Selahattin Demirtaş ve Yiğit Bener'in ortak romanı Arafta Düet için yazar buluşması
Selahattin Demirtaş ve Yiğit Bener'in ortak romanı Arafta Düet için Edirne’de buluşan yazarlar, Demirtaş ve görüşleri nedeniyle cezaevinde olanlara özgürlük talep etti.
Fotoğraf: Ceren Sözeri/Evrensel
Yazarlar, Selahattin Demirtaş ve Yiğit Bener'in ortak romanı Arafta Düet için Edirne’de buluştu. Demirtaş'a destek için Edirne'ye gelen yazarlar, Altay Öktem, Ayfer Tunç, Ayşe Sarısayın, Deniz Durukan, Feride Çiçekoğlu, Gündüz Vassaf, İsmail Güzelsoy, Neslihan Önderoğlu, Sevim Erdoğan, Şebnem İşigüzel, Yavuz Ekinci ve Gülayşe Koçak bir yandan mesajlarını yazarak iletirken, buluşmada söz alarak Demirtaş ve gorüşleri nedeniyle cezaevinde olanlara özgürlük talep etti.
Yiğit Bener buluşma öncesi Savcı'dan özel izin alarak Demirtaş'la kitap üzerine ilk kez sohbet ettiklerini ve yazarlarından biri olduğu kitabını götürdüklerini söyledi. Bener "Yıllar önce ben yabancı bir heyete çevirmenlik yaparken tanışmıştık ama Demirtaş doğal olarak hatırlamıyor. Biz yazışarak tanıştık. Düşüncelerimizle buluştuk ve bu kitabı yazdık. ‘Yazdıklarımız gerçek mi’ diye tereddütteydik ama bugün iki eski dost gibi aralıksız bir buçuk saat sohbet ettik" dedi.
Bener, Demirtaş'ın mesajını da iletti ve ardindan kitaptan bir bölüm okudu.
Selahattin Demirtaş ve Yiğit Bener'in ortak romani Arafta Düet için Edirne’de buluşan yazarlar, Demirtaş ve görüşleri nedeniyle cezaevinde olanlara özgürlük talep ettihttps://t.co/TkPNYig0ZJ pic.twitter.com/IJjCdB2CzN
— Evrensel Gazetesi (@evrenselgzt) July 6, 2024
Buluşmaya katılan yazarlar şunları söyledi;
Ayşe Sarısayın: Düşgücüyle firar ifadesine takıldım. Bir tarafta acımasız gerçekler diğer tarafta düşler. Selahattin Demirtaş, bu iki ucu mozaik gibi döşemeyi başardı. Arafta Düet’i kazananların, kazandığını zannedenlerin kendilerini sorgulaması umuduyla okudum. Olay örtüsü, ifade, uslup farklılıklarına rağmen Demirtaş'in ifadesiyle bir efsun onları uyum içinde bir araya getirmiş. Arafta Düet eğlenceli ama bir o kadar derin bir kitap.
Ayfer Tunç: Bu ülkede kötülüğe maruz kalmış çok insan var. Bunlardan biri Selahattin Demirtaş, diğeri Osman Kavala, daha niceleri var. Sekiz yıl dile kolay ama hala aklım almıyor. Bizim burada olmamız umarım Demirtaş'a umut veriyordur. Bir söz verelim çıktığı gün yine buluşalım. Bunu tüm arkadaşlarımız için yapalım
Altay Öktem: İçinde bulunduğumuz geniş cezaevi ile daha küçük cezaevleri arasındaki duvarları ancak edebiyat ve dil yıkabilir. Selahattın Demirtaş bir siyasetçi olarak yaşayacak ama edebiyatçı olarak daha uzun yaşayacak
Şebnem İşigüzel: Demirtaş iyi bir siyasetçi olarak cezaevine girdi ama iyi bir yazar oldu. Kanın gövdeyi götürdüğü bir ülkede masa başına oturup yazmak da büyük kahramanlıktır.
Gündüz Vassaf: Selahattin Demirtaş kimliği üzerinden Muhammet Ali'ye dair bir sözle diyebilirim ki ülkenin bu kadar bizi biz yapan insanı yok.
Ayşen Şahin: Kitap, ülkenin geldiği şu durumda bile yaratıcı bir fikrin verebileceği çözüme, umuda, ilklere ve mucizelere bir işaret oldu, kendi adıma minnettarım. Bir çoğumuz için ümide dair bir hediye.
Yiğit Bener toplantı sonunda kendisi ve vekaleten Selahattin Demirtaş adına ortak kitabı imzaladı. (HABER MERKEZİ)