07 Temmuz 2024 09:49
Son Güncellenme Tarihi: 07 Temmuz 2024 10:22

Yükünü tutana yok hapı yutana çok!

Meclise sunulan tasarruf paketi ve haftaya sunulacak vergi paketi, sermaye ve müteahhitlere yönelik ayrıcalıkları korurken, ücretlerin ortalama seviyesini düşürmeyi hedefliyor.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Meclise sunulan tasarruf paketi sermayeye, müteahhide yönelik teşviklere ve özel kıyaklara dokunmadı. Haftaya sunulacak vergi paketi de ‘yükünü tutuna’ yönelik aynı dokunulmazlık anlayışında! İki paket de, talebi kısarak enflasyonu düşürmekten çok, ücretlerin ortalama seviyesini düşürmeye odaklı ‘enflasyonla mücadele’ programının ruhuna uygun içerikte!  

YÜKÜ SIRTLAYANLAR

  • Bakan Mehmet Şimşek, asgari ücretliyi, emekliyi ‘yük’ gösterse de veriler bambaşka gerçekleri ortaya seriyor: 
  • Asgari ücretten düşük alan işçilerin oranı da asgari ücretle çalışan sayısı da arttı.
  • 2021’e göre işçiler yüzde 48 daha fazla çalışıyor ama üretimden daha az pay alıyor.
  • Faiz, amortisman ve vergi öncesi kârlılık son 10 yılda 9.4’ten 15.7’ye yükseldi.
  • Emek ‘maliyetinin’ üretim değerine oranı yüzde 15’lerden yüzde 10’lara kadar düştü.

GERÇEĞİ FİTCH SÖYLEDİ

Köprüden geçen araç başına 1.409 TL ödeyen devlet asgari ücretten almadığı, işçi başına 100 TL’yi dert ediyor. 1.1 milyon kurumlar vergisi mükellefinin çoğundan doğru dürüst vergi alamıyor ama vergi paketine, “villayı, yatı, katı, jeti ne ile aldın” maddesi koyamıyor. Fitch, ‘Kemer sık, asgari ücreti kıs, kredi notu al, yabancı sermaye gelsin’ diyerek kimin için tasarruf edileceğini anlatıyor. Çark aynı: emeğin üç kuruşu ve aldığı kamu hizmeti hep hedef!

TASARRUF GASBI VAR KREŞ YOK

Elazığ’da yıllardır verilen ama tutulmayan kreş sözlerini hatırlatan sağlık emekçisi kadınlar, şehir hastanesinde yapılan kreşin özel kreşlerden daha pahalı olduğunu söylüyorlar; lojmanları ve çeşitli haklarının ‘tasarruf’ adı altında yıllar içinde ellerinden alındığına dikkat çekiyorlar. 

GIDA FİYATLARI DÜNYADAN UZAK

Dünya gıda fiyatları düşerken Türkiye’de tam tersi yaşanıyor. Küresel gıda fiyatları yıllık bazda yüzde 2.1 gerilerken, Türkiye’de yüzde 68.2 oranında artış kaydedildi. Dünya ortalaması ile Türkiye’deki gıda fiyat artışı arasındaki makas açılıyor.

ÖNCEKİ HABER

Kocaeli'de denizde parçalanmış erkek cesedi bulundu

SONRAKİ HABER

Diyanet’in takviminde tasarruf yok: 2025 takvimine 61,6 milyon TL

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa