİZ KREŞİMİZ VARDI!
Emekliliği yaklaşan bir hemşire arkadaş ilk işe başladıkları dönemi şöyle anlatıyor: “Elazığ Devlet Hastanesinin bahçesinde çalışanlar için farklı bir binada ücretsiz 0-6 yaş arası çocuklar için kreş vardı. Biz çocuklarımızı oraya bırakıyorduk. Öğlen arası veya boş olduğumuzda gidip çocuğumuza bakıyorduk. Gerçekten çok iyiydi. Sonra kapattılar. Biz o dönem kreşlerin yaygınlaşması için mücadele ederken hakkımız da elimizden gitti. O zaman çalışanlara lojman da vardı. Kira derdin yoktu. Lojmanlar çok uygundu. Şimdi onlar da yok. Daha iyi olması gerekirken daha kötüye gidiyor.”