Dersim'de EMEP'ten hayat pahalılığına karşı eylem: "Sağlıklı yaşam ve ucuz konutlar için mücadele edelim”

Emek Partisi Dersim İl Örgütü’nün zamlara ve hayat pahalılığına karşı yaptığı halk buluşmasında zamlara, hayat pahalılığına karşı ve ucuz ve sağlıklı konutlar için birlikte mücadele çağrısı yapıldı.

06 Temmuz 2024 20:09
Paylaş

Emek Partisi Dersim İl Örgütü, zamlara ve hayat pahalılığına dikkat çekmek için halk buluşması gerçekleştirdi. EMEP il binası önünden Seyit Rıza Meydanı’na yüzlerce kişi sık sık “Zam zulüm işkence işte AKP, İnsanca yaşam istiyoruz, Vergide adalet istiyoruz” sloganlarıyla yürüdü.  EMEP Dersim İl Örgütü, bir süredir Dersim’de ‘Hayat pahalılığına ve zamlara karşı’, ‘Dersim doğasının madencilik projeleriyle talan edilmesine karşı’ ve ‘Ucuz ve yaşanılabilir konut’ taleplerini esas alan bir halk buluşmasının çalışmasını yapıyordu. Bugün gerçekleşen buluşmaya yüzlerce kişi katıldı. Açıklamada zamlara hayat pahalılığına karşı mücadele çağrısı yapıldı.

“EMEKLİLERE AÇ KALIN DENİYOR”

Açıklamada konuşan EMEP İl Başkanı Ergin Tekin, işsizliğin, açlığın ve yoksulluğun en yüksek olduğu illerden birinin de Dersim olduğunu söyleyerek, “Temel tüketim mallarına her gün gelen zamlar, zaten düşük olan alım gücümüzü daha da düşürerek, insanca yaşam sürmemizi olumsuz yönde etkiliyor. Kamu kurumlarında çalışanların bile ödemekte zorlandığı konut fiyatlarındaki artışlar, asgari ücretle yaşamaya çalışan halkımızı sefalete sürüklemeye devam ediyor. 17 bin lira asgari ücretle geçinmeye çalışan bir Dersimli, en düşüğü 10-15 bin lira olan kira ücretleriyle karşı karşıya. Çocuklarının okul ihtiyaçları, temel gıda maddelerine ulaşmaksa mümkün değil. Bu durum kıt kanaat geçinmeye çalışan Dersim’ de yaşayan emeklilerimiz içinde geçerli. Açlık sınırının çok altında ücretle yaşamaya mahkûm edilen emeklilerimize adeta ‘aç kalın’ deniyor!” diye konuştu.

“EN TEMEL SORUN NEREDE YAŞAYACAĞIZ”

Kentin bugün en temel sorunlarından birinin, ucuz ve sağlıklı konuta erişim sorunu olduğunu söyleyen Tekin, “Dersim’de kiracı olarak yaşayan biri olarak hayatın ne kadar zor olduğunu bu halk buluşmamız öncesinde yaptığımız çalışmalarda da hissettik. Bir dokun bin ah işit! Hayatını birleştiren gençlerimizin en temel sorunlarından biri bu; nerede yaşayacağız! Ev bulsa bile 15 bin 20 bin liradan aşağı değil kiralar. Bunu bu çalışmalar boyunca bize defalarca söylediler ‘lütfen gündem edin’ diye, buradan Dersim’de yaşayan bütün kiracılara sesleniyoruz, gelin ucuz ve sağlıklı konutlarda yaşama mücadelesini hep birlikte verelim!” dedi.

“GÖZÜMÜZ ÜZERİNİZDE”

Dersim doğasının madencilik projeleriyle yok edilmek istendiğini söyleyen Tekin, “Neredeyse her gün yeni bir yerden sondaj çalışması haberleri geliyor. Doğamızı madencilik projeleriyle yok etmek isteyenlere karşı buradan sesleniyoruz; gözümüz üzerinizde! Sermayenin göz diktiği topraklarımızı, ovalarımızı, dağlarımızı ve yaylalarımızı, ranta, talana açmaya çalışanlara karşı mücadelemizi büyüteceğiz. Şirketlerin, gözümüzün içine baka baka, elini kolunu sallamasına müsaade etmeyeceğiz! Mücadelemizi birleştireceğiz, büyüteceğiz ve bu köhne sömürücü düzenin saldırılarına hep beraber son vereceğiz” diye konuştu.

