07 Temmuz 2024 13:56
Son Güncellenme Tarihi: 08 Temmuz 2024 11:04

Fransa erken genel seçimleri: Halk Cephesi birinci

Fransa'da erken genel seçimlerin 2. turunda sol ittifak Yeni Halk Cephesi ilk sıraya yerleşirken, Macron’un ittifakı ikinci, aşırı sağ üçüncü oldu.

Fotoğraf: Eren Araman/Evrensel

Paylaş

Fransa’da erken parlamento seçimlerinin ikinci turunda sol ittifak Yeni Halk Cephesi en çok sandalyeyi kazanan ittifak oldu. Açıklanan sonuçlara göre, Halk Cephesinin ardından Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un merkezci ittifakı ikinci, ilk turda yüzde 33 ile birinci olan aşırı sağ Ulusal Birlik (RN) bloku ise üçüncü sırada yer aldı.

İçişleri Bakanlığının açıkladığı seçim sonuçlarına göre Yeni Halk Cephesi ittifakı, Ulusal Mecliste 178 sandalye ile en fazla sandalyenin sahibi oldu. Macron'un ittifakı 150, aşırı sağcı Ulusal Birlik İttifakı (RN) ise 125 milletvekili ile Meclise girdi. Bu sonuçlarla hiçbir ittifak ya da parti mecliste salt çoğunluk olan 289 milletvekili sayısına ulaşamadı.

Böylece milletvekili sayısı şu an 250 olan Macron ittifakının Meclisteki sandalye sayısı 150’ye düştü. Aşırı sağcı RN ittifakının milletvekili sayısı 89’dan 125'e yükseldi. Solcu ittifak ise 150 olan sandalye sayını 178'e çıkardı.

Dün akşam seçim sonuçlarının belirginleşmeye başlamasının ardından Başbakan Gabriel Attal ve partisinin kurmayları ile Elysée Sarayı'nda bir araya gelen Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, herhangi bir konuşma yapmadı.

Fransa Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada "Şu anda son seçim sonuçlarını analiz eden Cumhurbaşkanı Macron, gerekli sonraki kararları almadan önce meclisteki resmin tamamının ortaya çıkmasını bekleyecek. Cumhurbaşkanı, kurumlarımızın garantörü olarak Fransız halkının tercihine saygı duyacaktır" denildi.

HALK MEYDANLARI DOLDURDU

Fransa'da halk Republique Meydanında Halk Cephesi'nin zaferini kutluyor.

MELENCHON "FİLİSTİN'İ TANIMA" SÖZÜNÜ YİNELEDİ

Sol ittifak Yeni Halk Cephesi liderlerinden Jean-Luc Melenchon, "Filistin devletini tanıma" vaadini tekrarladı.

4 partinin oluşturduğu Yeni Halk Cephesinin en büyük partisi Boyun Eğmeyen Fransa’nın (LFI) lideri Melenchon, seçim galibiyetinin ardından yaptığı konuşmada, hükümet kurmaya hazır oldukları sinyalini vererek, "Yeni Halk Cephesi'nden bir başbakanımız olacak" dedi.

Hükümet olarak ulusal ve uluslararası anlamda "çok sayıda şeye kararname ile" karar verebileceklerini belirten Melenchon, kampanya sürecindeki "Filistin devletini tanıma" sözünü bir kez daha dile getirerek, bu kapsamda yapacakları işler arasında "en hızlı şekilde" Filistin devletini tanımanın yer alacağını söyledi.

Seçimin kazananı sol ittifak Yeni Halk Cephesinin en büyük partisi ve Filistin destekçisi LFI'nin yeni hükümetin kurucu güçlerinden biri olup olmayacağı ise solcu partilerin bölünmeden merkez partilerle kuracağı koalisyona bağlı görünüyor.

Filistin devletini tanımak, seçimin galibi ittifakın başlıca seçim vaatleri arasında yer alıyordu.

KATILIM ORANINDA REKOR SEVİYEDE ARTIŞ

Genel seçimlerin 2. turunda da katılım oranında rekor seviyede artış yaşandı. İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, seçimlere katılım oranı yüzde 66,6 olarak kayıtlara geçti. 2022'de düzenlenen seçimlere kıyasla 26 puan arttı ve "1981’den bu yana aynı saatte ve 2. turda kaydedilen en yüksek katılım oranı" olarak kayıtlara geçti. Aynı saatlerde ilk turda katılım oranı yüzde 59,39 olmuştu.

SEÇİMDE 3 İTTİFAK ÖNE ÇIKTI

Seçim yarışında merkez sağcı Cumhuriyetçiler (LR) Partisinin lideri Eric Ciotti ve bazı LR adaylarıyla ittifak yapan aşırı sağcı Jordan Bardella'nın partisi Ulusal Birlik (RN), aşırı sağcıların seçimde galip gelmesinden endişe eden sol ve çevreci partilerin oluşturduğu Halk Cephesi İttifakı ve Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisi Rönesans’ın iktidar ortakları Demokrasi Hareketi (MoDem) ve Horizons (Ufuklar) ile kurduğu "Cumhuriyet İçin Hep Birlikte" İttifakı öne çıkıyordu.