“2 ASGARİ ÜCRETİ 1 DAKİKADA HARCIYOR”

Mayıs ayından beridir, iktidar tarafından tasarruf tedbirlerinin tartışıldığını söyleyen EMEP Genel Başkan Yardımcısı Sedat Başkavak, “Ama elleri işçilerin emekçilerin cebinde. Diyorlarki, tasarruf devri, ülke bu açıklanan tedbirlerle düze çıkacak diyorlar. Ancak kendileri ‘itibardan tasarruf olmaz’ diyorlar. Saray’da günde 53 milyon lira, dakikada 37 bin lira para harcıyor. Emekli kardeşlerim, 10 bin TL ile geçinmeye çalışırken biz şurada konuşmaya başladığımızdan beridir, 150 bin lira parayı saray harcadı bitirdi. 2 asgari ücretin üzerindeki parayı bir dakikada harcıyor bu Saray” dedi.

“VERGİYİ SERVETİNE SERVET KATAN ÖDESİN”

Mehmet Şimşek’in “EYT’nin maliyeti bize 724 milyar lira oldu” sözlerini hatırlatan Başkavak, “Emekliyi ülkenin sırtında yük gören bu iktidar geçtiğimiz haftalarda açıklanan 500 büyük şirketten 37’sinden 2023 yılında vergi bile almamış. Ama işçiler ve emekçiler daha maaş ellerine geçmeden vergiyi ödüyorlar. Biz diyoruz ki bugüne kadar kim kazandıysa, kim servetine servet kattıysa, kim kasalarını doldurduysa onlar vergiyi ödesin, işçilerin emekçilerin üzerindeki vergi yükü kaldırılsın”  diye konuştu.

"VERDİĞİNİN 2 BUÇUK KATINI VERGİ OLARAK TOPLUYOR"

Dersim’de, tarımın önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Başkavak, “AKP iktidarı, şimdi de ÖTV’yi arttırdı. Biz diyoruz ki çiftçinin kullandığı mazottan ÖTV alınmasın, AKP iktidarı vergiye zam yaparak ÖTV’yi artırdı. Sadece tarımda kullanılan mazottan 52 milyar lira vergi topluyor. Peki, mazot ve gübre desteği olarak ne veriyor: 21 milyar lira. Verdiğinin iki buçuk katını vergi olarak toplayan AKP iktidarı şimdi bu ülkenin köylüsüne ‘devir tasarruf devri, herkes bu faturayı ödeyecek’ diyor. Biz Dersim’de sesleniyoruz, bu faturayı ödemeyeceğiz. Siz, patronlardan almadığınız vergileri alacaksınız, zenginlere servet vergisi getireceksiniz ve temel tüketim mallarına olan zamları durduracaksınız” diye konuştu.

“BİRLİKTE MÜCADELE EDECEĞİZ, BİRLİKTE KAZANACAĞIZ”

Bütün ücretlerin yoksulluk sınırı üzerine çıkartılması gerektiğini söyleyen Başkavak, “Bu koşullarda vergiyi tabana yayacağız diyerek halkın üzerindeki vergi yükünü artıran iş, ekmek, özgürlük isteyen halkı baskı altına almaya çalışan belediyelere kayyum atayan AKP'den normalleşme adı altında işçi emekliler ve halk kitleleri yararına bir şey beklemek ölü gözünden yaş beklemektir AKP'nin normali de budur yumuşaması da budur.  Ebetteki sadece talep etmiyoruz. Biz biliyoruz ki AKP’den işçi emekçi köylü yararına politika beklemek ölü gözünden yaş beklemektir. Onun içinde hakkımız olanı almak üzere mücadele çağrısı yapıyoruz. Birlikte mücadele edeceğiz birlikte kazanacağız” dedi. (Dersim/EVRENSEL)

Evrensel aboneliği, üniversitelilere yüzde 50 indirimli
Reklam
ÖNCEKİ HABER

Fransa yarın ikinci tur için sandık başına gidiyor

SONRAKİ HABER

İstanbul’da 8 gazeteciye verilen cezalar protesto edildi: Gazeteciliği savunuyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...