Resmi verilere göre, yurt dışında yaşayan Fransızlardan internet üzerinden 2. tur için oy kullananların sayısı 460 bin olarak kayıtlara geçti. Ayrıca, ülkenin denizaşırı toprakları olarak adlandırılan Guadeloupe, Guyane, Martinique gibi bölgelerinde oy verme işlemleri dün yapıldı.

MECLİS KAPILARINI YENİ MİLLETVEKİLLERİNE AÇACAK

Meclis, bugünden itibaren yeni milletvekillerini ağırlamak üzere yerel saatle 14.00'te kapılarını açacak. Ulusal Meclisin 577 yeni üyesi ilk Genel Kurul oturumu için 18 Temmuz'da toplanacak ve yerel saatle 15.00'ten itibaren yeni Meclis başkanlarını seçmek için oy kullanmaya başlayacak. Yeni milletvekillerinin aynı gün yerel saatle 18.00'den önce Meclisteki gruplarını oluşturması gerekecek. Fransız Meclisinde bir siyasi grup oluşturmak için en az 15 milletvekilinin bir araya gelmesi ve grup başkanvekillerini belirlemesi gerekiyor.

AŞIRI SAĞA KARŞI İŞ BİRLİĞİ

Fransa’da 30 Haziran’da yapılan genel seçimlerin ilk tur oylamasında, aşırı sağcı RN ittifakının yüzde 33 civarında oyla birinci çıkmasının ardından Macron cephesi ve sol partiler üstü kapalı iş birliğine gitmişti.

İlk turun ardından 3 adayın ikinci tura kaldığı 306 seçim bölgesinde, oyların bölünüp aşırı sağın avantaj sağlamaması için diğer partilerden 200'den fazla aday seçim yarışından çekilmişti.

Resmi verilere göre, ikinci tura katılmaya hak kazanan 215 aday, RN'yi engellemek için seçime girmemeyi tercih etmişti.

FRANSA'NIN ERKEN SEÇİME GİDİŞİ

Fransa'da son 3 seçimdir oylarını artırmaya devam eden aşırı sağcı RN, en son 9 Haziran'daki Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde yüzde 31,4 oy alarak en yakın rakibi olan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisi Rönesans'ı ikiye katlamıştı.

Aşırı sağın AP seçimlerindeki galibiyeti üzerine Macron, 9 Haziran gecesi Meclisi feshederek 30 Haziran-7 Temmuz'da erken seçime gitme kararı almıştı.

Macron, bu kararını, "AP seçim sonuçlarına demokratik bir cevap vermeliydik" sözleriyle savunmuş ancak ülkenin 26 Temmuz-11 Ağustos'ta ev sahipliği yapacağı 2024 Paris Olimpiyatlarının hemen öncesinde erken seçime gidecek olması, siyasi istikrarsızlık ve toplumsal huzursuzluk yaratabileceği gerekçesiyle kamuoyunda endişeyle karşılanmıştı.

Ülkedeki son genel seçimlerde bir türlü ittifak kuramayan solcu partiler, bu seçimlerde aşırı sağa karşı kısa sürede "Yeni Halk Cephesi İttifakı" altında bir araya gelmiş ve tek aday çıkaracaklarını duyurmuştu. Yeni Halk Cephesi İttifakında ülkenin önde gelen sol partilerinden Sosyalist Parti (PS), Boyun Eğmeyen Fransa (LFI), Fransa Komünist Partisi (PCF) ve çevreci parti Yeşiller (EELV) yer almıştı.

Aşırı sağcı RN ise merkez sağdaki Cumhuriyetçiler (LR) Partisinin lideri Eric Ciotti ve bazı LR üyeleriyle ittifak yaparken iktidar partisi Rönesans ile ortakları MoDem ve Ufuklar Partisi de "Cumhuriyet İçin Hep Birlikte" İttifakı'nı kurmuştu.

Seçimin ilk turunda, aşırı sağcı ittifak yüzde 33 civarında oyla sandıktan birinci çıkmış, Yeni Halk Cephesi İttifakı yüzde 28 ile ikinci, Macron'un "Cumhuriyet İçin Hep Birlikte" ittifakı ise yüzde 20 oyla üçüncü sıraya yerleşmişti.

Seçimin ilk turunda 76 milletvekili seçilirken, bunların 39'u aşırı sağ, 32'si sol ittifak, 2'si Macron ittifakı ve kalan 3'ü merkez sağdaki Cumhuriyetçiler ve diğer sağ partilerin adayları olmuştu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Elazığ Belediyesine Ensar Vakfı'ndan yönetici

SONRAKİ HABER

Muğla’da köylüler zeytinlikleri için bir araya geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa